Ayşe Şule Bilgiç, Türk klinik psikolog, eğitim teknolojileri uzmanı, yazar, girişimci. Psikoloji, eğitim, çocuk gelişimi ve dijital öğrenme alanlarında disiplinlerarası çalışmalar yürütmektedir.
Ayşe Şule Bilgiç üç üniversite lisans iki yüksek lisans derecesine sahiptir. Koç Üniversitesi Psikoloji ve Medya ve Görsel Sanatlar Bölümlerinden mezun olmuştur. Bunun yanında Ayşe Şule Bilgiç Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’ni, sosyolog ve akademisyen Ünsal Oskay’ın öğrencisi olarak dereceyle tamamlamıştır. Eskişehir Anadolu Üniversitesi’nde Eğitim Teknolojileri alanında yüksek lisans yapmış. Bunun yanında İstanbul Kent Üniversitesi’nde Prof. Dr. Mehmet Zihni Sungur’un açtığı Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Programı’nı tamamlayarak Klinik Psikolog yüksek lisans derecesini almıştır.
Eğitimde dijital dönüşüm, çocukların psikolojik iyi oluşunda yapay zeka, zorbalıkla mücadele, sosyal-duygusal öğrenmede yapay zeka ve değerler eğitiminde yapay zeka gibi yapay zekayı merkeze alan akademik çalışmalarına TOYZELAB (Toplum, Yapay Zeka ve eğitim Araştırmaları Laboratuvarı)’nda devam etmektedir.
Klinik psikoloji alanındaki uzmanlığını eğitim ve teknolojiyle birleştiren Bilgiç, özellikle çocukların bilişsel, duygusal ve sosyal gelişimi üzerine Yapay Zekan’nın etkilerine odaklanmaktadır. 3–6 yaş arası çocukları dijital dünyada korumayı amaçlayan Yapay Zeka destekli “Uppy” adlı eğitim teknolojisi girişiminin yaratıcısıdır. Uppy, G20 Zirvesi kapsamında dünyanın en iyi ikinci eğitim teknolojisi girişimi olarak seçilmiştir.
Bilgiç, yaklaşık 16 yıldır öncelikle çocuklar için iletişim, eğitim, psikoloji, felsefe ve nörobilim alanlarında disiplinlerarası akademik çalışmalar ve sosyal girişim projeleri üretmektedir. “Ben kendimi sadece kendi biyolojik çocuklarımın değil, önce Türkiye’de sonra bütün dünyada doğan çocukların annesi gibi sorumlu hissediyorum.” ifadesi, çalışmalarının temel motivasyonunu yansıtmaktadır. Bugüne kadar 150’den fazla çocuk kitabı yazmış, bu kitaplar toplamda 7.500.000’dan fazla satışa ulaşmıştır. “Analysis of the Number of Words in Pre-School Age Group Prepared and Published in Children Books Between 2015–2020 in Turkey” başlıklı bilimsel araştırması, 1st International Infant, Child and Adolescent Psychology Congress’te yayımlanmıştır. 2008 yılında kurduğu Düşyeri, çocuklara yönelik içerikler üreten yerli bir sosyal girişimdir.
Ayşe Şule Bilgiç; Ali Sabancı, Ali Koç, Begüm Doğan, Göktekin Dinçerler, Varol Civil, Kenan Çolpan, Ayşegül Akşak ve Timuçin Öğün ile birlikte Düşyeri’nin kurucu ortakları arasında yer almaktadır. Düşyeri, Ali Sabancı ile Ali Koç’u aynı şirkette ortak yapan ilk girişim olmuştur. Düşyeri, adını ilk olarak Pepee adlı çizgi filmle duyurmuştur. Pepee, yayınlandığı dönemde izlenme rekorları kırmış ve Türkiye’de “milli çizgi film karakteri” olarak anılmıştır. Proje, okul öncesi eğitimi televizyon yoluyla daha geniş kitlelere ulaştırmayı ve eğitimde fırsat eşitliği sağlamayı amaçlayan, bilimsel verilere dayalı bir sosyal girişim olarak tasarlanmıştır.
Düşyeri LAB çatısı altında, Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi ile birlikte “Covid-19 Küresel Salgın Karantina Dönemi Özelinde Ebeveynlerin Uzaktan Eğitime İlişkin Görüşleri” başlıklı akademik çalışmaya imza atmıştır. Bilgiç, eğitimin klasik okul ve müfredat yapılarının ötesine geçeceğini savunmakta; çocuklar ve bakım verenleri üzerine akademik çalışmalarını sürdürmektedir.
Kariyerine gazetecilikle başlayan Bilgiç, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi mezuniyeti sonrası Hürriyet Gazetesi bünyesinde çalışmış; Otoyaşam ekinde “Rüzgarın Kızı” adlı köşede yazılar yazmış ve aynı isimli televizyon programını CNN Türk’te hazırlayıp sunmuştur.[5] Daha sonra sinema ve dizi sektöründe rejiden senaristliğe, oyunculuktan yönetmenliğe uzanan çeşitli görevler üstlenmiştir. Bir İstanbul Masalı, Kurşun Yarası ve Hacı dizilerinde oyuncu olarak yer almış; Gönül Salıncağı ve Pulsar dizilerinde yapımcı, senarist ve yönetmen olarak çalışmıştır. 2011 yılında JCI – Genç Liderler ve Girişimciler Derneği tarafından Global Girişimcilik Haftası Özel Ödülü’ne; Eskişehir Genç Girişimciler Kurulu tarafından Yılın Sıradışı Genç Girişimcisi ödülüne layık görülmüştür. Pepee karakteri, 2012 yılında Antalya Televizyon Ödülleri’nde En İyi Çocuk Programı ve Troya Kültür-Sanat Ödülleri’nde ödül kazanmıştır. 2015 yılında The Hollywood Reporter dergisinin “TV Dünyasının En Başarılı 25 Kadını” listesine giren ilk ve tek Türk kadın olmuştur.
Müzisyen Kıraç ile evli olan Ayşe Şule Bilgiç’in iki çocuğu vardır.