Es Seyyid Musa Herdi (Havrani) Musa Hervi ve Torunu Hacı Hasan Baba

2023
Dizgi Ofset Matbaacılık

"Kutsal toprak"
2024 10. kitabı
Yazarın okuduğum ilk kitabı. Kitap, Baskil'imizde yaşamış iki seyyid zâttan söz ediyor. Es Seyid Musa Herdi (Havrani) ve Hacı Hasan Baba. Bu aziz zâtlar Anadolu'nun İslamlaşmasında büyük rol oynamışlardır. 1724 yılında, birkaç insanın Şeyh Musa Herdi ve evladından oldukları iddiasıyla ve ellerindeki şecere kayıtları ile birlikte Harput'ta Kadı Ahmet Efendi'nin huzuruna çıkmışlar, soylarını Hıştikan Musa Herdi ve Hacı Hasan Baba'ya dayandırdıklarını söylemiş ve bu durumlarını ispat etmişlerdir. Harput kadısının bu olayı Osmanlı Hükümeti'ne bildirmesinden sonra seyyid olduklarına hükmedilerek bu insanlar tekalif-i şakka olarak nitelendirilen vergilerden muaf tutulmuşlardır. Burda sormamız gereken iki sual var. Seyyid ve Şerif nedir? Seyyid, Hz. Hüseyin'in soyundan gelen, Şerif ise Hz. Hasan'ın soyundan gelen kişilere denir. Seyyid Hacı Hasan Baba'nın türbesi Doğancık (Melyan) Köyü'nde, Şehit Polis Fethi Sekin'in mezarının yüz metre ötesindedir. Kitapta, şeriye sicil defter kayıtları, salnameler ve bir çok Osmanlı belgesi var. Yazarımız, değerli hemşehrim İhsan ASUTAY'a ve kitabı hediye eden kıymetli babama çok teşekkür ediyorum.
Baskil’de Seyyidlerİhsan Asutay · Dizgi Ofset Matbaacılık · 20232 okunma