Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Balık ve Olta

Ali Pasiner

Balık ve Olta Gönderileri

Balık ve Olta kitaplarını, Balık ve Olta sözleri ve alıntılarını, Balık ve Olta yazarlarını, Balık ve Olta yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
372 syf.
10/10 puan verdi
1980'li yıllarda Milliyet Gazetesinde balık üzerine yazılar yazan Ali Pasiner, Haldun Taner ile sohbetinden sonra artık kitap yazmaya karar vermiş. Kitabın sunu kısmınıysa Ferit Edgü yazmıştır. Karekin Deveciyan'in 1915 tarihli “Türkiye'de Balık ve Balıkçılık” kitabından sonra balık üzerine ciddi bir kitap olmaması nedeniyle bu kitap 1997'de ilk basımdan sonra alanında uzun zaman sonra ilk olur. Kitapta balıkların evriminden anotomik yapılarına, üremelerinden davranışlarına, köpek balıklarından hamsilere, ticari balıkçılıktan amatör balıkçılığa, olta takımlarından pişirme usullerine kadar bilgiler var. Kitabın son kısmındaysa yazar Türkiye, Amerika, Meksika körfezi, Hawaii, Kızıl Deniz'deki kendi balık tutma anılarını anlatmış. Kitapta siyah-beyaz balık ve olta takımları çizimleri ve balık resimleriyle bolca görsellere yer verilmiş.
Balık ve Olta
Balık ve OltaAli Pasiner · Remzi Kitabevi · 20187 okunma
Av sırasında yakalanan balıklardan biri içeriye alınmıyor ve balık oltaya takılı durumda çok ağır seyreden teknenin arkasından geliyor. Onu gören sürüdeki diğer balıklar da dağılmayıp tekneyi takip ediyorlar.
Sayfa 360 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Reklam
Ölümünün üzerinden otuz yıl geçmesine rağmen her yıl Küba'da adına açık deniz balık turnuvası düzenleniyor. Castro bile bu turnuva için Amerikalılara kapalı kapıları açmış. Hemingway'in yakınları onu “Papa” diye çağırıyorlar.
Sayfa 357 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Key West
İlk gelen balık 2-3 kiloluk bir orfoz. Ağzından iğneyi çıkarırken kaptan balığı denize bırakmamı söylüyor. Aynı şey bizim oğlan için de geçerli, o da 1-2 kiloluk bir sinariti denize bırakıyor. Buradaki insanların duyarlılığına hayran olmamak elde değil. 5-6 kilonun altındaki balığı genellikle denize bırakıyorlar. Tabii bu balığın türüne de bağlı.
Sayfa 355 - Remzi KitabeviKitabı okudu
“Slopy Joe"dan çıkıp Hemingway'in evini ziyarete gittik. Key West'teki evinde sekiz-on tane kedisi olduğunu, yazarın da bunları pek sevdiğin okumuştum. Bizi gezdiren hatuna kedileri sorunca bize evin arka bahçesine çıkardı ve bahçenin çeşitli köşelerine uzanmış, tembel tembel esneyen otuza yakın kediyi gösterip bunların yazarın kedilerinin torunları olduğunu söyledi. Adada başka hiçbir yerde kediye rastlamadığımız için bütün kediler anlaşılan turizme hizmet için buraya getirilip “Hemingway kedilerinin torunları” adı altında korunmaya alınmışlar.
Sayfa 353 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Son yıllarda marlin, yelken balığı, kılıç ve benzeri balıklarla orkinosların, gerek Atlantik ve gerekse Pasifik'te azalmaları üzerine turnuvalarda yakalanan bu balıklar fişlenip (tagging) tekrar denize bırakılıyor. Birçok turnuvada tagging'i teşvik etmek için bunu uygulayan avcılara fazla puan veriliyor. “Fiş” veya “tag” adını verdiğimiz balığın sırt yüzgecine takılan bu küçük plastik plaket, avın hangi tarihte ve nerede yakalandığını belirtiyor. Balık ikinci kez bir başka bölgede yakalandığı zaman ne kadar süre içinde, nereden nereye göç ettiği tespit edilebiliyor. Böylelikle hem balıkların nesli korunuyor, hem de göçleri ve davranışları hakkında bilgi edinilebiliyor. Değişik denizlerde avlanan pek çok amatör balıkçı, bu olayı bugüne dek son derece benimsemiş durumda ve hatta bunu destekliyorlar. Pek çok ülkede “fişleyip bırakma”, “tag and release” turnuvaları düzenleniyor. Çok merak ediyorum, acaba bizler bu şekilde düşünmeye ne zaman başlayabileceğiz?
