Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bilim ve Şarlatanlık

Hüseyin Batuhan

Bilim ve Şarlatanlık Sözleri ve Alıntıları

Bilim ve Şarlatanlık sözleri ve alıntılarını, Bilim ve Şarlatanlık kitap alıntılarını, Bilim ve Şarlatanlık en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bilgisizlik; akıllıları çekingen, akılsızları cüretkâr yapar. Aynı bilgisizlik şarlatana bazen çözümü en güç problemleri çok 'kolay' gösterir.
Pandemide bu tipleri bol bol gördük
Teorik şarlatanlıklarda 'bilgiçlik taslama' eğiliminin ağır bastığı görülecektir. Hatta hiç anlamadıkları, en azından uzman olmadıkları alanlarda yeni bir çığır açma sevdasında olanlar da var. Yüzyılların birikimiyle binlerce aklı başında bilim insanının alın teri ürünü olan en sağlam bilimsel teorileri bir çırpıda alaşağı etmeye kalkışan bu kişiler arasında oldukça bilgili hatta akıllı olanlar bulunmakla birlikte, genellikle uzmanlık alanları dışında boy gösterme hevesine kapıldıkları için 'gülünç' olmaktan kurtulamıyorlar. Ancak bu onların bilgisiz halk yığınlarının gözünde bazen bir 'deha' gibi görülmelerini engellemiyor. Tam tersine, lise hatta üniversite eğitimi görmüş insanlarda bile bazen bu izlenimi uyandırabiliyorlar.
Reklam
Mesela aşı karşıtlığı yapan ve bitkisel tedaviler öneren şarlatanlar
İleride inceleyeceğimiz şarlatan tiplerinin ezici çoğunluğu belli bir bilim dalında daha önce uzmanlaşmış olsalar da 'amatör' bile sayılamayacakları alanlarda at oynatmaya kalkan kişilerdir. Düşünün, adam 'kanser' konusunda hemen hiçbir şey bilmiyor, herhangi bir araştırma da yapmamış ama kanserin hem de her tür kanserin ilacını bulduğu iddiasıyla ortaya çıkabiliyor. Neymiş, Muğla yöresinde zakkumun kansere iyi geldiğini 'bazı gözlemleri' sonucunda keşfetmiş, yalnız keşfetmekle kalsa yine iyi, hemen 'hastalarını' tedaviye başlamış. Kendisi kanser uzmanı değilmiş, ne yazar? Bulduğu ilaç işe yaramış mı yaramamış mı, siz ona bakın! Kendisi yaradığını iddia ettiğine göre demek gerçekten de yaramış, daha ne istiyorsunuz?
Bu konuda istatiksel bir araştırma yapmış değilim; ancak şarlatanların sayıca halis bilim insanlarından daha kalabalık oldukları, daha da önemlisi, seslerini halka çok daha fazla duyurabildikleri anlaşılıyor. Buna pek şaşmamalı; zira bilim insanları başka bilim insanlarına hitap ettikleri hâlde, şarlatanlar sokaktaki adama seslenirler. Bu nedenle örneğin bizde Niels Bohr'un adını (üniversite bitirmiş olanlar da dâhil) pek az kişi duymuştur ama Däniken'in adını duymayan kalmamıştır. Oysa Niels Bohr, Einstein, hiç değilse Max Planck ayarında bir fizikçidir. Däniken ise bir ortaokul öğrencisi kadar bile fizik ve astronomi bilgisi olmayan "geri zekâlı" biridir.
Sayfa 570Kitabı okudu
Bir inanç insanın kafasına ne kadar kolay girerse, oradan o kadar zor çıkar!
Sayfa 115Kitabı okudu
İnsan ne derece bilgisizse, bilginin o derece kolay elde edilebilir bir nimet olduğunu sanıyor.
Sayfa 280Kitabı okudu
Reklam
Bilimsel Tıp ve Alternatif Tıbbın Yöntem Farklılığı
Bilimsel tıbbın temel özeliği 'araştırma' ile işe başlamasıdır. Ancak teorik araştırmalar olumlu bir sonuç verirse, pratik uygulamaya geçilir. Kenar tıpta işe uygulama ile başlanır ve daha işin başında uygulamanın 'olumlu' sonuç vereceğine a priori olarak inanıldığı için hiçbir zaman araştırma ihtiyacı duyulmaz.
Sayfa 414, 119. dipnot.
Bu gibilerin anlayamadıkları (veya anlamazdan geldikleri) nokta, bir bilgi iddiasına iddiayı öne sürenin değil iddia konusunda uzman olan bilim insanlarının 'bilgi' statüsü verebileceğidir. Elbet herkes çok kuvvetle inandığı bir fikrin bir bilgiyi dile getirdiğini sanır; ancak aklı başında bir insan, inandığı fikrin bilim toplumu nezdinde itibar görmemesi hâlinde bu sanısında yanıldığını anlayıp sustuğu hâlde, şarlatan yanıldığını kabule hiçbir zaman yanaşmaz.
İnsan Kaderini Tayinde Şans ve Bilgi
Gerçi şans da bazen insan hayatında olumlu bir rol oynar; ancak 'akıllı' adam odur ki kaderini şansın (yani raslantıların) belirlemesine elden geldiğince az fırsat vermeye, başka bir deyişle davranışlarını 'bilgi'ye dayandırmaya çalışır.
Sayfa 236
Ayda Yörükan
İçinde yaşadığımız günlerde kritik düşünceye şiddetle ihtiyacımız olduğu bir gerçektir. Körü körüne bir fikre saplanmamak, başkalarının söylediği şeylere rastgele inanmamak, basmakalıp düşüncelere, klişelere, sloganlara, peşin hükümlere kendimizi kaptırmamak, her şeyi aklın ve bilginin süzgecinden geçirmek, bu konuda kendi eğilimlerimizin, tutkularımızın ve menfaatlerimizin kritik düşünceyi köstekleyen zincirler olduğunu bilmek...
46 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.