Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Boşanmada Psikolojik İlk Yardım

Gülay Korkut

Boşanmada Psikolojik İlk Yardım Gönderileri

Boşanmada Psikolojik İlk Yardım kitaplarını, Boşanmada Psikolojik İlk Yardım sözleri ve alıntılarını, Boşanmada Psikolojik İlk Yardım yazarlarını, Boşanmada Psikolojik İlk Yardım yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Anne-Babaya Çocuktan Bir Mektup
Beni ikinizden birini tercih etmeye zorlamayın. Belki siz artık karı-koca değilsiniz ama hâlâ benim annem ve babamsınız. Lütfen bana birbirinizin kötülüklerini değil, iyiliklerini anlatın. Beni ikiniz arasında laf getirip götüren biri yapmayın. Birbirinize söyleyeceğiniz bir şey varsa lütfen medeni iki insan gibi bir araya gelin ve konuşun. Bana her ikinizin yanında da yaşayabilme imkânı tanıyın. Bana sık sık ne yaptığımı, neye ihtiyacım olduğunu sorun. Benim sürekli sizlerle konuşmaya, sizin yönlendirmelerinize ihtiyacım olduğunu unutmayın. Boşanmış bir anne-babanın çocuğu olmanın dezavantajlarını bana yaşatmayın. Unutmayın! Ben hâlâ sizin çocuğunuzum. Sizin boşanmış olmanız, beni, sizin arkadaşınız ya da eşiniz yapmaz. Benim anne-babaya ihtiyacım var. Ben zaten sizin boşanmış olmanızla kaldırabileceğimden fazla yükü omuzlarıma aldım. Konuşacak, boşalacak insan arıyorsanız beni bulmayın, benimle konuşmayın. Ya bir arkadaş bulun ya da terapiste gidin. Yaşım kaç olursa olsun, benim de sıkıntılarım var. Lütfen sıkıntılarla karşılaştığımda bana yardım edin.
Sayfa 183 - Nobel Akademik YayıncılıkKitabı okudu
Çocuk, boşanmaya kazanca dönüştürmeye çalışabilir. Bu konuda dikkatli olunmalıdır.
Sayfa 183 - Nobel Akademik YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
"Hiç kimse anne ya da babaya olan öfkesini çocuktan çıkarma hakkına sahip değildir. Bunu yapan kişinin sağlıklı bir birey olduğundan söz edilemez." Bu kişilerin önce kendilerinin psikolojik destek alması gerekir.
Sayfa 182 - Nobel Akademik YayıncılıkKitabı okudu
Anne-baba velayetin kimde olacağını sorun hâline getirmemelidir. Çocuğun velayeti kendisine verilmeyen anne/baba çocuğun kendisinden kopacağını düşünür. Çocuk anne ya da babasını asla terk etmez. Anne/baba da çocuğu terk etmez. Evden ayrılan anne ya da baba çocukla ilişkisini sürdürmeye kararlı olmalıdır. Sakin, sabırlı ve tutarlı yaklaşımıyla çocuğu tekrar kazanmaya çalışmalıdır. Çocuk, çevrenin etkisiyle sizden uzaklaşma bile sizin sevginiz karşısında tekrar size dönecektir.
Sayfa 166 - Nobel Akademik YayıncılıkKitabı okudu
Çocukların duygusal doyumu için ergenlik yaşına kadar anneleri ile kalmaları daha uygundur. Ama annenin bedensel ya da ruhsal rahatsızlığı varsa veya sıradışı durumlarda çocukların babada kalması uygundur.
Sayfa 164 - Nobel Akademik YayıncılıkKitabı okudu
Zihinsel düzenleme yapmak : Olumsuz düşünceler yerine alternatif (işe yarayan) düşünceler bulmak kişilere iyi gelebilir. Örneğin kişi, "Ben salak biriyim, gözümün önünde beni aldattığını fark etmedim." düşüncesi yerine "Ben olumlu bakan, iyi birisiyim bana yalan söylediğini düşünmedim." şeklinde düşünürse kendini daha iyi hisseder.
Sayfa 157 - Nobel Akademik YayıncılıkKitabı okudu
Reklam
Aralarında geçen konuşma ya da tartışmaları anlatması ve ağlaması; tekrar tekrar anlatmak, olanları hazmetmek için çiğnemedir. Biz buna duygusal geviş getirme de diyebiliriz, kişilere iyi gelebilir.
Sayfa 156 - Nobel Akademik YayıncılıkKitabı okudu
"Neden bu kadar öfkelisin, konuşmak ister misin?"
Sayfa 150 - Nobel Akademik YayıncılıkKitabı okudu
Çocukla konuşurken boşanma sonrasında hayatında nelerin değişeceği değil, nelerin aynı kalacağı öncelikle vurgulanmalıdır. Daha sonra değişimlerden bahsedilir.
Sayfa 141 - Nobel Akademik YayıncılıkKitabı okudu
"İlişkinin Mağduru"
Kişi kendini "ilişkinin mağduru" olarak görürse olumsuz, otomatik düşünceleri varsa "Beni kandırdı, salak yerine koydu, hak etmediğim şeyler yaşadım, ona verdiğim yıllarıma yazık." gibi yorumlar da stresin şiddetini artırır.
Sayfa 121 - Nobel Akademik YayıncılıkKitabı okudu
37 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.