Sayfa 346 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Reklam
Yaratmak ne kadar zorsa, yok etmek de o kadar kolay...
Sayfa 337 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Avdan önce lüferleri kovanın içinden çalmasın diye, yalının hırsız kedisi Behçet'i istavritle doyurur, karnı şişip yere değmeye başlayınca ben de ava başlardım.
Sayfa 302 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Balıkların Karadeniz'e çıkışları ve Marmara'ya inişleri “anavaşya” ve “katavaşya” diye adlandırılır.
Sayfa 299 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Gece balığa gezerken reis motorun döşemesine ayağını vurur ve denizi gözlerdi. Şayet altında büyük bir hamsi sürüsü varsa döşemeye vururken çıkardığı sesten ürken balıklar suda ani bir hareket yapar ve bir an için deniz balığın yakamozundan süt beyazına bürünürdü. Buna “açıntı” denir ve mola edilirdi.
Sayfa 296 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Reklam
Aşırı avlanma veya balık yavrularının tümünü yok edici avlanma şekilleri, bindiğimiz dalı kesmektir. Bugün para yapıyor diye bu şekilde nesli kurutulan bu nadide balıklar, yarın hiç bulunmayacaktır.
Sayfa 268 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Kurbağa balığının alt çenesindeki bir deri uzantısı balığın avlanmasına yardımcı olan bir uzuvdur. Yarı kuma gömülü olarak bu uzantıyı bir oltanın ucundaki yem gibi sallayan balık, küçük balıkların meraklı ağzına yaklaşmasını sağlar ve aniden yerinden fırlayıp kocaman ağzıyla avını kapar.
Sayfa 224 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Malta palamutunun en büyük özelliklerinden biri köpek balıkları, orkinos sürüleri, dev mantalar, balinalar ve yelkenli gemilerin eşliğinde onların altlarında ve yanlarında yüzmesidir. Bundan dolayı malta palamutuna “kılavuz balığı” veya “pilot balığı” ismi verilmiştir. Bir köpek balığıyla birlikte yüzden malta palamutlarının, köpek balığı yakalandıktan sonra onu saatlerce suda aradıkları görülmüştür.
Sayfa 203 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Dinamitle balık avlamak bir av tekniği değil bir cinayettir. Bilinçsizce ve hırsla yapılan bu tür hareketler sadece levreğin değil birçok balık türünün yok olmasına yol açmıştır. Akdeniz ve Ege'mizin o güzel sahillerinde beş-on yıl önceki yerli balıklar bu tür ilkel avlanma sonucu yok edilmiştir. Balıkçılıkta amaç yok etmek değil, mevsiminde ve aşırı olmayan bir şekilde avlanmaktır. Dünyanın pek az ülkesine nasip olan bu zenginliği bilmemiz, düşünmemiz anlamamız ve korumamız gerekir.
Sayfa 137 - Remzi KitabeviKitabı okudu
Deniz atı balığa benzemeyen garip bir yaratıktır. Boyu ortalama 12 cm'dir. Deniz atını tarif etmeye çalışırsak, “kafası at, kuyruğu maymun, kesesi kanguru, sert dış iskeleti böcek ve birbirinden bağımsız hareket eden gözleri bukalemun gibi” dememiz uygun olur.
Sayfa 120 - Remzi KitabeviKitabı okudu
34 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.