Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Genom Çağındaki Fetih: Ruh Hastalıkları

Cesur Yeni Beyin

Nancy C. Andreasen

Cesur Yeni Beyin Gönderileri

Cesur Yeni Beyin kitaplarını, Cesur Yeni Beyin sözleri ve alıntılarını, Cesur Yeni Beyin yazarlarını, Cesur Yeni Beyin yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İşin güldüren yanı, kibar ve derli toplu bir insanın zihninden geçen düşüncelerin ne denli berbat olabileceğidir.
Çoğu ruhsal hastalığın tanımı hâlâ sendrom düzeyindedir. Diğer bir deyişle; kümelenmiş belirti ve bulgular zaman içindeki seyirleriyle birlikte tanımlanmaktadır.
Reklam
Erkeklerdeki kellik, cinsiyet etkili kalıtımın bilinen en tipik örneğidir. Kellik sadece erkekleri etkileyen otosomal dominant bir özelliktir. Kelliğe neden olan geni taşıyan kişide yüksek oranda testosteron üretimi genin ifadesini güdülemektedir. Otosomal-dominant kellik genine sahip kız ve erkek çocukların çok fazla saçları vardır. Yetişirlerken geni olan kadınlar hâlâ gür saçlıdır fakat erkekler, vücutları düzenli testosteron etkisine girdikten sonra erkenden -genellikle yirmili yaşların ortalarında- saçlarını kaybetmeye başlarlar.
Prefrontal Sistem ve "Yürütücü işlevler": Moral Denetçimiz Prefrontal sistem ya da prefrontal korteks, insan beynindeki en geniş kortikal alt alanlardan biridir. Brodmann'm hesaplamasına göre prefrontal sistem tüm korteksin insanlarda %29'unu, şempanzelerde %17'sini, köpeklerde %7'sini ve kedilerde %3,5'unu kapsamaktadır, insanda yüksek derecede gelişmiş olması insana ait özgül işlevlerin doğduğu yerlerden biri olarak düşünülmesine yol açmıştır. Söz konusu işlevler, "yürütücü işlevler" diye bilinen soyut düşünme, yaratıcı sorun çözme becerisi ve hareketlerimizin ardışıklığı işlevleridir.
Dikkat Sistemi: Beyindeki Projektör Dikkat, uyaranları zaman ve uzam olarak belirleyip, ilgili olanları seçerken ilgisiz olanları göz ardı etmekte beynimizin kullandığı projektöre verilen isimdir. Sürekli olarak duyusal bir malumat bombardımanı altındayız. Bu uyaranlar sadece dışarıdan gelenleri değil, aynı zamanda belleğimizde tutulmaktayken yüzeye çıkanları da kapsamaktadır
Zihin ve beyin arasındaki ikilem, insanların yanlış anlaşılıp yanlış tedavi edilmesine yol açtığı için, mevcut ikilemlerin en kötüsüdür; hastalığı 'zihinsel' ve 'bedensel' veya 'nörolojik' olmak üzere iki karşıtlığa ayrıştırmaktadır. ilki yaftalanırken ikincisi belli bir saygı ile ele alınmaktadır. Daha sonra bu yafta sosyal ve ekonomik ayrımcılık haline gelmektedir. işe okula başvuru yapan insanlardan soru kağıtlarında tamamlamaları istenen sorulardan biri de zihinsel bir hastalık geçirip geçirmedikleridir. Aynı soru, sürücü ehliyeti alırken, orduya başvurulduğunda ve sigorta işlemleri sırasında da sorulmaktadır. Bu örneklerde sağlık hakkında bilgi derlenmesi elbette gerekmektedir. Sorun, tamamen zararsız ruhsal bir hastalık nedeniyle insanların dışlanmasına yol açabilecek yapay nitelikli zihin ve beden ikiliğidir.
Reklam
"Bilmemiz gereken şudur ki, haz, coşku, kahkaha ve davranışlar, aynen keder, acı, yas ve korku gibi beyinden, sadece beyinden kaynaklanmaktadır. Onun aracılığıyla işitir, görür ve düşünürüz..."
Birisi 'anksiyete hissi'nden bir belirti olarak söz ettiğinde çoğu insanın ilk sorusu "gerçek mi yoksa psikolojik mi" olduğudur. Soru, "zihinsel mi bedensel mi" diye tercüme edilebilir; bedene mi ruha mı bağlı... zihne mi beyne mi bağlı...
gen de, beyin gibi, "esnek"tir. Genler "çevre"nin etkisi altındadır ve çevre etkisiyle davranışları değişebilmektedir
İnsanoğlunun kendiyle ve kaderiyle ilgili kavgası her zaman teknik ilerlemelerin ana konusu olmalıdır... Böylece zihnimizin yaratıları insanoğluna lanet yerine refah getirecektir. (Albert Einstein)
Sayfa 371 - OkyanusKitabı okudu
Reklam
Beden yapısına göre değişebilecek ölçümler göz önüne alınmış, ona göre oranlandığında aynı sonuç alınmıştır (örneğin, uzun boyluların beyni büyüktür ama bu, uzun boyluların zeki olduğu anlamına gelmez.
Sayfa 185 - OkyanusKitabı okudu
Önemli olan sorgulamayı bırakmamaktır. Merak kendini doğurur. İnsan sonsuzluğun, yaşamın, gerçekliğin muhteşem yapısını incelediğinde korku ve hayrete düşer. İnsanın bu kutsal merakı kaybetmeden her gün bu gizemin birazını da olsa anlamaya çalışması yeterli. Doğa sırlarını çözülemez oldukları için değil, cömert oldukları için ortaya koyar. Albert Einstein
Sayfa 165 - OkyanusKitabı okudu
Bölüm 7 zihinsel hastalıkları anlamak geçmiş, ilerlemenin başlangıcıdır
Zihnin yeri kendisidir ve kendi içinde cennetten cehennem, cehennemden cennet yaratabilir. John milton, paradise lost (yitik cennet)
Sayfa 209 - OkyanusKitabı okudu
Bölüm 5 Genom haritası yaşamın ve ölümün ana planı
Bir dünya görmek kum tanesinde Ve cenneti bir yaban çiçeğinde Tutmak sonsuzluğu avucunun içinde Ve ebediyeti bir saatte. Villiam blake
Sayfa 115 - OkyanusKitabı okudu
20 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.