Bildiklerim

17 Ocak 2024
Büyüyenay Yayınları

2025 4. kitabı
Okunma: 17 Şubat 2025 22:43
Kilisli Muallim Rifat Bilge'nin Yeni Sabah gazetesinde yaklaşık bir yıl boyunca 34 tefrika halinde yayımlanan hatıratları bu kitapta bir araya getirilmiş. Bu kitapta, cumhuriyetin ilk yıllarında yapılan tercüme faaliyetlerini -başta Kutagu Bilig olmak üzere- Kilisli Muallim Rifat Bilge'nin ağzından dinliyoruz. Sadece tercüme faaliyetleri değil dönemin aydınlarının Türk diline sağladı katkıları, maarif vekaletinin kütüphane toplama gibi yaptığı faaliyetleri dinliyoruz. Bunlardan en önemlilerinden biri de Kutadgu Bilig'in bulunuş hikayesi. Türk dili ve kültürü için oldukça önemli olan bu eserin nasıl bir tesadüf sonucu bulunduğunu kitabın ilk bölümünde öğreniyoruz. Bunların yanında Rifat Bilge'nin dönemin aydınlarıyla olan anılarına bu kitapta rastlamak mümkün: Ziya Gökalp, Ahmet Mithat, Ziya Paşa... Bu isimlerin Türk dili ve edebiyatının gelişmesi için yaptıklarına şahit olmamızın yanında cumhuriyet döneminin eğitime, dile, sanata verdiği değere de şahit oluyoruz. Rifat Bilge kurgu dışı bir kitaba göre oldukça anlaşılır bir dil ve samimi bir üslup kullandığından kolay okunabilen bir kitaptı. Çok sevdim. Özellikle dil ve edebiyat ile ilgilenen, bu bölümler üzerine okuyanlara tavsiye ederim.
2025 7. kitabı
Okunma: 17 Ocak 2025 11:55
Hatırat yazma geleneği maalesef ki kültürümüzde pek oluşmamış. O yüzden bir çok tarihi olay ve tarihi şahsiyetin özel ve insanî taraflarını göremiyoruz. Muallim Rıfat Bilge ise hatıralarını bir gazete köşesinde yazıyor ve anladığımız kadarıyla bu yazılar bilinmeyen bir sebeple yarım kalıyor. Ötüken Neşriyat bu hatıraların gazete köşelerinde yok olmasını önlemek için kitap haline getirmiş. İyiki de yapmışlar. Bu sayede Osmanlı'nın çöküşü ve Cumhuriyetin kuruluş evresinde insanların kitaba olan ilgi ve sevgi seviyelerini görebiliyoruz. Hemde Divan-ı Lügâti't-Türk gibi Türk dilinin temel kitabının kültür hayatımıza nasıl kazandırıldığını ilk elden müşahede edebiliyoruz. Hatıratı okurken çok üzüldüğüm konu ise yazarın çevresinde olan, yürüyen kütüphane gibi, bilgi deryası insanların bu birikimlerini yazıya dökmeyip, kendileriyle toprağın altına götürmüş olmalarıdır. Bu durum bizim kültür hayatımızdan çok şey götürmüştür.
Puan vermedi
Rıfat Bilge Osmanlı'nın son dönemlerinde ve cumhuriyetinin ilk yıllarında yaşamış gerçek bir kitap uzmanı. Bildiklerim isimli kitabı okuduğunuzda gerçekten yazarın bilge bir şahsiyet olduğunu anlıyoruz. Kitap, yazarın kitaplar ile iç içe olan hayatından anıları barındırıyor. İsminiz duyduğumuz veya duymadığımız bir çok yazar, aydın, fikir insanı ile anılarını bir araya getirmiş ve okunacak, keyif verici bir eser ortaya çıkmış. Yazarın yaşadığı dönemde insanlar ne kadar kültürlüymüş, kitap ile ne kadar içli dışlıymış diye düşündüm. Günümüzün insanında aynı bilgi birikimi ve kitap sevgisi niye yok diye hayıflanmadım değil. Keyifli bir kitaptı. Tavsiye ederim...

Rıfat BilgeYazar · 1 kitap
Ahmet Rifat Bilge, Türkoloji çalışmalarıyla tanınan bilim insanı ve öğretmen. Kâşgarlı Mahmud'un Dîvânü Lugati't-Türk adlı eserinin neşir ve tercümesini yapmış, döneminin birçok filozof ve araştırmacısıyla yakın ilişkiler kurmuştur. Kilis’te bulunan Cedit Mahallesi’nde 1874’te dünyaya geldi. Hem muallim hem de Kilisli unvanını kullandı. Ruştiye’yi Kilis’te tamamladıktan sonra çeşitli hocalardan özel dersler aldı. 1892 yılında Kilis Müftüsü Keçikzade Abdurrahman Efendi'den icazet aldı. 18 yaşındayken İstanbul’a gelerek ders almaya devam etti. Selim Sabit Efendi’nin kendisine katkısı büyük oldu. Darülmuallim ve Mekteb-i Hukuk'ta eğitimini tamamladı. Üsküdar İdadisi, Vefa İdadisi, İstanbul ve Kabataş liseleri, Medresetü'l-kudat ve Gazi Osman Paşa Sultanisi’nde Türkçe, Arapça, Farsça ve Tarih öğretmenliği görevlerinde bulundu. 1953 yılında Ankara'da vefat etti ve Cebeci Asri Mezarlığı'na defnedildi. Onun en bilinen hizmeti ise, 1914-1915 yıllarında Ali Emiri Efendi tarafından bir sahafta bulunup satın alınan Divânü Lügâti’t-Türk adlı Türk dil, kültür ve edebiyatı için paha biçilmez bir değer taşıyan eserin ortaya çıkmasına yaptığı hizmettir. Varlığı bilinen fakat kendisi asırlardır bulunamayan bu kitabın ele geçme ve ortaya çıkarılma hikâyesini uzun uzun anlatmıştır Muallim Rıfat. Ali Emiri Efendi kitabı bulduğunu keyifle etrafına ilan etmesine rağmen onu kimseye göstermeye yanaşmaz. Kendisini evine kadar bu amaçla ziyarete gelen hemşehrisi Ziya Gökalp’e bile... Araya Talat Paşa da girince, yalnız Kilisli Muallim Rıfat’a güvenebileceğini, basılması için ona teslim edebileceğini söyler. “Kilisli M. Rifat” imzasıyla basında sık sık yazıları çıktıktan başka Evliya Çelebi Seyahatnâmesi’nin ilk altı ciltlik yayımına katılmış, ayrıca eserin bazı yönlerden değerlendirmesini yapan makaleler de kaleme almış olan hemşerisi ve adaşı Dr. Kilisli Rifat’la karıştırılmamak için kendisi isminin başında daima “muallim” unvanını kullanmıştır. Doktor olan daha sonra Kardam, kendisi ise Bilge soyadını almıştır.