Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Büyük Tehlike: Dünyevileşme

Süleyman Karacelil

Büyük Tehlike: Dünyevileşme Gönderileri

Büyük Tehlike: Dünyevileşme kitaplarını, Büyük Tehlike: Dünyevileşme sözleri ve alıntılarını, Büyük Tehlike: Dünyevileşme yazarlarını, Büyük Tehlike: Dünyevileşme yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Tevafuktur ki Kur'an'da dünya ve ahiret kelimelerinin her ikisi de 115 defa kullanılmaktadır. Ne bir fazla ne de az. Sadece bu basit örnek dahi Müslümanlar açısından din-dünya dengesinin kurulmasının gereğini açıkça ortaya koymaktadır.
Sayfa 124Kitabı okudu
Said Nursi
"Eyvah! Aldandık, hayat-i dünyevîyeyi sabit zannettik. Sonunda bütün bütün zayi ettik!"
Sayfa 115Kitabı okudu
Reklam
Helal dairesi keyfe kâfidir, harama girmeye lüzum yoktur, ilkesini hayat düsturu edinmek ve bu doğrultuda hayatını yaşama gayreti içinde olmak, yaşadığımız dünyanın sorunlarıyla baş etmede, dünyevîleşmeden uzaklaşmada önemli bir yapı taşıdır.
Sayfa 106Kitabı okudu
Televizyon programların eşini, sevdiğiyle aldatan kadın ya da erkeğe hak vermek, onları anlayışla karşılamak, ahlâki değerlerini kaybetmenin, dünyevîleşmenin, dünya değerleriyle değerlenmenin diğer adıdır aslında. Bu şekilde olmasa bile bu aktivitelere gereğinden fazla zaman ayırmak, film ya da diziyi izleyebilmek için namaz ve diğer ibadetlerden taviz vermek ya da hızlı hızlı yaparak geçiştirmek, reklam aralarında namaz kılmak dünyevîleşmenin bir başka boyutudur.
Abdest alırken bile suyu israf etmemeyi emreden Peygamberin ümmeti olan bizlerin yerken, içerken yaptığı israfın haddi hesabı yok. Bir tarafta çöplerden bir parça ekmek bulabilmek için uğraşan, çöplerden bulduğu yiyeceklerle hayatta kalma mücadelesi verenler ya da yokluk yüzünden intihara kalkışan, cinnet geçiren kişiler, parasızlıktan tedavi olamayıp ölümü bekleyen hastalar varken diğer tarafta tam bir israf ve sefahat, lüks içerisinde yaşayan insanlar görülüyor.
Haramlar ve yasaklar artık ticaretin gereği, olması gereken, ayakta kalabilmenin şartları olarak görülmeye başladı.
Reklam
İslam'da tesettürün temelinde güzelliği/ziyneti örtme ve dikkatlerden uzak tutma amacı vardır. Ancak dünyevîliğe meyletmiş bazı hanımlar, ehli dünya gibi görünmek, beğenilmek adına başörtüsünü var oluş gayesinin tam tersine dikkat çekme, ilgi görme aracı haline getirmiştir. Artık başörtüsü bir örtünme olmaktan, tesettürü saklayan bir nesne olmaktan çıkmış; rengârenk, göz alıcı, yüzdeki makyaja uyum sağlayan, daracık pantolonla bütünlük arz eden, sıkma baş şeklini almış, tamamlayıcı bir aksesuar olmuştur.
Bediüzzaman Said Nursî'ye göre, günah kalbe işleyip onu siyahlandırarak, iman nurunu çıkarıncaya kadar kalbi katılaştırmaktadır. Her bir günah içinde küfre gidecek bir yol vardır.
Günümüz dünyasında bizim işimiz kitaba uymak yerine "işlerimizi kitaba uydurmak" olmuştur!
Müslüman kitlenin dünyevîleşme problemi ile karşı karşıya kalmasının altında yatan en önemli nedenlerden birisi de dinin dünya hayatından ayrı olarak düşünülmemesi, din-dünya ayrımına gidilmesidir.
Reklam
Devamlı olarak çalışmayı, ahlâklı olmayı emreden ayet ve hadisler mi, yoksa yalan söylemeyi, içki içmeyi yasaklayan ayet ve hadisler mi Müslümanların geri kalmalarına sebep olan prensiplerdir? Burada akıl ve vicdan sahibi bir insanın verebileceği tek bir cevap vardır: hiçbiri.
Sergilediğimiz yaklaşımlar, İslam'ın ruhuna uygun davranışlar biçimleri mi yoksa İslam'a uymayan davranışlarımızı İslamî diye nitelendirme çabası mı ?
144 syf.
7/10 puan verdi
Dünyevileşme tehlikelerini detaylı ve uyarıcı bir bağlamda anlatan fakat sonuca bağlama kısımlarında biraz etkisiz kalan bir kitap. Yapılmaması gereken faaliyetler hakkında bilgi edinirken, yapılması gereken faaliyetler hakkında biraz kısır kalmış gibi.
Büyük Tehlike: Dünyevileşme
Büyük Tehlike: DünyevileşmeSüleyman Karacelil · Nesil Yayınları · 20089 okunma