Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Büyük Ressamlar - Cezanne

David Spence

Büyük Ressamlar - Cezanne Gönderileri

Büyük Ressamlar - Cezanne kitaplarını, Büyük Ressamlar - Cezanne sözleri ve alıntılarını, Büyük Ressamlar - Cezanne yazarlarını, Büyük Ressamlar - Cezanne yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Oeuvre
Fransızcadan gelen bu terim, bir sanatçının bütün eserlerini anlatmak için kullanılır. Bu yüzden bir Oeuvre kataloğu, sanatçının ürettiği bütün eserler hakkında bilgi vermeyi amaçlar. Bu terim müzisyenler ve yazarlar için de kullanılabilir. Zola'nın Cézanne ile arasının bozulmasına neden olan kitabın adı L'Oeuvre idi ve bu bir kelime oyunuydu.
Sayfa 33 - Sözlük BölümündenKitabı okudu
Çizgileme
Bu bir çizimin, ya da resmin üzerine çizilen paralel çizgiler aracılığıyla gölgelendirme yöntemidir. Çapraz çizgileme ise birbirleriyle kesişen iki paralel çizgi kümesiyle gölgelendirme yöntemidir. Bu yöntem genellikle bölgeyi katı boyayla doldurmadan gölgelendirme, ya da koyu tonlama yapmak için kullanılır.
Sayfa 33 - Sözlük BölümündenKitabı okudu
Reklam
Sandro Botticelli (1445-1510)
15. yüzyılın sonlarına doğru Floransa'da yaşayan ve çalışan oldukça etkili bir ressamdır. The Birth of Venus (Venüs'ün Doğuşu) gibi ünlü eserleri hem pagan hem de Hıristiyanlık simgelerini birlikte kullanmaktadır ve kısa süre sonra Michelangelo'nun Rönesans tarzı tarafından yerinden edilen bir tarzda yapılmıştır.
Sayfa 33 - Sözlük bölümündenKitabı okudu
Cézanne ölmeden birkaç hafta önce Paris'teki oğluna şunları yazmıştır: "Şunu söylemeliyim ki, bir ressam olarak Doğa karşısında gittikçe ileri görüşlü bir hâle geliyorum, ama benimle birlikte duyularımın farkına varmam da, daima acılı bir hâl alıyor. Duyularımın önünde açılan yoğunluğa bir türlü erişemiyorum. Doğa'yı canlandıran muhteşem renk zenginliğine sahip değilim.”
Sayfa 32 - Beta Yayıncılık, Haziran, 2015Kitabı okudu
Cézanne ve Kübizm
Cezanne sanatçı Émile Bonnard'a mektubunda şöyle yazmaktadır: “Doğaya silindirler, küreler, huniler ve perspektife uygun olan şeylerle yaklaş, böylece bütün nesnelerin, ya da düzlemlerin kenarları merkez noktaya doğru yönelsin. Ufka paralel çizilen çizgiler genişlik kazandırır, bu doğanın bir parçasıdır... Ufka dik çizilen çizgiler derinlik kazandırır. Ama biz insanlar için doğa, yüzeyden daha derindir..." Bu mektup çok ünlü olmuştur, çünkü Cézanne doğayı temel şekillerle görmekten bahsedince, sanki kendisi etrafındakilere zaten Kübist bir bakış açısıyla bakıyormuş gibi görünmüştü. 1907'de Braque, Paris Salon'da bir tablosunu sergileyince ve Matisse onun her şeyi küçük küplere indirgediği yorumunu yapınca, Kübist sanatı ilk defa halkın dikkatini çekmiş oldu. Sanat tarihçileri, Kübizmi 20. yüzyıla hâkim olan soyut sanat ve anlatımsal sanat arasındaki kırılma noktası olarak görmektedirler.
Sayfa 31 - Beta Yayıncılık, Haziran, 2015Kitabı okudu
1900'de Maurice Denis, Cézanne'ye saygısını göstermek için bir resim yaptı. Bu resimde bir grup sanatçının bir Paul Gauguin'e ait olan meyve tabağının resmedildiği Cézanne'nin natürmort tablosunun etrafında görülmektedir. Bu resimde Maurice Denis ve karısı, Odilon Redon, Pierre Bonnard, Édouard Vuillard, Paul Serusier ve sanat simsarı Ambroise Vollard görülmektedir.
Sayfa 30 - Beta Yayıncılık, Haziran, 2015Kitabı okudu
Reklam
Farklı inançları olan birçok sanatçı Cézanne'de hayran olunacak bir şeyler bulmaktadır. Braque gibi kübistler ve Picasso, onu kübizmin babası olarak görmekteydiler. Cézanne simgecilerin yüzeyin süslenmesiyle ilgilendiklerini düşünse de, Gauguin ve Maurice Denis gibi simgeci ressamlar, Cézanne'nin eserleri ilham kaynağı olarak görürler.
Sayfa 30 - Beta Yayıncılık, Haziran, 2015Kitabı okudu
