Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

2. Cilt

Cenupta Türkmen Oymakları

Ali Rıza Yalman (Yalgın)

Cenupta Türkmen Oymakları Sözleri ve Alıntıları

Cenupta Türkmen Oymakları sözleri ve alıntılarını, Cenupta Türkmen Oymakları kitap alıntılarını, Cenupta Türkmen Oymakları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yörüklerde misafiseverlik...
İbrahim Ağa'nın obasındayım; uykumuz geldi, yataklar serildi. Çadırın sağ köşesinde ve girişi başındaki yatağın bana ait olduğu besbelliydi. Çadırın sol köşesi İbrahim Ağa'ya veriliyordu. İbrahim Ağa derhal yatağına yattı. Çadırı aydınlatan ufak bir ateş aleviydi. İbrahim Ağa ile benim aramda kadınlar çocuklar yatıyordu. Hepsi yatınca ben de uzandım. Ortada yalnız İbrahim Ağa'nın 17-18 yaşlarındaki kızı kalmıştı. Bu, obanın en yetişkin kızı ve İbrahim Ağa'nın en büyük çocuğu idi. İşlerini tamamlayarak hepimizden sonra yatacaktı. Benim yanımda boş kalan yatakta bu güzel kız yatacaktı! Benim yatağım ile kızın yatağı arasın ancak on santimlik bir boşluk vardı. Aradan beş, on dakika geçtikten sonra tahmin ettiğim gibi kız geldi soyundu ve yatağına girdi uyumaya başladı. Şimdiye kadar görmediğim bu adet ve bu aşırı misafirperverliğe hayran olarak bir süre düşündükten sonra ben de uyudum.
Sayfa 112 - Kültür Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
1930’larda Karsantı Karatepe
Kızların saçlarının ince ince örülmesi ve her örgünün kıldan yapılmış özel saç bağları ile bağlanarak bu bağların püsküllü uçlarının kalça kemiğine kadar sarkıtılması adettir.
Sayfa 111 - Kültür Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Göşdere'de Mehmet oğlu Ali'den derleme...
Şu yalan dünyaya geldim geleli, Tas tas içtim ağuları sağ iken, Felek soyum, konalgamı bilmedi, Viran oldum, mor sünbüllü bağ iken. Aradılar, bir duldada buldular, Yaslandılar, şıvgalarım kırdılar, Yaz bahar ayında bir avray verdiler. Yandım gittim, Aladağ'da kar iken. Farımaz da deli gönül farımaz, Akar gözlerimin yaşı kurumaz şimden kelli benim hükmüm yürümez, Azil oldum, güzellere bey iken. Karac'oğlan der ki, bakın gelene, Ömrümün yarısı gitti talana, Sual eylen bizden evvel gelene, Kim var imiş, biz burada yoğ iken.
Sayfa 77 - Kültür Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Üçkapılı'da Döne kadından bir mani:
Kahve piştiği yerde, Pişip taştığı yerde, Ne güzeldir ne çirkin, Gönül düştüğü yerde. Ay aydın ışığı, Elinde bal kaşığı, Aç yorganı gireyim, Koynumun yakışığı.
Sayfa 76 - Kültür Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Zilif nedir?
Şehirlerde gelin (süsleme) hamamlarında bir kadının elinde olduğu halde üstüne mum yakılarak hamam eğlencelerine çıkarılan süslü bir alettir. Uzun bir değneğin ucuna, ortasına ve biraz daha aşağısına takılan tahta çemberler, bezler, kağıtlar tellerle süslenir. Üst çembere mum takılır. Adana'da bir kaç hamamda "zilif" denilen bu aletten birer tane demirbaş olarak bulunur.
Sayfa 130 - Kültür Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Yörüklerde gıdalar...
Süt, yoğurt, koyun ve keçi eti. (sığır eti makbul değildir) Etin en makbul yerleri; baş ve döşüdür. Misafire koyun kesmek yüksek bir ikramdır. misafir için kesilen koyunun başı mutlaka sofraya bütün olarak gelir. Bazı yerlerde baş getirilmez. Yalnız olarak kellenin beyni ve diğer kısımları bir tabağa çıkarılarak misafirin önüne konur. Bu da aynı manayı daha nazik bir şekilde ifade eden adetlerdendir.
Sayfa 114 - Kültür Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Türkmen yeminleri
