Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Nefeste 20. Yüzyıl

Meredith Macardle

Bir Nefeste 20. Yüzyıl Gönderileri

Bir Nefeste 20. Yüzyıl kitaplarını, Bir Nefeste 20. Yüzyıl sözleri ve alıntılarını, Bir Nefeste 20. Yüzyıl yazarlarını, Bir Nefeste 20. Yüzyıl yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
"Sanayi Devrimi'nin sonucu olarak ortaya çıkan bilimsel ve teknolojik gelişmeler, sanatçıları yaşamın her yönünü tekrar gözden geçirmeye teşvik etti. Yeni bir akım olan modernizm, yeni üretim yöntemlerine ve burjuva değerlerine geçişin et­ kilerine karşı romantizmin on dokuzuncu yüzyıldaki isyanı olarak ortaya çıktı. Modernist sanatçı, sanatın gelişmeyi engellediğine inanılan geleneksel formlarından kaçınan bir dev­ rimciydi. Fransa'da çalışan İspanyol avangard ressam Pahla Picasso, geleneksel perspektifi reddetti ve onun resim deneyleri, nesnelerin analiz edilip soyut biçimde yeniden birleştirilmesi­ ni kapsayan kübizm, fütürizm ve sürrealizm gibi diğer farklı sanat akımlarına yol açtı. Alman ekspresyonist ressamlar Paul Klee ve Wassily Kandinsky ile Çek romancı Franz Kafka, kentsel sanayileşmenin insanları makineleştiren etkilerine tepki gösterdiler ve sanatta gerçekçilikten uzaklaştılar."
Maya Kitap - Sanat ve Bilimde DevrimlerKitabı okuyor
"Hızlı sanayileşme binlerce topraksız köylüyü şehirlere çekti ve yeni bir sanayi işçi sınıfı ortaya çıkardı. Sert koşullar­ da yaşayan ve çalışan köylülerin (günde ortalama on bir saat­ lik çalışma) hayatlarını iyileştirecek hiçbir şeyleri yoktu: Sen­ dikalar yasa dışıydı, grev yasaktı ve Rus ordusu huzursuzluğu zor kullanarak bastırıyordu. Bu arada, çalışan nüfus arasında devrimci fikirler giderek yayılıyordu."
Maya Kitap - Rusya ÇatırdıyorKitabı okuyor
Reklam
"1926'da İngiltere, Birinci Dünya Savaşı'nın ardından ortaya çıkan bir ekonomik kriz sırasında, grev yapan İngiliz maden işçilerinin diğer sana­ yi işçileriyle dayanışma içinde katıldığı ilk genel grevi yaşaya­ caktı. Fakat orta sınıftan gönüllüler, yasal zorluklar ve korku dolu sendika liderlerinin oluşturduğu koşullar, bu grevin sona ermesine neden oldu."
Maya KitapKitabı okuyor
"Avrupa'nın 1870- 1914 arasındaki iyimserlik, yenilik, bol­ luk ve istikrar dönemi "Belle Epoque" olarak bilinir. Bu altın yıllar boyunca zengin sınıflar artan refahın tadını çıkarırken Paris de sanatçı ve yazarların merkezi haline geldi. Fransız başkentinin Art Nouveau tarzının doğal organik biçimleri dünyanın her yanında mimariyi etkiledi. Emile Zola gibi ya­ zarlarda ifadesini bulan edebi gerçekçilik, modernizmin öncülerinden biriydi."
Maya KitapKitabı okuyor
"Batı kültürü, bilim ve teknolojik gelişmeler, ticaret bağlantıları ve sömürgecilik aracılığıyla dünyanın her tarafına yayıldı ve küreselleşme süreciyle birlikte uzak yerlerdeki milletleri de etkiledi."
Maya Kitap - Gezgin, Tüketici Yeni DünyaKitabı okuyor
"1900 yılında Batı toplumu eşi görülmemiş değişikliklerin ol­ duğu bir yüzyılın içine girmenin sersemliği içindeydi. Tarıma dayalı ekonomiler, Sanayi Devrimi ile dönüşüme uğramıştı. Suyun ve beygirlerin gücünün yerini buharlı motorlar almış ve artık bunlar gemilerde, trenlerde ve 1890'lardan itibaren (içten yanmalı motoru olan) ilk modern otomobillerin piya­ saya çıkmasıyla birlikte ilk defa binek araçlarda kullanılmaya başlanmıştı. Örgü ve dokuma makineleri tekstil dünyasını dö­ nüştürmüştü. Yeni yöntemler dövme demir ve çelik ürünlerini yaratmış ve kömür madenciliği gelişmişti. Yollar iyileştirilmiş, kanallar ve demiryolları inşa edilmişti. Telefon ve telgrafın icadı, iletişimi değiştirmişti."
