Yaşayanların Yaşatanların Anlatımlarıyla

Haziran 1999
Ayrıntı Yayınları
Orijinal Adı:
Bieder, Brutal Frauen und Maenner Sprechen Über Sexuelle Gewalt

ERKEKLER, TIKAYIN KULAKLARINIZI (!)
2020 160. kitabı
Okunma: 12 Ağustos 2020 19:39
HİÇ GÜZEL ŞEYLER DUYMAYACAKSINIZ! Kadın açık giyinmiş, hak etti (!) Kadın tenhada gezdi, hak etti (!) Kadın gece sokağa çıktı, hak etti (!) Kadın taksiye yalnız bindi, hak etti (!) Kadın erkekle yemeğe çıktı, hak etti (!) "Tabii ki şeffaf bir bluz ya da kıçına kadar çıkan bir mini etek giyen kadının tecavüze uğrama olasılığı daha fazladır." (24 ya­şında bekar bir erkek). Bütün suç kadınlardadır (!) Erkekler hep masumdur (!) "Erkek bir sorunu olduğu için tecavüz ediyor, yoksa başka bir nedenle değil. Benim olay­da kadın tecavüze uğradıysa, bu sadece kendi suçuydu" (30 ya­şında evli bir erkek)." Erkek zaten hastadır. Erkek zaten teşhircidir. Erkek zaten sübyancıdır. Erkeğin psikolojik sorunları vardır. Kısacası erkeğin yaptığından aklanması için mazereti çoktur. Ama kadın yaşadığı olaydan dolayı yıllarca silinmeyecek izler taşır. "Kendimi aşırı derecede sınırlanmış hissediyorum. Bitkisel bir hayat yaşar gibiyim. Sürekli bir korku içindeyim" (27 yaşın­da bekar bir kadın). En önemlisi erkeğe güveni kalmamıştır. Yalnız sokağa çıkmaya gücü kalmamıştır. Tenhalarda zaten istese de dolaşamaz artık. Çünkü her an birileri gelip boğazına bıçağı dayar ve istediğini alır. Kadın yaşadığı olayı anlatmak istese de anlatamaz. Çünkü toplum erkeği değil de kadını suçlar, sanki kadın istemiş gibi. "Teca­vüze uğramış kadınların en aciz kaldıkları durumlardan biri, kocanın, erkek arkadaşın ya da baba ve annenin başından geçenlere inanmamaları, tersine ondan kuşkulanıp, aşağılamalarıdır." Gitmeseymiş yemeğe! O saatte ne işi varmış orada!
Puan vermedi·176 syf.·
2020 147. kitabı
"Tüm bu olanlara gözlerini kapayıp, kulaklarını tıkayarak o çirkin "seni ilgilendirmeyen işe karışma" yasasıyla hareket etmeyen, duyarsız ve ilgisiz bir şekilde yaşayıp gitmeyen herkesin, cinsel şiddetle yüzleşmesi kaçınılmazdır. Bu bir iddia ya da inanç sorunu değil, aksine istatistiklerin ortaya koyduğu bir olgudur." "Cinsel Şiddet" kitabı Düzenlediğimiz "İstanbul Sözleşmesi Yaşatır" etkinliğinin listesinde yer alan bir kitaptı. #80024404 Rahatsız olduğum noktalardan bazıları: Herkesin bu şiddet olaylarını kınayıp herkesin gerçekleşen her kadın cinayetinde aynı gün sosyal medyadan haykırıp diğer gün kahveli kitaplı günlerine geri dönüyor oluşuydu. Lakin kimse bu alanda okumalar yapma gayesini taşımıyor sanki öldürülen kadınların tek savuncuları feministlermiş gibi bir algı oluşturuluyor. Sanki kadına şiddet ve kadın cinayetleri tüm ülkeyi ilgilendiren bir olgu değil de bir azınlığın meselesiymiş gibi bir izlenim oluşuyor. Yapılan araştırmalar evlilik içi şiddetin, tecavüzün pek azının açığa vurulduğunu gösteriyor. Evlilik "meşru tecavüz, meşru şiddet" için oluşturulan bir kurum olarak görüldüğü için bu şiddet vakalarının üstü örtülüyor. Kimseye anlatılmıyor. Kadınlar da pek az kişideye açılabiliyor ve pek az kişiden destek görebiliyor. Olağanmış gibi gösterilen bu şiddet vakalarına mağdur kadınlar neden tepki göstermiyor? Çünkü evli, bağımlı, sindirilmiş ve prangalara vurulmuş kadın şiddeti anlamlandırma konusunda sıkıntı yaşıyor. Kadın kimliğinin kazanımları yerine sınırlılıklarını öğreniyor ve ömür boyu bir mahkumiyet ve mağduriyete bir boyun eğiş sağlıyor. Alberto Godenzi bu konu hakkinda şunları söylemektedir: "Yapılması gereken bu gerçeği algılamak ve şiddetin ortaya çıkış nedenleriyle mücadele etmektir." "Kadınlar ancak açık
