Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bağlanma, Evlilik ve Aile Psikolojisi

Tarık Solmuş

Bağlanma, Evlilik ve Aile Psikolojisi Gönderileri

Bağlanma, Evlilik ve Aile Psikolojisi kitaplarını, Bağlanma, Evlilik ve Aile Psikolojisi sözleri ve alıntılarını, Bağlanma, Evlilik ve Aile Psikolojisi yazarlarını, Bağlanma, Evlilik ve Aile Psikolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Eğer bir çocuk sürekli eleştirilmişse, "Kınama ve ayıplamayı öğrenir." Eğer bir çocuk kin ortamında büyümüşse, "Kavga etmeyi öğrenir." Eğer bir çocuk alay edilip aşağılanmışsa, "Sıkılıp utanmayı öğrenir." Eğer bir çocuk sürekli utanç duygusuyla eğitilmişse, "Kendini suçlamayı öğrenir." Eğer bir çocuk hoşgörüyle yetiştirilmişse, "Sabırlı olmayı öğrenir." Eğer bir çocuk desteklenip yüreklendirilmişse, "Kendine güven duymayı öğrenir." Eğer bir çocuk övülmüş ve beğenilmişse, "Takdir etmeyi öğrenir." Eğer bir çocuk hakkına saygı gösterilerek büyütülmüşse, "Adil olmayı öğrenir." Eğer bir çocuk güven ortamı içinde yetişmişse, "İnançlı olmayı öğrenir." Eğer bir çocuk kabul ve onay görmüşse, "Kendini sevmeyi öğrenir." Eğer bir çocuk aile içinde dostluk ve arkadaşlık görmüşse, "Bu dünyada mutlu olmayı öğrenir."
Sayfa 431Kitabı okudu
Anne ve babasının boşanması hiçbir çocuğun tercih edeceği bir olgu değildir. Ancak, kimi zaman bu karar kaçınılmaz olmaktadır.Boşanma sonrası dönemde,anne, baba ve çocuğun üstesinden gelmesi gereken görevler vardır. Anne ve baba, temel olarak,çocuğa kendini güvende hissedeceği bir ortam sunmakla yükümlüdürler. Çocuk ise, anne ve babasının ayrı olduğu gerçeğiyle barışmakla yükümlüdür; bu süreçte de almış olduğu ve alacağı destekler büyük rol oynamaktadır. Bu süreci, en az hasarla atlatan çocuklar ise, yaşıtlarından duygusal olarak daha olgun, em pati yeteneği daha gelişmiş, sorunlara daha kolay çözüm üreten, ancak, yakın ilişki kurma konusunda tedirgin yetişkinler olmaktadırlar.
Sayfa 207 - Sistem Yayıncılık 1. Basım: Ekim 2010Kitabı okudu
Reklam
Bebeklerin beyninin maruz kaldığı aşırı düzeydeki kortizon seviyelerinin uzun dönemde duygu ve davranışlarını kontrol etme becerisini etkileyeceği düşünülmektedir. Bağlanma kuramına göre bebekler,bağlandıkları kişiye ulaşamadıklarında bir çeşit tehlike algılayacak ve bu da bağlandığı kişiyi bulmaya yönelik bir tepkiye neden olacaktır. Özellikle de bebek yabancı bir ortamdaysa bu tepki artacaktır. Ayrıca, yine bağlanma kuramına göre, bebek, yeterince tanımadığı birisi tarafından da rahatlatılamayacaktır. Çocuklar anı yaşarlar. İyi bildikleri, tanıdıkları bir kişiye ulaşamadıklarında genellikle bu durumu protesto etmeye başlarlar. Eğer bağlandıkları kişiye ulaşma imkanları engellenirse bu durumda da mücadele eder, ağlayıp bağırmaya başlarlar.
Sayfa 176 - Sistem Yayıncılık 1. Basım: Ekim 2010Kitabı okudu
Çin Atasözü
Çocuğun eğitimi, doğumundan yirmi yıl önce başlar ...
Sayfa 142 - Sistem Yayıncılık 1. Basım: Ekim 2010Kitabı okudu
anne-çocuk arasında oluşan karşılıklı sevgi bağının ileriki yaşantıya olan en büyük katkısı, daha sonra diğer insanlarla kurulan tüm ilişkilerde güven duygusunun oluşmasıdır. Bu durum da hem birey hem de toplumun gelişimi için önemli bir sosyal birikimdir. Anne-çocuk arasında güven duygusunun oluşamaması ise ileriye dönük ilişki kurma kapasitesini sınırlandıracağı için temel risk faktörü oluşturur.
Sayfa 139 - Sistem Yayıncılık 1. Basım: Ekim 2010Kitabı okudu
Kaygılı / kararsız anneler gereken ilgiyi göstermede tutarsız, aşırı müdahalecidir ve çocuğun ihtiyaçlarıyla orantısız ilgi-bakım davranışları vardır. Çocuk anne ile olan tutarsız ilişkisinde annesinin her ihtiyacı olduğunda kendisi için orda olmayacağını keşfeder, bu sebeple anneyi kaybetme korkusundan dolayı kaygı verici bir ilişki geliştirebilir.
Sayfa 136 - Sistem Yayıncılık 1. Basım: Ekim 2010Kitabı okudu
Reklam
Psikolojik gelişim bakımından yaşamın ilk yılları en kritik dönem olarak kabul edilir. Fiziksel,duygusal ve zihinsel gelişim dinamikleri erken yaşlarda ebeveynlerle kurulan bağların kalitesiyle doğrudan ilişkilidir.
Sayfa 136 - Sistem Yayıncılık 1. Basım: Ekim 2010Kitabı okudu
Ayrılma kaygısının gelişiminde çocuk yetiştirmedeki kültürel farklılıklar da rol oynar. Bebeğin anneyle çok yakın fiziksel yakınlığının desteklendiği, genelde yalnız annenin bebek bakımını üstelendiği ve yabancıyla temasın az olduğu kültürlerde ya da durumlarda ayrılmaya gösterilen tepkilerin daha erken olduğu görülmektedir.
Sayfa 66 - Sistem Yayıncılık 1. Basım: Ekim 2010Kitabı okudu
86 öğeden 51 ile 60 arasındakiler gösteriliyor.