Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bağlanma, Evlilik ve Aile Psikolojisi

Tarık Solmuş

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Bağlanma kuramı, bireylerin bebeklik döneminde anne ile kurdukları ilişkilerin, ye­tişkinlik yıllarındaki romantik ilişkilerinde de etkinliğini sürdür­düğünü ortaya koymuştur.
Reklam
Çin Atasözü
Çocuğun eğitimi, doğumundan yirmi yıl önce başlar ...
Sayfa 142 - Sistem Yayıncılık 1. Basım: Ekim 2010Kitabı okudu
Kıskançlık, genel anlamıyla, değer verdiğimiz bir ilişkiye yönelik herhangi bir tehdide karşı sergilediğimiz tepkidir.
Bebeklerin beyninin maruz kaldığı aşırı düzeydeki kortizon seviyelerinin uzun dönemde duygu ve davranışlarını kontrol etme becerisini etkileyeceği düşünülmektedir. Bağlanma kuramına göre bebekler,bağlandıkları kişiye ulaşamadıklarında bir çeşit tehlike algılayacak ve bu da bağlandığı kişiyi bulmaya yönelik bir tepkiye neden olacaktır. Özellikle de bebek yabancı bir ortamdaysa bu tepki artacaktır. Ayrıca, yine bağlanma kuramına göre, bebek, yeterince tanımadığı birisi tarafından da rahatlatılamayacaktır. Çocuklar anı yaşarlar. İyi bildikleri, tanıdıkları bir kişiye ulaşamadıklarında genellikle bu durumu protesto etmeye başlarlar. Eğer bağlandıkları kişiye ulaşma imkanları engellenirse bu durumda da mücadele eder, ağlayıp bağırmaya başlarlar.
Sayfa 176 - Sistem Yayıncılık 1. Basım: Ekim 2010Kitabı okudu
Toplumda bebeklerin hiçbir şey hissetmedikleri yolunda yanlış bir inanış vardır. Oysa bebeklik dönemi bizlerin duygusal uyaranlara karşı en açık olduğu dönemimizdir. Bebekler adeta bir duygu mıknatısı gibidir. Özellikle ilk altı ayda bebeklerin en çok etkisi altında oldukları konu, annelerinin duygu durumudur; çünkü başlangıçta bebekler dünyayı anneleri aracılığı ile dolaylı olarak algılarlar. Annenin duygu durumu, bebeğiyle kurduğu ya da kuramadığı göz ve ten teması ile ona geçer. İşte bu göz ve ten temasının niteliği, bebeğin çevresini ve kendisini nasıl algıladığı üzerinde oldukça etkilidir.
Sayfa 55 - Sistem Yayıncılık 1. Basım: Ekim 2010Kitabı okudu
Reklam
Anne ve babasının boşanması hiçbir çocuğun tercih edeceği bir olgu değildir. Ancak, kimi zaman bu karar kaçınılmaz olmaktadır.Boşanma sonrası dönemde,anne, baba ve çocuğun üstesinden gelmesi gereken görevler vardır. Anne ve baba, temel olarak,çocuğa kendini güvende hissedeceği bir ortam sunmakla yükümlüdürler. Çocuk ise, anne ve babasının ayrı olduğu gerçeğiyle barışmakla yükümlüdür; bu süreçte de almış olduğu ve alacağı destekler büyük rol oynamaktadır. Bu süreci, en az hasarla atlatan çocuklar ise, yaşıtlarından duygusal olarak daha olgun, em pati yeteneği daha gelişmiş, sorunlara daha kolay çözüm üreten, ancak, yakın ilişki kurma konusunda tedirgin yetişkinler olmaktadırlar.
Sayfa 207 - Sistem Yayıncılık 1. Basım: Ekim 2010Kitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.