Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Big Bang ve Tanrı

Caner Taslaman

Big Bang ve Tanrı Gönderileri

Big Bang ve Tanrı kitaplarını, Big Bang ve Tanrı sözleri ve alıntılarını, Big Bang ve Tanrı yazarlarını, Big Bang ve Tanrı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Genişleyen evren her an farklı bir evren olmakta ve biz her an farklı, yeni boyutları olan bir evrende var olmaktayız. Bu evrenin içinde hiçbir an, birbirinin aynı olamaz. Bunun için şöyle diyebiliriz "Evrenin birbirine denk hiçbir anı yoktur."
Sayfa 30 - PdfKitabı okudu
Hubble'nin keşfettiği evrenin en iyi örneği; Balonun yüzeyinde bir nokta işaretleyin ve sonra onun çevresine rastgele başka noktalar serpiştirin. Balon Şişerken genişleyecek ve yüzeyindeki noktalar ilk başlangıç noktasından ve birbirlerinden sürekli uzaklaşacaklardır. Kısacası, evrenin de şişen bir balon gibi genişlediği anlaşıldı.
Sayfa 26 - PdfKitabı okudu
Reklam
Big Bang'in teorik delilleri; 1- Newton'un çekim kanunları ile ilgili paradoksları çözüyordu. 2- Einstein formüllerine dayanıyordu (Bu formüller deneylerle desteklenmektedir). 3- Zamanın da madde ile beraber başlangıcı olduğunu ortaya koyuyordu. 4- Olber paradoksunu çözüyordu. 5- Sonsuz çekim paradoksunu çözüyordu. Böylece evren kozmolojisindeki paradokslar ayıklandı, çekim kanunları daha anlaşılır oldu ve izafiyet teorisinin matematiksel formüllerinin mükemmel bir uygulaması gerçekleşti. İlk defa, evrenin başlangıcının bilimsel şekilde ciddi bir açıklaması yapılmış oldu.
Sayfa 25 - PdfKitabı okudu
"İşte Kopernik-Kepler-Galile sürecinin en önemli devrimi budur. Aristo'nun mantığı yerini matematiğe bırakmıştır."
"Matematik, Tanrı'nın, evreni yazdığı dildir."
Sayfa 15 - GalileKitabı okudu
Kopernik-Kepler-Galile süreci
Kopernik-Kepler-Galile sürecinin en önemli devrimi budur. Aristo’nun mantığı yerini matematiğe bırakmıştır ve Aristoculuğun, Kilise tarafından kutsallaştırılması sona erdirilmiştir. Artık Aristo fiziğinin ilkeleri tartışılabilir olmuştur ve tüm fizik, matematiksel ve deneysel temelde baştan oluşturulmaya başlanmıştır..... Yeni yönteme göre olaylar tek tek gözlemlerle kaydediliyordu, deneyler ve incelemelerle matematiksel yasalara varılıyordu. Bu yasalarla olaylar açıklanabildiği gibi, gelecek hakkında tahminler de yapılabiliyordu. Kopernik-Kepler-Galile süreci, matematiğin başarılarının anlaşılmasını, kozmolojinin (evren-biliminin) masa başında sadece akıl yürütmekle değil, deney ve gözlemlerle destekli bir şekilde yapılması gerektiği fikrini yerleştirdi.
Reklam
Galile.... Tanrı’nın yarattığı evrenin de Tanrı’nın bir kitabı olduğunu düşünüyordu, Tanrı’nın kitapları arasında çelişki olamayacağını vurguluyordu.
Matematik
“Matematik, Tanrı’nın, evreni yazdığı dildir” Galile
Bilimsel çaba ,Tanrı 'dan uzaklaşmanın değil , Tanrı'ya yakınlaşmanın aracıdır.Sorun bilimsel yaklaşımda değil ,bilimi tanrılaştırmaya kalkmaktadır.Big Bang ,evrenin ve tüm kanunların bir başlangıcı olduğunu göstererek , evren gibi bilimsel kanunların da mutlak olmadığını göstermiştir.Böylece evrendeki kanunların ,evreni meydana getiren Güç'e bağımlılığını ,evrenin işletilen muhafaza edilen bağımlı kanunlara (nedenselliğe) sahip olduğunu anlarız ."Tasarım Delili " ise yaratılmış bu kanunlar (yaratılan nedensellik ) çerçevesinde ,evrenin kudretli bilinçli her şeyden haberdar bir Yaratıcı tarafından meydana geldiğini göstermektedir.
İslam Alimleri ve Bilginin Batıya Aktarılması
Birçok bilim tarihçisine göre, Batı dünyasının Rönesans’tan bugünkü teknolojik gelişimine kadarki süreç, Müslüman toplumlardaki bu birikimin Batı’ya aktarılması sonucu gerçekleşmiştir. Batı dünyası kendi tarihsel kökeni olarak gördüğü Eski Yunan’la; Platon’la, Aristo’yla ve Batlamyus’la bu çeviriler sonucu tanıştı. Batlamyus’un kitabını Araplar “El-Mecisti” adıyla çevirmişlerdi, orijinal adı “Mathematica” olan bu kitabı Batı dünyası, Arapça’dan çevirdiği için “Almagest” olarak tanıdı.
514 öğeden 321 ile 330 arasındakiler gösteriliyor.