Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Emekli General, Eski Moskova Büyükelçisi

Bir Amerikan Büyükelçisinin Sovyet Rusya Hatıraları

Bedell Smith

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Diplomatın Tarifi
“Daima uyanık bir zeka, hiçbir sebeple bozulmayan bir sükunet, her türlü yalan, saçmalık veya tahrike tahammülü bir sabır.”
Sayfa 165 - Dorlion YayınlarıKitabı okudu
FIKRA: Birazda gülelim.
Tevkifler ekseriya geceleri yapılır ve korkulu bir sır havası içinde cereyan eder ki diplomatik dokunulmazlığı olan yabancılar bile dehşet duyarlar. Moskova’da dilden dile dolaşan bir fıkra vardır. Bir apartman kapıcısı gece yarısı kapı kapı dolaşarak yangını haber vereceği zaman şöyle seslenirmiş: “—Korkmayın, yoldaşlar. Bir şey değil. Sadece, yangın var.
Sayfa 82 - Dorlion YayınlarıKitabı okudu
Reklam
3- GİZLİ POLİS TEŞKİLATI GELENEĞİ
Zira komünist devletin bütün yapısını ayakta tutan çimento, bu emniyet teşkilatıdır. Bu teşkilat sadece bir siyasi kontrol müessesesi değildir; Sovyet iktisadi bünyesinin temel taşı da budur. Sovyet Hükümeti Rusya’da Çarlık devrinde tatbik edilmekte olan ağır iş (kürek) mahkumiyetini ilk defa olarak 1923’te Beyaz denizdeki Solovetskiye adalarında tatbike başlamış, sonradan bunu kimsenin kendi istediğiyle hatta en büyük vaatler mukabilinde bile gitmeyeceği bölgeleri işletmek hususunda istifade edebileceği muazzam bir teşkilat haline getirmiştir. Bu sayede Sovyet Hükümeti milyonlarca insanı parasız olarak çalıştırmanın yolunu bulmuş oluyor. Memlekette diğer işçileri çalıştırabilmek için lazım olan yiyecek maddelerini harcamaksızın ağır sanayii geliştirmek ancak bu şekilde mümkün olmaktadır. Bu muazzam işçi ordusu M.V.D.’nin denetimi altındadır.
Sayfa 75 - Dorlion YayınlarıKitabı okudu
3- GİZLİ POLİS TEŞKİLATI GELENEĞİ
Rusya’da asırlardan beri şu veya bu şekilde bir gizli polis teşkilatı bulunmuş ve bu teşkilat daima nefretle karşılanmıştır. Çarlık devrinin gizli polis teşkilatı olan “OKRANA”, ihtilal devresinde Komünist Partisinin en fazla hücum ettiği bir şeydi. Fakat Bolşevikler iktidarı ellerine geçirir geçirmez yeni devletin en mühim müesseselerinden biri olarak böyle gizli bir polis teşkilatı kurdular. “Fevkalede Komisyon” adı verilen bu teşkilat, bu iki kelimenin Rusça ilk harfleri olan “ÇEKA” tabiriyle meşhur oldu. “ÇEKA” kelimesi bugün bile, adet olduğu tedhiş faaliyetini hatıra getirir. Bunu ihtilalin ilk senelerinde memleketi kasıp kavuran tedhişi Bolşevikler inkar etmiyorlardı. Nitekim Lenin açıkça: “Tedhişin gayesi dehşet vermektir!” demişti. İhtimal ki sayısız korkunç hadiselerin Rus gizli polis teşkilatına kazandırdığı kötü şöhret ve zihinlerde uyandırdığı menfur intiba yüzündendir ki Sovyet hükümeti bu teşekkülün ismini sık sık değiştirmek ihtiyacını duymuştur. Hakikaten ÇEKA sonradan G.P.U., daha sonra da O.G.P.U. ve N.K.V.D. olmuş nihayet bugünkü şekli olan M.V.D. adıyla anılmaya başlanmıştır. MVD’nin bir ikiz kardeşi daha vardır ki o da M.G.B.’dir. (MGB ve MVD, Kruşçev döneminde KGB adı altında birleştirildiler.)
Sayfa 73 - Dorlion YayınlarıKitabı okudu
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.