Özellikle ERKEKLERE
2023 14. kitabı
Okunma: 05 Temmuz 2023 17:37
Kitapta genel olarak tecavüze uğrayan kadınlar ve tecavüz eden erkeklerin yaygın görüşleri arasındaki farkı ve olayı nasıl değerlendirdikleri ile ilgili bilgiler yer alıyordu. Bizzat mağdur ve faillerin ne dediği birinci ağızdan ifade ediliyordu. Hukuk ve toplumsal bağlamın nasıl bir bakış açısıyla yaklaştığı ve nasıl yaklaşması gerektiği belirtiliyordu. Bir yere kadar sarsa da belli bir yerden sonra makaleymis gibi geldi Sayısal verilerin karmaşıklığı yormaya başladı. Ayrıca "Diana Scully- Cinsel Şiddeti Anlamak" kitabıyla paralel bir anlatım vardı, "Cinsel Şiddeti Anlamak" kitabından farkı bu kitap yakalanmamış suçlularla ve cinsel şiddete ilişkin herhangi bir şikâyette bulunmayan kadınlarla da görüşme gerçekleştirmişti. Okurken kendimi terapide mağdur ve faille görüşme yapıyormuş gibi hissetsem de özellikle erkeklerin okuması gerektiğini düşündüğüm kitaplardan. Bu sayede cinsel şiddete ilişkin çok şeyi öğrenebilir ve kendilerinde bunu fark edebilirler diye düşünüyorum. Bilinen önyargıların kırılması için güzel bir psikolojik kitap
2022 24. kitabı
Okunma: 01 Eylül 2022 14:45
cinsel şiddet, içinde bulunduğumuz kültürün maalesef bir parçası. "erkeklerin tanımladığı şekliyle cinsel şiddet, erkeklerin kadınlarla günlük yaşantımızın karşılaştığı tümüyle normal ilişkileri içinde tasarımlanabilir. cinsel şiddetin uygulanabilmesi için ne özel koşullara ne anormal erkeklere ne de hafif kadınlara ihtiyaç vardır." "kadın için zor olan ise ne kadar dost görünse de, her erkeğin şiddete başvurabileceği durumu idi." faillerinin yalnızca sapık, psikolojik sorunları olan, anormal, kötü ve aşağılık insanların olabileceğinin düşünüldüğü bir şiddet türü. yapılan araştırmalar ise bunun tam tersini söylüyor: görünürde normal ve iyi huylu olarak bilinen, birilerinin eşi, birilerinin çok sevdiği arkadaşı, birilerinin aile üyesi olan insanlar da bu şiddeti gösterebiliyor. yani, potansiyel bir tecavüzcünün ortaya çıkabilmesi için tek sebep tecavüzcünün varlığıdır. fail veya mağdurun herhangi bir özelliği cinsel şiddetin gerçekleşmesinde çok az rol oynar, hatta hemen hemen hiçbir zaman rol oynamaz. tecavüz kültürünün bir parçası olan tecavüz mitleri, çok yaygın olduğu için düşüncelerin şekillenmesinde de fazlasıyla rol oynuyor. kadınların cinsel şiddeti tahrik ettiği, gizli gizli tecavüze uğramak istediği, rızaları dışında cinsel şiddet yaşamasının mümkün olmadığı; erkeklerin cinsel şiddet uygulamasının içgüdüsel bir olgu olduğu gibi bu mitler, toplumun çoğu tarafından kabul edilir durumda. tecavüz mağdurları, bu mitler yüzünden kuşkulanacakları, yargılanacakları ve suçlanacakları korkusuyla en yakınlarına dahi yaşadıkları şiddeti anlatamaz duruma gelirler: "tecavüz mitleri aynı zamanda cinsel saldırı kurbanının iki kez cezalandırılmasına hizmet ediyor: birinci olarak tecavüze uğramak, ikinci olarak ise suç ortağı, hatta gerçek suçlu olarak gösterilmek." "kimse
Puan vermedi·176 syf.·
2024 20. kitabı
Godenzi cinsel şiddet suçlarını işleyen erkeklerin pek azının tutuklandığını söylüyor ve bunun nedeninin bu suçlamadan kendini kurtarmayan çoğu alt sınıfa mensup erkeklerin yakalanıyor oluşudur. Çünkü orta ve üst tabakadan erkek suçlular kendilerini bir şekilde bu işten kurtarıyor maddi ve bürokratik ilişkinin burada rolüne dikkat çekebiliriz. Kalbine iki kurşun sıkılmış ama intihar etmiş denilip dosyası kapanan Nadira'yı da aklınızdan çıkarmayın.
