Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Askeri ve Siyasi Hayatı

Cemal Paşa

Nevzat Artuç

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
Cemal Bey, 19 Şubat 1897'de Kırklareli'nde görev yaptığı sıralarda, Bekir Paşa'nın kızıyla ilk evliliğini gerçekleştirmiştir. Fakat, kısa süre sonra eşi doğum sırasında çocuğuyla birlikte vefat etmiştir. Bu acı olay karşısında sağlığı bozulan Cemal Bey, Kırklareli'nden ayrılıp Selanik'e tayinini istemiştir.
Bugünkü harp, yıkmaya uğraştıkları imparatorluğumuzun mirasını paylaşamadıkları için yapılmaktadır... Efendiler, eğer Osmanlı Hükümeti bu harbe iştirak etmemiş olsaydı, memleketin istiklali tamamıyla tehlikeye girmiş olacaktı.
Reklam
Ya şanlı ve kahramanca bir ölüm, yahut zafer ve istiklal!
Sayfa 201Kitabı okudu
Cemal Paşa, bir Türk milliyetçisiydi ve Türk ocağına sık sık uğrardı. Bu sebeple Bahriye nazırlığı döneminde Yusuf Akçura ve Hamdullah Suphi gibi Türk milliyetçiliğinin önde gelen iki ismini Heybeliada'daki Bahariye mektebinde tarih dersleri vermekle görevlendirmişti. Hüseyin Cahit Yalçın bu konuda şunları söylemiştir : Cemal Paşa,İttihad-ı İslam politikasından ziyade Türkçülük ve Panturanizm idealine âşıktı. Türk Ocakları, onun yardımını unutmazlar. Mahmut Şevket Paşa kabinesinde Nafia Nazırlığı yapan roman asıllı Besarya efendi de onun bir Türk milliyetçisi olduğunu şu cümlelerle anlatmaya çalışmıştır : Cemal genellikle Fransız taraftarı olarak bilinir. Aslında , Kemal ne Fransız nede Alman taraftarıdır. O,sadece Türk taraftarıdır. Türklüğüne aşıktır. Cemal, Türklerin kusurunu bile bir erdem olarak görüyordu.
Cemal paşa Afganistan'a gitmek için ailesiyle vedalaşırken,Mustafa Kemal'in Anadolu'da muhakkak başarılı olacağını ve kendisinin de ona yardımcı olmak maksadıyla Afganistan'a gidip İngilizlere karşı savaşmak niyetinde olduğunu söylemiştir.
Sayfa 349Kitabı okudu
Cemal Paşa'nın Suriye'deki otoriter idare tarzı bazı kesimlerce farklı şekillerde algılanmıştır. Ali Fuad Erden'e göre Cemal Paşa Suriye ve Arabistan'ın taçsız kralı, Lütfü Simavi'ye göre bir çeşit bölge diktatörü, W.Cleveland'a göre bölgedeki korku rejiminin mimarı;Frank Weber'e göre Suriye'deki tek otorite, adeta bağımsız bir Paşa,neredeyse her şeye gücü yeten bir lord ve sanki bağımsız bir Suriye Kralı; Muhittin Birgen'e göre Sultan Naibi,Hans Theunissen'e göre korku krallığının ve terör devrenin sorumlusu, Hüseyin Kazım Kadri ve Ahmet Bedevi Kuran'a göre ise , Suriye'deki gaddarane yönetimin müsebbibi idi.
Sayfa 256Kitabı okudu
Reklam
İttihat ve Terakki Cemiyeti kollektif bir yapıya sahiptir. Cemiyet'in örgütlenme işi Dr. Nazik ve Bahaeddin Şakir Beylerin idaresinde. Askeri alanlarda Enver ve Cemal Paşalar ön planda yer almışlardır. Kara Kemal esnaf teşkilatlanmasından sorumlu iken, Parti'nin ekonomi politikalarına Cavid Bey yön vermektedir. Hüseyinzade Ali ve Ziya Gökalp Cemiyetin ideologları olarak ön plana çıkmışlardır. Değişik liderlerin yönettiği özerk alanlardaki koordinasyonu ise Talat Paşa sağlıyordu.
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.