Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Bir Tanrıtanımaz'la Din Adamı'nın Tartışması

Bedrettin Şimşek

Bir Tanrıtanımaz'la Din Adamı'nın Tartışması Gönderileri

Bir Tanrıtanımaz'la Din Adamı'nın Tartışması kitaplarını, Bir Tanrıtanımaz'la Din Adamı'nın Tartışması sözleri ve alıntılarını, Bir Tanrıtanımaz'la Din Adamı'nın Tartışması yazarlarını, Bir Tanrıtanımaz'la Din Adamı'nın Tartışması yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Din, düşünceye sınırlar koymaya çalışır. Bu sınırlar içinde düşünmeye çalışmak çılgınlıktır. Çünkü elediğiniz gibi fikirler, kanat çırpar; onları durdurmaya çalışan setleri kolayca aşar.
İtaat ederek birbirlerine boyun eğmeyi öğrendiler. Kurallara uymak Tanrısal bir güç gerektiriyordu. Dahası, Tanrı inancı diğer insanlardan gelecek zararı önleyemese de o zarara karşı bir teselli sunuyordu.
Reklam
Öbür dünyaya ait olması gereken dinin bu dünyayı düzene sokmak gibi bir kaygısı olmamalı.
Peder
Eğer biraz daha akıllı olsalardı Tanrı'dan şüphelenmeye bile kalkarlardı. Çünkü akıl, tabiatı gereği kuşkucudur. Sürekli soru sorar. Böyle birinin günah işlemesi daha kolaydır. Çünkü her durumda insan verdiği cevaplarda yanılacaktır.
Öğrenmek soruyla başlar
Seytan tartışır, kafa yorar, ama Tanrı, yarattıkları hiç soru sormasın ister. Soru soran, Tanrı'yı bir yanıt verme durumunda bırakır ki, bu en büyük günahtır. Yani kullarının soru sorup, Yüce Tanrı'nın cevap vermek durumunda kalması! Ama insan kafası çalışıyorsa, bunu nasıl önleyecek? Ben bile defalarca okuduğum kutsal kitabı bir daha okurken, o sırada kafamdan türlü şeyler geçmesini önleyemiyorum.
Bir ahmağı dünyanın tüm akıllıları bir araya gelse yerinden kımıldatamaz. Bu yüzden aptallık, elinde meziyettir ve okumamız buyurulan kutsal kitapları aptallaşıncaya kadar okumak gerekir. Evliyalık derecesine ancak ahmaklık mertebesinden geçilerek gelinir. Yani dinde, Tanrı'dan başka bir şeyi düşünemeyecek kadar her şeye kayıtsız olmak.
Reklam
Hasta, "Tanrı olsa bile ne değişir?" dedi. "Hiçbir şey. Kararım yine aynı kalır." Din adamı, "Tanrı'dan, ona karşı çıktığın için korkmalısın" diye konuştu. "O halde ölümümle Tanrı'nın olmadığını kanıtlayacağım."
"şimdinin dinleri, geleceğin mitleridir."
Biz yüzyıllar önceki insanların taptığı putlara nasıl baktıy­sak, onlar da şimdi bizim taptığımız Tanrı'ya öyle bakacak.
Sayfa 170 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
"Yeni bir çağ başlıyor Peder ve bu başlangıç artık dinlerin sonunun geldiğini söylüyor. Unutmayın, herkes kendi cehenneminde yanar. Her­kes kendi cehennemini bir duvarla çevirir, ama orada kendini yalnızlığa ne kadar da itse sonunda dünyaya kendini yaktığı ateşten sıçratacaktır. Kendini yalnızlığa iten, bunu başkalarını da peşinden sürüklemeden ya­pabilir mi?"
Sayfa 168 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
Her insan onu zorlayan koşulların baskısı altın­dadır ve aslında insanlar Tanrı'ya inanmaz, ona inanmak için zorlanır. Başka çareleri yoktur. Dünya onu sarar, kendi doğası onu sıkıştırır, aklı onu kısıtlar. Kafes içinde özgürlük olabilir mi? İşte o zaman zavallı insan çaresizlik içinde üstün bir gücün yardımını diler. Tanrı'ya inanmak dünyanın zorluklarına verilmiş bir yanıttır. O olmadan insan, o güçlük­lere göğüs germeyi umamaz. Tanrı'ya inanmak, güçlükleri yenmeye ça­lışmadan onlara tahammül etmeye çalışmaktır.
Sayfa 167 - kaynak yayınlarıKitabı okudu
106 öğeden 71 ile 80 arasındakiler gösteriliyor.