Böyle Bitti

Orijinal Dil:
İngilizce

2025 65. kitabı
Okunma: 24 Haziran 2025 16:12
Böyle Bitti aktivist bir harekete kaynak sağlamak için düzenlenen bir partide, bir cesedin ortaya çıkmasıyla başlıyor. Genç aktivist Ella, bir cesedin başında ne yapacağını bilmez haldeyken, annesi gibi diyebileceği Molly'den yardım ister ve birlikte cesedi yok ederler. Şimdiki zamanda Molly'nin gözünden dinlediğimiz hikayede, Ella bu cinayeti neden işledi, olay nasıl gelişti sadece Ella'nın söylediği kadarını biliriz Molly ile birlikte. Ella'nın bakış açısından ise onun nasıl bir aktivist olduğuna dair geçmişten gelen kırılma anlarını okuyarak cinayet anına geliyoruz. Molly ile birlikte hiçbir şey bilmezken sürekli diken üstünde olma hissini çok sevdim. Her an polislerin gelebileceğini bilmek aşırı gergin hissettiren bir durumdu. Özellikle sonunda açığa çıkan şeylere çok şaşırdım. Durağan seyreden bir kitap olmasına rağmen, bence gerilimi çok yerindeydi. İçeriği ile ilgili çok ayrıntıya girmeden gerilimi sevenlerin ve sonunda ters köşe olmak isteyenlerin okuyabileceği bir kitap. Tavsiye ederim.
2024 13. kitabı
Okunma: 02 Haziran 2024 15:05
Londra'da yapılacak olan yeni lüks daireler için bazı eski konutların yıkılması gerekmektedir ancak buna karşı çıkan bir grup insan arasında öne çıkan iki kadın karakter vardır: Molly ve Ella. Binada düzenlenen yardım etkinliği gecesi bir cinayet gecesine dönüşür. Çok geçmeden gizlenen cesedin bulunmasıyla ortaya çıkan karşılıklı şüphe ve ihanetle sınanan arkadaşlıkları ve bunun etkilediği duygu durumlarının ruh hallerine yansımasıyla artık hayatlarının başka yönlere evrilmesi hikayeyi oldukça hareketli hale getirmiş. Yazar, akıcı diliyle ve son sayfaya kadar taşınan merak ve gerilim unsuruyla başarılı bir metin ortaya koymuş diyebilirz. Son zamanlarda okuduğum en iyi kitaplardan biriydi. Keyifli okumalar...
Edebiyat Polisiye
2025 1. kitabı
Okunma: 04 Ocak 2025 22:11
Yılın ilk kitabı karşınızda. 7/10 Kitabımızın daha ilk sayfalarında bir cinayet işleniyor. Devamında ise hem günümüzde hem de geriye dönerek olayları irdelemeye başlıyoruz. Kahramanlarımız birer siyasi aktivist olunca anlatacak konu bol. Hem onların yaşam tarzına şahit oluyor hem davalarını anlamaya çalışıyor hem de bir arkadaşlığın cinayet ile nasıl yeniden gözden geçirildiğine şahit oluyoruz. Kentsel dönüşüm, emlak üzerinden kara para aklama gibi birçok konuya değinen eser beklediğimden daha akıcıydı. Kitap boyunca ölen kim ve neden öldü sorusu zihninizde çınlayacak. Beklentiye girmeden okuyabilirsiniz.
2025 10. kitabı
Okunma: 01 Şubat 2025 23:31
Böyle Bitti, Kültür Yayınları'nın Çağdaş Dünya Edebiyatı kategorisinde görüp aldığım ve 2018 yılında yazılmış bir suç-gerilim romanı. Suç ve gerilim dediysem hemen bir Dostoyevski ya da Grange falan beklemesin kimse. Bu kitap biraz daha değişik. E tabii, dünya değişiyor, suçlar da değişiyor, gerilim de boyut değiştiriyor. Bu romanda olaylar Ingiltere' de geçiyor. Kentsel dönüşüme giren bir apartmanın sakinlerinin gözünden okuyoruz olayları. Anlatılanlar sadece İngiltere'ye değil dünyanın geldiği noktayı da anlatıyor aslında. Kentsel dönüşüm adı altında baş gösteren emlak terörünü okuyoruz. Buna maruz kalan insanların nelere zorlandığını da... Kitabın karakterlerinden biri Ella, ülkedeki soylulaştırma projesine karşı duran direniş örgütlerinde boy gösteren bir aktivist.Aynı zamanda da bir blog yazarı. Kitaba konu olan apartmanın çatı katında düzenlenen yardım gecesinde bir cinayet işleniyor. Ve Ella hiçbir şey anımsamadan bu cesetin başında buluyor kendini. Yardıma çağırdığı komşusu Molly, hükümete karşı muhalif tutumları sebebiyle kimsenin kendisine inanmayacağını söylüyor Ella'ya. Ve bu iki kadın geçmişin tozlu sayfalarına açılan bu gizin ortakları oluyorlar bir anda. Kitapta Ella'nın yaşadıkları üzerinden geriye dönük olayları okurken Molly'nin gözünden ise şimdiki zamanı okuyoruz. Molly Ella'yı kendi kızı gibi sevmesine ve bir nevi omun suç ortağı olmasına rağmen, bu iki kadını karşı karşıya getiren enteresan olaylar yaşanıyor. Siyaset-emlak-medya üçgeninde yaşananlar ile 80'lerde baş göstermiş ama üstü kapatılmış olayların hortlaması sonucu sınanan arkadaşlıklar ve hezeyanlar anlatılıyor romanda. Sonlara doğru yaklaştıkça Hz. Ali'nin "Bize benzeyip bizden olmayanlar" sözü bir plak gibi dönüp durdu zihnimin fonunda. Çav bella
2025 18. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2025 12:08
Kitabın kurgusu ve konusu güzeldi. Akıcı bir dille yazılmış okurken insanı bunaltmıyor ama bence kitapta karakterlerde anlatımda bir derinlik yoktu genel bir yavanlık hissettim. Sıradan bir çok satan romanı tadındaydı böyle bir dizide bu kitabın yer alması beni şaşırttı.

Eva DolanYazar · 0 kitap
Eva Dolan henüz genç yaşlarında Ingiltere'de CWA (Crime Writers Association-Polisiye Yazarlar Birliği) tarafından, yayımlanmamış fakat umut vaat eden polisiye yazarlarına verilen İlk Hançer Ödülü'ne aday gösterildi. Zigic ve Ferreria serilerinden yayımlanan dört romanı eleştirmenler tarafından övgüyle karşılandı: Tell No Tales ve After You Die Theakston's Yilın Polisiye Romanı Ödülü'ne ve After You Die yine CWA tarafından en iyi polisiye romana verilen Altın Hançer Ödülü'ne aday gösterildi Yazar Cambridge'de yaşamaktadır.