Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilginin Ontolojisi

Turgut Akyüz

Bilginin Ontolojisi Gönderileri

Bilginin Ontolojisi kitaplarını, Bilginin Ontolojisi sözleri ve alıntılarını, Bilginin Ontolojisi yazarlarını, Bilginin Ontolojisi yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
‘Yani özdeş olarak yaratılan insanların bedenlerindeki bir değişiklik nefislerini ve dolayısıyla kabiliyetlerini etkiler. Örneğin gözdeki bir hasar nefsin görme bilgisini etkiler. Eğitim de insanların farklılaşmasına neden olmaktadır. Yani eşit şartlarda doğan ikizler, aldıkları eğitime göre farklı kabiliyet ve ahlakta olabilirler. Son olarak insanları farklılaştıran şey, ‘iradeleridir’. !! Örneğin Kabil ve Habil, ikiz olmasalar da aynı fizyolojik özellikleri taşırlar ve aynı anne babadan dünyaya gelmişlerdir. Aynı çevrede büyüyüp aynı eğitimi almışlardır. Fakat ikisinin de karakterleri farklıdır.’
Bilgi
Biyolojik olarak insanın diğer hayvanlarla benzerliği yüzde 90'nın üzerindedir. Zira aynı tip hücrelerden, aynı sinir sisteminden ve aynı duyulardan oluşuyoruz. Hatta Jüpiter ile bile benzerliğimiz neredeyse yüzde 70'tir diyebiliriz. 130 Yani aynı yapı taşlarından oluşup aynı sistemle çalışmamıza rağmen insanlar; düşünen, konuşan ve kültür üreten varlıklardır. Hatta meşhur bir ifade şöyledir: "Maymun aynı hücrelerle sadece muza ulaşabilirken insan, çok uzak göklerdeki yıldızlara ulaşabilmektedir."
Reklam
Varlık -Bilgi
‘İnsanın, kendisi haricindeki tüm varlığa ait davranışı, epistemik bir davranıştır. İnsanın tek ontik davranışı, kendi varlığı ile olan ilişkisidir. Bu durumda diğer tüm varlıklarla ilişkimiz, kendi varlığımız üzerinden temellendirilmektedir.‘
Sayfa 12 - RavzaKitabı okudu
Gerçeklik , bizim bilgimizden bağımsız olarak dış dünyada bulunmaktadır. Bizim bilgimiz ise bizdedir yani dış dünyadan bağımsızdır . Şu halde doğruluk , bizim bilgimizle dış dünyadaki gerçekliğin örtüşmesidir ..
Sayfa 162Kitabı okudu
Bilgi ayrıca arazların toplamıdır . Şöyle ki aslında dış dünyada cevher diye bir şey yoktur. Dış dünyada zatlar vardır ama biz bu zatları da doğrudan algılayamayız . Zihin , duyular sayesinde zatların özelliklerini ayrıştırır ve alır . Bunları zihinde toplar ve birleştirir. Böylece cevheri inşa eder. Bu durumda bilgi bir toplamdır .
Sayfa 161Kitabı okudu
Reklam
Yanımdasın ama Dokunamıyorum :(((
Kuantum teoriye göre dokunma yoktur zira elektronlar birbirini iter ve dışlama ilkesi gereği aynı alanda bulunamazlar , bu yüzden dokunma aslında dokunduğumuz şeyin atomlarındaki elektronların bizim dokunma organlarımızdaki atomların elektronlarını itmesidir ..
Sayfa 114Kitabı okudu
Düşünüyorum o halde varım
Birincisi , düşündüğümüz için var değiliz ; zaten varolduğumuz için düşünebiliyor ve bilebiliyoruz . Yani varlık yoksa bilgimiz zaten yoktur. Biz yoksak da bilgi olmayacaktır .
Fakat tabi ki her soruya cevap bulunamaz veya bir şeylere cevap bulunduğunda bu yeni cevap , başka soruları ya da başka bilinmeyenleri getirebilir..
12 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.