·176 syf.·
2026 53. kitabı
Kadınlarımız dünyanın her yerinde maalesef şiddete, gerek sözsel, gerek cinsel, gerekse fiziki şiddete maruz kalıyor. Bunu değiştirebilir miyiz yakın zaman için düşüncelerim maalesef olumsuz. Biraz da Cinsel Şiddet kitabı sebep oldu, tecavüz üzerinde durulan bu kitapta özellikle aile içi yani karı koca tecavüzüne yer veren kitap, en ileri, en demokratik ülkelerde bile yetersiz yasalar, yetersiz cezalar yetersiz yaşam hakları. Diğer geri kalmış ülkeleri düşünmüyorum bile. Adı üstünde tecavüzde rıza olur mu? Gerçi bizim ülkemizde olur rızan olması için yetişkin olmak zorunda değilsin, kadın olmak zorunda da değilsin hem bir kereden bir şey olmaz dimi aile bakanımız öyle demişti, ya da tecavüzcüsü ile evlenme yasası çıkaralım. Tekrardan kitaba dönecek olursak, kadınların zaten çok büyük kısmı aile içi(karı koca) cinsel şiddeti erkek zaten normal karşılıyor da kadının da artık normal karşılıyor olması, ya da bir göreviymiş gibi yapması yahut şikayetlerinin yasalar karşısında yetersiz kalması. Ölüm yoksa cinsel şiddet serbest şekline getiren yasalar ataerkil toplumun erkeklere büyük kıyağı, kadın konuşmamalı, denileni yapmalı hem karşı gelmezse dayak da yemez. İç karartıcı bir kitap daha doğrusu toplumsal sorunlara dayandığı için insan bir çözüm bekliyor. Bunu siyasilerin yapması, ya da halkın yaptırması gerekiyor.
Alıntı
·176 syf.·
2020 57. kitabı
Kitap, adından da anlaşılacağı gibi cinsel şiddeti ele alıyor konu olarak. Kitabı okunulmaya değer kılan kısmı istatistik değerlerle mağdurların yaş, medeni hali, sosyal statüsü gibi faktörlerle ve bizzat mağdurlarla yapılan gmrüşmeler ışığında değerlendirmelerde bulunması oldu. Benim için asıl önemli olan kısmı ise saldırganlarla da görüşme sağlanması ve saldırganların bu ahlak dışı eylemleri yapmalarındaki psikolojik çözümlemelerin değerlendirmesi oldu. Çünkü problemin asıl kaynağı bu saldırganlar. Onları anlamaya çalışmak pek nahoş gelsede kökten çözüm için bunun olması gerekiyor. Neden cinsel şiddet yaşanır? İstatistikler kimlerin şiddete daha meyilli olduğunu gösteriyor? Cinsel şiddeti gerçekleştiren şahısların asıl hedefi ne gibi sorulara cevap bulmamızda büyük katkısı oldu bu kitabın. Bir diğer değinmek istediğim nokta evli kişiler arasında da tecavüzün olabileceği görüşünün ele alınması. Eğer kadın istemiyorsa ve sırf evli oldukları için kocanın onunla ZORLA ilişkiye girmesini ve kadının girdiği ruhsal bunalımdan dem vuruyor. Nesneleşmenin, cinsel obje olarak görülmenin yorumlarını bizzat yaşayanların ağzından dinliyor ve anlamaya çalışıyoruz kitapta. Yazılacak, üzerinde konuşulacak;tartışılacak çok şey var ama kısaca okumuzu tavsşye etmekle yetineceğim. Son olarak evli kişilere itafen: eşiniz, sizin YASAL FAHİŞENİZ DEĞİLDİR!

Alberto GodenziYazar · 1 kitap
Bir süre Basel'da öğretmen olarak çalışan Godenzi, daha sonra Ekvator'da bir projeyi yönetti.Zürih Üniversitesi'nde Psikoloji ve Sosyoloji eğitiminden sonra kadın-erkek ilişkileri, özellikle de şiddet sorunları konusunda çeşitli projelerde çalıştı. Şu anda Federal Kadın Sorunları Komisyonu üyesi olarak görev yapmaktadır.