Yazar Bayram Sarı'nın "Bukowski'nin Oğlu"
Kitap; 'Bukowski’nin Oğlu' adı itibariyle bir meydan okuma taşıyor, aynı zamanda edebiyata ve
Heinrich Karl Bukowski geleneğine gönderilmiş selam özelliği taşımaktadır.
Okur kitapta dilin sertliğiyle karşılaşıyor, süslenmemiş, cilalanmamış, yer yer okuru rahatsız etmeyi göze alan bir anlatım var. Rahatsızlık huzursuzluk veren tarzda değil, aksine karakterlerin iç dünyasıyla birebir örtüşen, samimi bir sertlik. Metin boyunca hissedilen “yeraltı” tonu; toplumun kenarında kalmış, içsel çalkantılarıyla baş başa bırakılmış bireylerin sesini taşıyor, bağırmıyor ama susarak da geçmiyor.
Kitaptaki karakterler bilindik kahraman değiller; hayatta kalmaya çalışan, kendi kırık parçalarını bir arada tutmaya uğraşan insanlar. Özellikle erkek karakterlerin iç çatışmaları, modern çağın erkeklik algısıyla hesaplaşır nitelikte. Güçlü görünme zorunluluğu ile içsel kırılganlık arasındaki gerilim, metnin alt damarını oluşturuyor. Yalnızca bireysel bir bunalımı değil; toplumsal bir sıkışmışlığı da anlatıyor.
Anlatım dili yalın ama boş değil. Her cümlede bilinçli tercih hissediliyor, gereksiz betimlemelerden kaçınılmış, olaydan çok ruh hâline odaklanılmış, bu da metni dış dünyadan çok iç dünyaya yaklaştırıyor. Mekânlar arka planda kalıyor, esas sahne karakterin zihni, kitabı güçlü kılan da bu; dışarıda olan bitenden ziyade içeride kopan fırtınalar.
“Bukowski’nin Oğlu” ifadesi taklit çağrışımı yapmıyor aksine, devamlılık hissi uyandırıyor. Sanki yazar, Bukowski’nin başlattığı kirli gerçeklik çizgisini alıp kendi coğrafyasına uyarlıyor ama, Amerikan yalnızlığından uzak, yerli, tanıdık bir yalnızlık var. Sokaklar farklı, çaresizlik aynı. Alkol şişeleri, sigara dumanı, dağınık odalar… bunlar asla dekor değil, karakterlerin ruhsal izdüşümü.
Kitabın