Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim Çocuk - Sayı 231 (Mart 2017)

Bilim Çocuk Dergisi

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Filller Günde Yalnızca İki Saat Uyuyor
"Hayvanat bahçelerinde yaşayan fillerin günde dört altı saat uyuduğu biliniyor. Ancak hayvanat bahçesi fillerin doğal yaşam alanı değil. Bu nedenle Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesinden araştırmacılar, doğada yaşayan fillerin uyku alışkanlıklarını ortaya çıkarmak için bir araştırma yaptılar. Bu araştırmanın sonucunda, fillerin doğada günde yalnızca iki saat kadar uyuduğu ortaya çıkarıldı."
Tübitak Yayınları - I. Ne var ne yok
Yerden bakılınca Dünya neden düz görünür?
"Dünya yuvarlak olsa da çok büyük olduğundan yeryüzündeyken bunu algılayamayız. Çünkü yeryüzünün sınırlı bir bölümünü görebiliriz. Görebildiğimiz bölge de genellikle engebeli olduğundan Dünya’nın yuvarlaklığını fark edemeyiz. Çok yükseklere örneğin Dünya’nın yörüngesine çıkıldığında onun çok daha büyük bir bölümü görülebildiğinden yuvarlak olduğu anlaşılır."
Tübitak Yayınları - XXII. Sorun söyleyeyim - Elif Karayiğit / Yunus Emre İlkokulu / 3-F / İstanbul
Reklam
"Bazı omurgasız hayvan türleri çok büyük sürüler oluşturur. Örneğin arılar 10.000, termitler 1 milyon bireyden oluşan sürüler halinde yaşar. Bu hayvanlar birbirlerine bağımlı olduklarından, oluşturdukları bu gruplara koloni denir. Koloni üyeleri tek bir bireymiş gibi hareket eder ve tek başlarına yaşamlarını sürdüremez. Çünkü koloniiçinde bireylerin farklı görevleri vardır. Bazıları üreme, bazıları beslenme, bazıları da savunmadan sorumludur. Örneğin arılarda işlevi yalnızca yumurta üretmek olan tek bir kraliçe arı vardır. İşçi arılarsa yuvaya besin taşıma ve yavru bakımı gibi işler yapar. Asker arılar da herhangi bir saldırı halinde yuvayı korumaya çalışır."
Tübitak Yayınları - X. Sürü halinde yaşayanlar
Filller Günde Yalnızca İki Saat Uyuyor
Hayvanat bahçelerinde yaşayan fillerin günde dört altı saat uyuduğu biliniyor. Ancak hayvanat bahçesi fillerin doğal yaşam alanı değil. Bu nedenle Güney Afrika’daki Witwatersrand Üniversitesinden araştırmacılar, doğada yaşayan fillerin uyku alışkanlıklarını ortaya çıkarmak için bir araştırma yaptılar. Bu araştırmanın sonucunda, fillerin doğada günde yalnızca iki saat kadar uyuduğu ortaya çıkarıldı.
Evcil Kediler, Denizciler ve İlk Çiftçiler Sayesinde Dünyaya Yayılmış
"Kedilerle insanların dostluğu çok eskilere dayanıyor. Arkeolojik araştırmalar, binlerce yıl önce Ortadoğu’nun bazı bölgelerinde ve Mısır’da evcil kedilerin bulunduğunu gösteriyor. Yeni bir araştırma sonucunda da, evcil kedilerin ilk çiftçiler ve denizciler sayesinde dünyaya yayılmış olduğu ortaya çıktı. Fransa’da bulunan Jacques Monod Enstitüsünden araştırmacılar, dünyanın çeşitli yerlerindeki arkeolojik alanlarda bulunmuş kedilere ait kalıntıları incelediler. Genetik incelemeler sonucunda, evcil kedilerin bir bölümünün günümüzden binlerce yıl önce çiftçilerle birlikte Ortadoğu’dan Akdeniz’in doğusuna doğru yayıldığı anlaşıldı. Evcil kedilerin başka bir bölümüyse Mısır’dan denizcilerin tekneleriyle Afrika’nın diğer bölgelerine, Avrupa’ya ve Asya’ya taşınmış"
Tübitak Yayınları - I. Ne var ne yok
Dünyamız nasıl oluştu?
"Evrenin bundan çok uzun zaman önce, 13,8 milyar yıl önce, Büyük Patlama’yla ortaya çıktığı düşünülüyor. Buna göre önce gökadalar, sonra da yıldız sistemleri oluşmuş. Bizim Dünyamız da bu sistemlerden biri olan Güneş Sistemi’nde bulunuyor. Yapılan araştırmalar sayesinde günümüzde Dünya’nın nasıl oluştuğunu ve o zamandan bu yana ne gibi
Tübitak Yayınları - VIII.
Reklam
Yeni Bir Kıta: Zelandiya
Avustralya, Yeni Zelanda ve Yeni Kaledonya’dan araştırmacılar, Büyük Okyanus’un güneybatısında bir kıta daha bulunduğunu açıkladılar. Bu kıtanın %94’ü, günümüzden 60-85 milyon yıl önce sulara gömülmüş. Kıtanın suyun üzerinde kalan bölümleriyse bugünkü Yeni Zelanda ve Yeni Kaledonya’yı oluşturuyor. Araştırmacılar bu yeni kıtayı Zelandiya olarak adlandırıyorlar.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.