Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çağımızın Gerçekleri

Jean-Paul Sartre

Çağımızın Gerçekleri Gönderileri

Çağımızın Gerçekleri kitaplarını, Çağımızın Gerçekleri sözleri ve alıntılarını, Çağımızın Gerçekleri yazarlarını, Çağımızın Gerçekleri yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Diyor Sartre
Bir de şu var: Duygular, davranışlar ikircikli, dumanlı; birtakım tepkiler, takıntılar, çatışmalar oluyor. İnsan traji yaşarken trajik olmuyor, hazzı yaşarken hazzı duymuyor. Yazarın yaptığı, trajiği de, hazzı da temizlemektir. Yazmak, bir ayıklama çabasıdır.
Sayfa 123 - Çan YayınlarıKitabı okudu
“Ben edebî kuruntularımı kaybettim. Eskiden edebiyatın salt bir değeri olduğunu, bir insanı kurtarabileceğini, ya da sadece insanları değiştirebileceğini sanırdım.”
Sayfa 122 - Çan YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Kelimeleri şişiren başkaları oluyor, belki de o kelimeleri okuyanlar.
Sayfa 121 - Çan YayınlarıKitabı okudu
zehir
Aynı adamlar, aynı çakallar hem öldürüyorlar, hem de anıtı başında nutuk çekiyorlar, bir ölüyü şana şerefe boğuyorlar ki, bir başkasının hayatını zehir edebilsinler.
Sayfa 119 - Çan YayınlarıKitabı okudu
En iyi yazar, kuş öter gibi yazandır. Yazar bir kuş değildir.
Sayfa 116 - Çan YayınlarıKitabı okudu
“Edebiyat her şey değilse, üstünde bir saat bile durulmaya değmez.”
Sayfa 114 - Çan YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Doğruyu söylemek: Bu her yaşlanan yazarın can attığı şeydir.
Sayfa 112 - Çan YayınlarıKitabı okudu
Görmediğiniz büyünün etkisinde ileri sürülen düşünce
İnsan bir şeyler söyleyeceğim diye yazar olmaz, o bir şeyleri belli bir biçimde söylemek için olur. Üslup elbette yazının değerini yapan şeydir. Ama, göze batmamalıdır. Kelimeler saydam olduklarına göre, bakışı geçirdiklerine göre, aralarına buzlu camlar koymak saçma olur. Güzellik bir resimde yekten göze çarpar, bir kitapta gizlenir, bir sesin, bir yüzün büyüsü gibi inandıra inandıra kazanır insanı, zorla değil, farkına vardırmadan kendine çeker sizi.
Sayfa 108 - Çan YayınlarıKitabı okudu
Gazetelerde Manşet: Bu ölen bir cesettir, Gide.
Gide’in eşi kolay kolay bulunmaz, çünkü o, çoklarının tersine, gerçeğini yaşamış, gerçeğini olmak yolunu seçmiştir.
Sayfa 107 - Çan YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Yanlış anlaşılan Hegel felsefesi
Bütün büyük değişmelerin temelinde zor kullanma vardır diye zorbalık kabul ediliyor ve zora karanlık bir ahlak değeri veriliyor.
Sayfa 94 - Çan YayınlarıKitabı okudu
Kitabın en önemli paragrafı, makale döver
Tarih öğretiyor ki bize, bir ulusun başına gelen büyük bir olay, hemen kinler ve karşı komalar doğurur; bunlar bazen çok güzel olmakla beraber, sonunda işe yaramaz sayılırlar. Kaybolmuş bir dâvaya bağlı kalanlar, işbirlikçilere göre, soylu kişiler olarak görülebilir, ama, önünde sonunda, zamanlarında yolunu şaşırmış kalırlar. İki defa ölürler, çünkü, uğrunda yaşadıkları ilkeler de kendileriyle birlikte gömülür.
Sayfa 93 - Çan YayınlarıKitabı okudu
Güncel dost sohbetlerimde değinilmişti bu konuya
Proust kendi aşkını anlatmakla bütün insanların aşkını anlattığını sanıyor. Oysaki o, bir burjuvanın aşkını anlatıyor. Aşk anlayışında ondan ayrılıyoruz. Bizce aşk diye bütün insanlarda aynı özde kendini gösteren, çözümlenmesi mümkün olan bir duygu yoktur. Aşk da bütün duygular gibi insanın yaşama koşullarına, sınıfına, çevresine göre değişen ve çözüme gelmeyen bir duyuştur.
Sayfa 79 - Çan YayınlarıKitabı okudu
1.068 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.