Maya Kitap - Gezgin, Tüketici Yeni DünyaKitabı okuyor
Reklam
Kraliçe Victoria'nın saltanatı süresince (1837- 1901) "üzerin­ de güneş batmayan" İngiliz İmparatorluğu dünyanın o kadar çok bölgesine uzanmıştı ki, imparatorluğun en azından bir parçası gerçekten de her zaman gün ışığı altındaydı. İngiltere, tarihteki en büyük imparatorluktu ve dünya nüfusunun yüzde yirmisinden daha fazlasına sahipti. Modern çağın ilk süper­ gücüydü.
Maya KitapKitabı okuyor
"1914 yılına gelindiğinde, Afrika'nın yüzde doksanı Avrupa'nın kontrolüne girmişti. Sömürge topraklarının en büyük olanları İngiliz ve Fransızların kontrolü altındaydı ve Alman İmparatorluğu onların ardından üçüncü büyük hak sahibiydi; Belçika, Portekiz ve İtalya da önemli bölgelere sahipti."
Maya KitapKitabı okuyor
"Yirminci yüzyılda değişecek çok şey vardı. Başka hiçbir yüzyıl, bu kadar hızlı ve yaygın değişimlere tanık olmamıştı; sadece bilimsel ve teknolojik olarak değil, aynı zamanda sosyal, siyasal, ekonomik olarak, tıp ve felsefe alanlarında da büyük gelişmeler olmuştu."
Maya KitapKitabı okuyor
224 syf.
9/10 puan verdi
Bir Nefeste 20. Yüzyıl
Bir nefeste 20. yüzyılın anlatıldığı bir kitap. 20. yüzyılda gerçekleşen önemli konuları kısa bir şekilde özetlemiş. Kitap kronolojik olarak yazılmış. Kısa özetlerden oluşuyor olsa da tavsiye ederim.
Bir Nefeste 20. Yüzyıl
Bir Nefeste 20. YüzyılMeredith Macardle · Maya Kitap · 201897 okunma
Reklam
Celp Kâğıtları Yakılıyor
Muhammed Ali, 1966’da kendisini askere çağıran celp kâğıdını reddetti ve “ Beyaz efendilerin sadece koyu derili insanlar üzerindeki egemenliğini sürdürmek için başka insanlara ateş edip öldürerek ve yakarak işlediği cinayetlere yardım etmeyeceğini, söyledi.
Sayfa 169 - MayaKitabı okudu
Tuz, İmparatorluğu Sarsıyor
Gandhi, binlerce takipçisiyle birlikte sahile geldi ve tuz kanunlarını ihlal ederek kıyıdan bir topak deniz tuzu aldı ve şunları söyledi:”Bununla İngiliz İmparatorluğu’nun temellerini sarsıyorum.”
Sayfa 134 - MayaKitabı okudu
Güney Afrika’daki Irk Ayrımcılığı Çöküyor
Duruşma sırasında ölüm cezası ile karşı karşıya kalan Mandela “Yaşamım boyunca Afrika halkının bu mücadelesine adadım.Beyazların üstünlüğüne karşı savaştım ve siyahların üstünlüğüne karşı savaştım.Tüm insanların birlikte ve fırsat eşitliği içinde birlikte yaşayacakları demokratik ve özgür bir toplum idealini baş tacı ettim. Uğruna yaşadığım ve elde edeceğimi umduğun bir idealdir bu.Ama eğer gerek varsa, uğrunda ölmeye de hazır olduğum bir ideal.”demişti.
Sayfa 119 - MayaKitabı okudu
Little Boy ve Fat Man
Bir uranyum atomu içinde zincirleme bir reaksiyona neden olarak çalışan atom bombası, Nazilerin “yozlaşmış Yahudi bilimi” olarak nitelendirdiği kuantum ve nükleer fizikteki gelişmelere dayanıyordu.
Sayfa 99 - MayaKitabı okudu
Faşizmin Çirkin Yüzü
İngiliz yazar George Orwell, 1943’te Cumhuriyetçilerle olan deneyimleri hakkında şunları yazmıştı: “ İşte buradayız, bizler faşizme karşı demokrasiyi savunan, anlamlı bir şeyler için savaş veren devrimci bir ordunun askerleriyiz.” Fakat, sonuçta daha donanımlı olan Milliyetçiler kazandı ve Franco 1939’dan itibaren 36 yıl boyunca İspanya’yı yönetmeye devam etti.
Sayfa 74 - MayaKitabı okudu
95 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.