Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bağdat Alimleri Konferansı

Mukatil B. Atiyye

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Kitapta Adı Geçen Şahıslar Hakkında
Mukatil b. Atiyye Ebu'l-Hayca Mukatil b. Atiyye b. Mukatil Bekri el-Hicazi, Şibl'ud-Devle lakabıyla meşhurdur. Bağdat, Horasan ve birçok şehirlere sefer etmiştir. Gittiği yerlerin büyükleriyle görüşmüş, emirlerini medhetmiştir. Seferlerinin birinde Selçuklu veziri Nizamülmülk'le karşılaşmış ve ona ilgi duymuş. Daha sonra onun kızıyla evlenmiştir. O birçok edebi şiirler söylemiştir. Allame Ebu'l-Kasım Zemahşeri ile mektuplaşmaları olmuştur. Horasan'da 486 hicri yılında muharrem ayının 12. gününde öldürülmüştür. Bkz. Vefeyat'ul-A'yan, c.4, s.344; Şezerat'uz-Zeheb Fi Ahbar-i Men Zeheb, İbn-i İmad Hanbeli, c.3, s.375.
Sayfa 7 - Orjinal Adı : Mu'temer-u Ulema-i Bağdad ☪ Çeviri Doğan Çimenli - İzmirKitabı okudu
Kitapta Adı Geçen Şahıslar Hakkında
Melikşah Selçuklu sultanı 1055-1092 yıllan arasında yaşamıştır. Alparslan'ın oğludur. Şehy zadeler arasında yaş olarak en küçük olmasına rağmen, babası tarafından daha kabiliyetli bulunduğu için tahta geçti. Tahtta bulunduğu yıllar içerisinde meydana gelen önemli olaylar: * Suriye seferi ve Suriye'nin istila edilmesi (1085) * Mrsır, Hicaz, Yemen ve Aden'e sefer düzenlenerek, bu ülkeler imparatorluğa bağlandı. (1085) * Ermenistan'a sefer düzenlenmesi ve ülke topraklarına katılması. (1085) * Abbasi halifesi el-kaim bi-Emrillah ile iyi ilişkiler kurmaya çaba etti. * Osmanlı imparatorluğunun kendine temel aldığı devlet düzenini o geliştirmiştir. Gayr-i Müslim teba Müslümanlarla eşit haklara sahip olmuştur. Her inanca bağlı toplumlar inanç ve ibadetlerinde serbest bırakılmıştır.
Sayfa 7 - Orjinal Adı : Mu'temer-u Ulema-i Bağdad ☪ Çeviri Doğan Çimenli - İzmirKitabı okudu
Reklam
Yazarın önsözü
Bütün övgüler, Allah'a mahsustur. Alemlere rahmet olarak gönderilen, emin olan Muhammed Peygambere ve yine onun Ehlibeyti'ne ve ashabına sellm olsun. Bu kitap, Büyük Selçuklu Sultanı Melikşah'ın isteği ve ünlü veziri, büyük alim Nizamülmülk'ün koordinatörlüğinde Ehlisünnet ve Caferi alimleri arasında gerçekleşen bir toplantının metnidir. Melikşah körü körüne ecdadını takip eden mutaassıp biri değildi. O bilime önem veren ve ilim adamlarını seven bir gençti. Elbette az da olsa, eğlenceyi ve avlanmayı seven birisiydi de. Veziri Nizamülmülk de çok iyi eğitim görmüş, fazilet sahibi, iradesi güçlü, hikmet üzere hareket eden, mevkisinden aldığı gücü sadece Allah yolunda kullanan, bilgisi ve adaletiyle dünyaya nam salmış bir kişiydi. Çok sade yaşar, yoksullara yardımda bulunur, imanın, aklın ve bilginin ışığında sürekli gerçeği arardı. Bağdat'ta kurmuş olduğu Nizamiye Medresesi, İslami ilimlerin sistemleşip yayılmasında önemli rol oynamıştır. O Ehlibeyt sevgisini esas kabul eden mutasavvıf bir cemaat yetiştirdi.
Sayfa 9 - Orjinal Adı : Mu'temer-u Ulema-i Bağdad ☪ Çeviri Doğan Çimenli - İzmirKitabı okudu
Kitapta Adı Geçen Şahıslar Hakkında
vezir Nizamülmülk Hasan b. Ali b. İshak, 19 yıl Alparslan'ın ve oğlu Melikşah'ın vezirliğini yaptı. 408 hicri yılında Tus şehrinde doğdu. Küçük yaşta Kur'an'ı öğrendi. İlimle meşgul oldu. Alparslan'ın tavsiyesi üzerine Melikşah'ın terbiyesini üstlendi. Bağdat, Nişabur ve başka şehirlerde Nizamiyye medreselerini kurdu. Genellikle meclisinde alimleri bulundurur, onlardan yararlanırdı. 485 hicri yılında ramazan ayının onunda öldürüldü. Bkz. el-Bidaye ve'n-Nihaye, İbn-i Esir, c.12, s.140; el-KAmil Fi't-Tarih, c.10, s.207; Vefeyat'ul-A'yan, c,2, s.128.
Sayfa 8 - Orjinal Adı : Mu'temer-u Ulema-i Bağdad ☪ Çeviri Doğan Çimenli - İzmirKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.