Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Beyaz Saray Yıllarım

Henry Kissinger

Beyaz Saray Yıllarım Sözleri ve Alıntıları

Beyaz Saray Yıllarım sözleri ve alıntılarını, Beyaz Saray Yıllarım kitap alıntılarını, Beyaz Saray Yıllarım en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Yapmamız gereken şey" dedi Dışişleri Bakanı Achson, "güçlü bir hale gelmektir; bu gücü meydana getirebilirsek o zaman dünyadaki tüm durumun değişmeye başlayacağını düşünüyorum... bu değişimle çeşitli tarafların müzakere pozisyonlarında bir fark oluşturur ve ayrıca Kremlin tarafının da bu gerçeklerin farkına varılması yönünde istekli olacağını umuyorum..."
Köle gibi itaat, kişinin gücünü ve bazen akıl sağlığını alsa da tek güvenli yoldur.
Reklam
Dönemimiz, Kant'ın öngörüsüne yeni bir anlam katıyordu. Ülkeler saatler içinde on milyonlarca can kaybına sebebiyet verdiğinde, barış ahlaki bir zorunluluk haline geldi. ".............." Ama çağımızın temel ikilemi, eğer barış arayışı politikanın tek gayesi olursa, savaş korkusu da en acımasızın elinde bir silah haline gelir ve silahsızlanma durumu ortaya çıkarır. Zorbalığa yol açmayacak şekilde savaşı bitirmek, felaket getirmeyecek bir adalet taahhüdüyle hem barış hem de adalet için nasıl mücadele edileceğinin dengesini bulmak, nükleer çağda devlet adamının kalıcı görevidir. (Kant, Kalıcı Barış adlı çalışmasında, dünya barışının kaçılmaz bir gerçeklik olarak nitelendirmişti.)
Kaçınılmaz olarak Rogers beni, Başkan ile ilişkilerini bozan bir bencil ve her şeye kusur bulan biri olarak düşünmüş olmalıydı. Ben ise onu, dış politikamızın dikkatlice düzenlenmiş tasarımını tehdit eden duyarsız bir acemi olarak görme eğilimindeydim. Aramızdaki ilişki bozulmaya mahkumdu. İkimizde akıllı olsaydık, kişisel farklılıklarımızı birleştirerek ve birbirimizi destekleyerek ülkeye en iyi hizmeti verebileceğimizi anlamış olabilirdik.
Topal ördek: Seçimi kaybetmiş ama henüz iktidarı devretmemiş yönetimi tarif etmek için kullanılır.
Reklam
Benim tecrübeme göre CİA, cüretkar hamlelerden ziyade eylemsizlikte bulunmayı savunuyordu. Analistleri, bir fırsatı öngörmediği için hiç kimsenin ceza almadığının farkındaydı ancak bir riski öngörmeme yüzünden pek çok kariyer mahvolmuştu. Bu nedenle istihbarat camiası, akla gelebilecek herhangi bir eyleme ilişkin korkulacak sonuçları öngörerek maceracı olmaktan ziyade felçli gibi kıpırdamamayı özendiren bir tavrı takınmaya itmişti.
Dönemimizi belirleyen en fazla kaygı verici değişim, gücün doğasındaki dönüşümdü. Nükleer çağın başlangıcına kadar, bir ülkenin etkili bir siyaset için kullanacağı çok fazla askeri kuvvete sahip olabileceği düşünülemezdi; her güç artışı -en azından teoride- politik açıdan yararlıydı. Nükleer çağ, bu geleneksel önlemi yok etti. Bir ülke, bir düşmanı yok etmek için güçlü olabilse de kendi halkını saldırıya karşı koruyamayabilir. Tarihin bir ironisiyle güçteki artış, güçle politika arasındaki ilişkiyi aşındırmıştır.
Nesnel koşulları görmezden gelmek tehlikelidir; tarihsel kaçınılmazlığın arkasına saklanmak, ahlaki değerleri terk etmekle eş anlamlıdır; yüzyıllar boyunca insanlığı sürdüren güç, umut ve ilham unsurlarını reddetmek demektir.
Yüksek rütbeli subayların meslekte geçirdikleri bir yaşam boyunca öğrenip de resmen ifade edemedikleri gerçek şudur: gücün sadece teknik değil, aynı zamanda psikolojik bileşeni de vardır. İnsanlar istatistiklerle sadece belirli bir noktaya kadar yönlendirilebilir ve sonra daha temel değerler ağır basar. Son tahlilde askerlik mesleği, üstün gelmek sanatıdır; geçmişe kıyasla bu meslek bir yandan zamanımızda daha dikkatli hesaplamalar gerektirirken diğer yandan da niceliğinin belirlenmesi zor olan temel psikolojik faktörlere göre de değişir.
Reklam
Daha fazla karar alma merkezi olan bir dünyanın, ideallerimizin yanı sıra çıkarlarımızla da tamamen uyumlu olduğuna inanıyorum.
Uluslar, sadece dış politikalar tarafından ziyade belki de özellikle içerideki dönüşümler nedeniyle tehdit altında olduklarını hissetmeye başlar.
Nixon ve Savunma Bakanı Laird çekişmesi
Nixon ve Laid'in Vietnam'dan askerlerin geri çekilmesi konusunda yapılan her duyurudan övgü almaya yönelik manevları, Kabuki oyununun tüm sanatkarlığı ve on beşinci yüzyıl Floransa saray politikasının birlikte harmanlanmasıyla gerçekleştirilirdi.
Konuşma yazarlarının seçimi, her zaman için başkanlık konuşmasının özünü değil de tonunun sertliğini belirlerdi. Yaygın düşünceye göre, konuşma yazarları başkanların siyasi düşüncelerini zarif bir şekilde biçimlendiren pasif araçlardır. Aksine, bunların büyük çoğunluğu, kendi fikirlerini ortaya koymak için ayrıcalıklı konumlarını kullanmaya çalışan amacına ulaşamamış yöneticilerdir.
53 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.