Cézanne'nin eserleri "görme" sürecinin, 20. yüzyıl sanatında giderek belirgin hâle gelen ve birçok eserin gerekçelerinin dayandığı sürecin önemini vurgulamaktadır. Sanat tarihçisi Lawrence Gowing, Cézanne'nin "o zamanlar var olmayan ve hâlâ da var olmayan türde bir modernliğe ulaştığını" söylemiştir.
Sayfa 30 - Beta Yayıncılık, Haziran, 2015Kitabı okudu
Halka oldukça şaşırtıcı gelen yeni tarzdaki resim yapma yöntemini sergileyen o küçük gruba dahil olsa da, Cézanne hiçbir zaman Empresyonist bir ressam olarak görülmemiştir. Cézanne'nin sanatını takip edenler için onu bu kadar önemli yapan şey, Cézanne'nin empresyonistler gibi yüzeydeki ışığın peşinden koşması değil, bir eserdeki biçimsel unsurlara olan takıntısı ve rengi bir ton olarak kullanmasıydı. Cézanne'nin eserleri, sanatçıların gördükleri şeyleri, bunları nasıl gördüklerini ve önlerinde duran şeyi nasıl yorumlayıp, nasıl temsil ettiklerini sorgulamalarını mümkün kıldı.
Sayfa 30 - Beta Yayıncılık, Haziran, 2015Kitabı okudu
Cézanne'nin sanatı günümüzde 20. yüzyıl Batı sanatının gelişimi üzerinde önemli bir etkiye sahip olarak görülmektedir. Tarihçiler, önce Kübizmin, sonra da Soyutlamanın doğduğu modem sanatın temeli olarak kabul edilen Cézanne'nin eserlerindeki altyapıyı araştırmasını işaret etmektedirler.
Sayfa 30 - Beta Yayıncılık, Haziran, 2015Kitabı okudu
Reklam
Eleştirmen Louis Vauxcelles bir makalesinde Cézanne'yi şöyle tanımlamaktadır: “Cézanne kaba ve öfkeli görünen yüzüyle, üstelik hamalların giydiği kaba yün paltoyla efsanevi bir figürdür. Ama aynı zamanda bu Cézanne, bir ustadır da.”
Sayfa 29 - Beta Yayıncılık, Haziran, 2015Kitabı okudu
Cézanne karısının, oğlunun, Zola ve Gasquet gibi arkadaşlarının ve bazen de aile malikânesindeki işçilerin ve çalışanların portrelerini çizmiştir ama Renoir gibi çağdaşlarının komisyonlarını da küçümsememiştir. Cézanne'nin bu tür komisyonlardan gelen paraya ihtiyacı yoktu, ama oldukça yavaş ve metodik olan çalışma şekli de özel oturumların maliyetini karşılamıyordu. Sanatçı birçok defa kendi portresini çizmişti, çünkü kendisi gayet iyi modellik yapabiliyordu, fakat oğlu, babası gibi hareketsiz durarak modellik yapamıyordu.
Sayfa 29 - Beta Yayıncılık, Haziran, 2015Kitabı okudu
Amerikalı Empresyonist ressam Mary Cassatt, Cézanne ile 1894'te ikisi de Claude Monet'in Giverny'deki evinde kalırken tanışır. Mary Cassatt, Cézanne ile ilk karşılaşmasını şöyle anlatır: “Onu ilk gördüğümde, oldukça vahşi bir biçimde yuvalarından fırlayan kocaman gözleriyle bir katile benziyordu. Daha da vahşi görünen, oldukça kırlaşmış sakalı ve tabaklara çarparak çınlayan heyecanlı konuşması... Sözlük anlamıyla tamamen kayıtsız görünmesine rağmen, buradaki hiçbir adamın olamayacağı kadar kibardı.”
Sayfa 29 - Beta Yayıncılık, Haziran, 2015Kitabı okudu
1906'daki ölümünden kısa bir süre önce sanat simsarı Duran-Ruel'in çabaları sayesinde, 1904'teki Paris Salon'unda sergilenen 30 adet tablosu ve 1905'te Londra'daki Grafton Street galerisinde sergilenen 10 adet tablosu ile birlikte sanat dünyası Cézanne'nin önemini keşfetmeye başlamıştır. 1907'de, Cézanne öldükten bir yıl sonra, Paris Autumn Salon'da 56 eserinden oluşan büyük bir retrospektif koleksiyon sergilendi.
Sayfa 28 - Beta Yayıncılık, Haziran, 2015Kitabı okudu
Karanlık ve Efsanevi
Eleştirmen Gustave Geffroy, Ambroise Vollard'ın düzenlediği sergiyi ziyaret etmiş ve şunları yazmıştır: "Rue Laffitte'deki Galerie Vollard'ı gezenler 50 adet resimle karşılaşacaklar: figürler, manzaralar, meyveler, çiçekler ve sonunda çağımızın en olağanüstü şahsiyetlerinden birinin eserleri hakkında karar vereceklerdir. Bu gerçekleşince – ki bunun zamanı geldi de geçiyor – Cézanne'nin yaşamına dair kara ve efsanevi ne varsa ortadan kalkacak, geriye ise sert ama çekici, ustaca ama mazbut bir yaşamın eseri kalacak... Cézanne'nin sonu Louvre'de olacak."
Sayfa 28 - Beta Yayıncılık, Haziran, 2015Kitabı okudu
82 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.