Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Eski Mısırın Piramitleri

Bilim Çocuk - Sayı 161 (Mayıs 2011)

Bilim Çocuk Dergisi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Ankara Bozkırları
Bozkır denince aklımıza genellikle sararmış görünümlü, kurak bitki örtüleri gelir. Gerçekten de bozkırlarda yağış az, güneş yakıcı, yazlar çok sıcak ve kışlar çok soğuktur. Geceyle gündüz arasındaki sıcaklık farkı da yüksektir. Bu nedenle yılın çoğu zamanında bozkırlardaki bitkiler pek canlı görünmez. Ancak mayıs ve haziran aylarında bozkırlar bir anda canlanır ve rengârenk çiçeklerle dolar. Ülkemizdeki eşsiz bozkırların bir kısmı Ankara çevresindedir. Ankara, kuzeyindeki ve güneyindeki ormanlar dışında tümüyle bozkırlarla çevrilidir. Bu bozkırlarda bilinen 1365 çiçekli bitki türü yetişir. Bunların 271’i Türkiye’ye özgüdür. İşte Ankara bozkırlarındaki bazı bitkiler…
Tubitak YayınlarıKitabı okudu
Keops
Gize’de Nil Nehri yakınında, Firavun Keops için yapılan Keops Piramidi, Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri kabul ediliyor. Bu piramit, “Büyük Piramit” olarak da adlandırılıyor. Piramidin 20 yıldan uzun bir sürede yapıldığı tahmin ediliyor. Yapımında yaklaşık 2.300.000 taş blok kullanılmış. Piramidin kare şeklindeki tabanının her bir kenarı yaklaşık 230 metre, yüksekliği de 138 metre.
Reklam
Dünyanın En Büyük Çiçeği Açtı
Dünyanın hem en kötü kokan hem de en büyük çiçeği Titan arum adlı bitkininki. Doğal yaşam alanı, Sumatra’daki tropikal yağmur ormanları olan bitkinin soyu tükenme tehlikesi altında. Bitki, uzun aralıklarla çiçek açıyor. Bu nedenle her çiçek açışı önemli bir haber olarak dünyaya duyuruluyor. Bitki, farklı ülkelerdeki pek çok botanik bahçesinde özel olarak yetiştiriliyor. Bu bahçelerden biri de İsviçre’deki Basel Üniversitesi’ne ait. Geçtiğimiz günlerde bu bahçede bulunan Titan arum çiçek açtı. Ender çiçek açması, çiçeğinin büyüklüğü ve kokusunun çürümüş et kokusuna benzemesi nedeniyle pek çok insan bu çiçeği görmek için bahçeyi ziyaret ediyor.
Ateş, katı değildir, sıvı veya gaz da değildir. O halde ateş nedir?
Ateş, “yanma” denen bir tepkimedir. Bu tepkimenin gerçekleşebilmesi için yanıcı bir madde (yanıcı gazlar, kâğıt, tahta gibi) oksijen ve bir ısı kaynağının olması gerekir. Yanma sırasında ışık, ısı ve çeşitli kimyasal maddeler açığa çıkar.
Nil Nehrri
Dünyanın en uzun nehri olan Nil, Afrika’nın en büyük gölü olan Viktorya Gölü’nden doğar. Nehir, Afrika’da kuzeye doğru ilerler ve Akdeniz’e dökülür. Akdeniz’e döküldüğü yerde de geniş bir delta olan Nil Deltası’nı oluşturur. Nil Nehri, denize ulaşana kadar Tanzanya, Kenya, Kongo, Burundi, Ruanda, Etiyopya, Uganda, Sudan ve Mısır’dan geçer. Nil’in iki ana kolu vardır: Beyaz Nil ve Mavi Nil.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.