"Bütün köylü yemin ettik; ant içktik, avrat boşadık, taşa tükürdük, değnek atladık, böyle yapacağız"
Sayfa 119 - Kültür Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
1930’larda Karsantı Kartepe kadın-kız başlıkları
Altın ve gümüş süslemeleri arasında mavi boncuk ve istiridye kabukları ile kurt dişi gibi süsler de bulundurulur. Karaveliler aşireti arasında kızların saçları örülmüş ve başları tamamen açık, fessiz olarak görülmüştür.
Sayfa 111 - Kültür Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
1930’larda Karsantı, Karatepe bölgesinde
Kızların başında örtü bulunmaz. Başa örtü örtmek evli, yani gelin veya nişanlı olmaya işarettir. Erkeklerin, daha çok ihtiyarların bellerinde seyrek olarak eski zaman silahlıkları bulunur.
Sayfa 111 - Kültür Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Yörüklerde Kadın:
Aşiretler arasında kadının önemli bir yeri vardır. Erkekler kadınlara danışmadan bir işe veya pazarlığa başlamazlar. Kadın sanki obada bir danışma vasıtasıdır.
Sayfa 114 - Kültür Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Türkmen boylarında misafir...
Aşiret arasında çadıra inen misafirlere mutlaka bir miktar yemek yedirmek adettir. Yemek yemeyen misafire karşı obada ve daha çok indiği çadırda kin uyanır.
Sayfa 114 - Kültür Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
1930’larda Karsantı Kartepe
Yeni bir elbise giyen adam bu elbiseyi giymeden önce sağ ayağıyla bu yeni elbisenin yakasına basar ve üç defa şu duayı okur: "Zıbın eski, ben yeni" Bu adet Bulgar ve Aladağlar'da hemen hemen yaygınlaşmış gibidir. Bazı aşiretler arasında yalnız zifaf gecelerinde kullanılır. İhtiyar kadınların başlarında süsleme olmaz ve olsa da ayıp sayılır.
Sayfa 112 - Kültür Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Türkmen ili başın Boran mı?
Ilgınca, sılgınca görünen dağlar, Yoksa Türkmen ili başın boran mı? Deli gönül kaynayıp da coşunca, Hey ağalar da coşacağım güman mı? Aşağıdan akça koyun geliyor, Bezirganlar koç yiğide gülüyor, Kitabın dediği günler oluyor, Yoksa gün döndü de ahir zaman mı? Aşağıdan akça kuğum ötünce; Katar başım mayalarım sökünce Şah'tan ferman, Türkmen ili göçünce, Daha da hey Osmanlıya aman mı? Dadaloğlu der de gördüm düşümde, Yiğde at verirler on beş yaşında, Alışkın piştovla dağlar başında, Azrail'den başkasına aman mı? Dadaloğlu bambaşka bir adamdır. Çünkü bu dakika onun şakrak ve şen ülküsü vatani bir kaygı ile titriyor, satırlarında asabi bir benliğe hakim olan şu parçası normal ve büyük bir haksızlığın soru haykırışı oluyor. Şair burada isyankar bir dil kullanıyor. Hatta en sağlam bir açıklıkla adeta meydan okuyor.
Sayfa 65 - Kültür Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
Yörük kadınlarına saygısızlık yapılırsa...
Taşhan'da misafir bir adam bir dul gelinin çadırına inmiş. Kalbini bozmuş. Kadın bu herife: "Ulan rahat dur. Ulan fikrini bozma" demiş. Herif aldırmamış. Sonunda gelin misafiri dana kazığına sıkıca bağlamış ve iyice ıslatmış. Bizim aşiret kadınlarında ve kızlarında senin bildiğin işler yoktur Efendi, yoktur.
Sayfa 113 - Kültür Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
1930’larda Karsantı Kartepe kız başlıkları
Kızların başlarındaki fesler üç türlüdür. 1 - Kırmızı bezden dikilmiş takkeler. 2 - Etrafı kesilerek küçültülmüş kare büyüklüğünde adi fesler 3 - Keçeden dövülerek yapılmış ve sıfır numara kalıba çekilmiş, üzeri sırma ile işlenmiş boz renkte keçe külahlardır.
Sayfa 111 - Kültür Bakanlığı YayınlarıKitabı okudu
42 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.