Taş Devrinden Robot Çağına Zamanımızı Nasıl Harcadığımızın Tarihi

Work: A History of How We Spend Our Time
9786052205952

2025 54. kitabı
Okunma: 17 Aralık 2025 12:32
Kitabı merak ederek aldım. Okumadan önce kafamda bu kadar kapsamlı bir kitap olduğunu düşünmüyordum. Kitapta ilk insanlık tarihinden bugüne kadar insanların zamanlarını nasıl kullandıkları, enerjilerini nasıl ve ne zaman neye harcadıklarını anlatmış. Kitabın ilk bölümlerinde avcı toplayıcı toplulukların iş, enerji, zaman kavramının yazarın anlattığı kadar basit olduğunu düşünmüyorum. Barınma ve vahşi hayvanlardan korunma konusunda ilk insanların daha büyük işgücüne ihtiyaç duyduklarını ve daha fazla enerji gereksinimleri olduğunu düşünüyorum. Yerleşik hayata geçmekle iş, enerji harcama, birikim, üretim kavramlarının daha bireysel olduğunu ve kollektif hayattan ilk kopuş olarak değerlendiriyorum. Modern çağ konusunda fikirleri ile yine benim bakış açıma göre bazı konularda farklılar mevcut. Kitabın bir iki yerini daha iyi anlamak için bir müddet sonra tekrar okumaya karar verdim.
ÇalışmaJames Suzman · Kolektif Kitap · 202219 okunma
2024 16. kitabı
James Suzman'ın "Çalışma: Zamanımızı Nasıl Geçirdiğimizin Tarihi" adlı kitabı, insan emeğinin evrimini, kültürel etkilerini ve iş ile olan ilişkimizi binyıllar boyunca nasıl değiştiğini araştırıyor. 1. Tarihsel Perspektif: - Suzman, çalışmanın tarihini avcı-toplayıcı atalarımızdan modern günümüz istihdamına kadar izliyor. - Çoğu insanlık tarihi boyunca çalışmanın zenginlik biriktirmekten ziyade hayatta kalma ve sosyal uyumla ilgili olduğunu savunuyor. 2. Avcı-Toplayıcı Toplumlar: - Bu toplumlar, modern endüstri toplumlarına kıyasla önemli ölçüde daha az saat çalıştılar. - Çalışma daha topluluk odaklıydı, paylaşım ve iş birliği üzerine kuruluydu, rekabet yerine. 3. Tarım Devrimi: - Çalışmanın daha emek yoğun hale geldiği önemli bir değişim noktası. - Özel mülkiyet kavramı ortaya çıktı, bu da sosyal hiyerarşilere ve servet farklılıklarına yol açtı. 4. Sanayi Devrimi: - Çalışma haftası ve düzenli çalışma saatleri kavramını tanıttı. - Üretkenliği artırdı ancak aynı zamanda işçi sömürüsü ve zorlu çalışma koşullarına da yol açtı. 5. Modern Çalışma: - Bugünün çalışma kültürü, kimlik ve öz değerle derinden iç içe geçmiş durumda. - Teknolojinin ve otomasyonun yükselişi, iş güvencesi ve çalışmanın anlamı hakkında sorular ortaya çıkarıyor. Eleştirel yaklaşım; 1. Güçlü Yönler: - Suzman, kapsamlı bir tarihsel analiz sunuyor ve geniş çapta araştırmalar ve antropolojik içgörülerle destekliyor. - Kitap, okuyucuları emeğin amacı ve değeri hakkında yeniden düşünmeye teşvik ederek geleneksel çalışma anlayışlarını sorguluyor. 2. Zayıf Yönler: - Bazı okuyucular, tarihsel bölümleri yoğun ve ayrıntılı bulabilirler. - Tarihsel tartışmalardan modern tartışmalara geçiş bazen pürüzsüzlükten yoksun olup anlatıyı parçalı hale getirebilir.
ÇalışmaJames Suzman · Kolektif Kitap · 202219 okunma