Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Kadınlardan Yeni Bir Perspektif

Cinsiyet, Irk, Sınıf

Selma James

Cinsiyet, Irk, Sınıf Gönderileri

Cinsiyet, Irk, Sınıf kitaplarını, Cinsiyet, Irk, Sınıf sözleri ve alıntılarını, Cinsiyet, Irk, Sınıf yazarlarını, Cinsiyet, Irk, Sınıf yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
370 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
Selma James’in 1953-2005 yılları arasında kaleme aldığı yazılarının bir derlemesi olarak karşımıza çıkan Cinsiyet, Irk, Sınıf kitabı bizlere kadın emeğinin sömürüldüğü ya da yok sayıldığı durumları ele alarak, bu yok saymanın doğuracağı toplumsal sorunlardan bahseder. Kadın emeğinin vurgulandığı; ev içi emek, seks işçiliği, göçmenlik, annelik ve
Cinsiyet, Irk, Sınıf
Cinsiyet, Irk, SınıfSelma James · Bgst Yayınları · 20108 okunma
KÜRESEL KADIN GREVİ'NİN TALEPLERİ - Küresel pazarda herkese, kadınlara ve erkeklere eşit ücret. - Emziren anneler için gıda güvenliği, ücretli doğum ve süt izni. Bizi, kadın olduğumuz için cezalandırmaktan vazgeçin. - "Üçüncü Dünya borçlarını" ödemek istemiyoruz. Bizim hiçbir borcumuz yok, onlar bize borçlu. - Temiz su, sağlık hizmeti, barınma, ulaşım, okur-yazarlık imkanlarına erişim. - Çalışma saatlerimizi azaltan, çevre kirliliği yaratmayan enerji ve teknoloji. Hepimizin ocağa, buzdolabına, çamaşır makinesine, bilgisayara ihtiyacımız var ve de boş zamana! - Aile üyeleri ve yetkililer de dahil bize yöneltilen her tür şiddet ve zulümden korunmak ve sığınma evine sahip olmak. - Seyahat özgürlüğü. Sermaye özgürce seyahat edebiliyor, halk neden edemesin?
Sayfa 394Kitabı okudu
Reklam
Kadınların yaptığı işlerin büyük kısmı görünmez ve ücretsizdir. Aldığımız herhangi bir sosyal yardım ya da aylık, bir hak ya da bir ücretten zivade sadaka olarak görülmüyor; Muazzam katkılarımıza rağmen, kadılara eşitlik sağlanmasına sözümona önem verilmesine rağmen, dünyanın her yerindeki kadınlar olarak; eşit ücret, iş güvenliği, sağlık, barınma, beslenme, eğitim, bilgi, çocuk bakımı, sağlıklı doğum koşulları ve kendi seçtiğimiz doğum kontrolü haklarımızdan, başka bir deyişle temel insan haklarımızdan mahrum bırakılıyoruz; Kadınlar ve çocuklar başta olmak üzere, dünyadaki tüm insaniar aşırı çalısmaya bağlı soykırım, ekolojik yıkım ve açlık karşısında hayatta kalma savasi verdikçe barış ve huzur saglanamaz; Devlet nezdinde çocuk bakım "iş" sayılmazken, asker olmak ve öldürmek iş sayılıyor…
"Biz kadınlar,herhangi bir yerdeki ücretli işimizi kaybettiğimizde o kadar da kolay yıkılmıyoruz.Erkeklere kıyasla parasızlığın sefaletiyle baş etmeye daha alışığız,çünkü zaten hiçbir zaman lafı edilmeye değecek kadar paramız olmadı."
Yüzleşmemiz gereken nahoş bir hakikat var; Toplum, annelerin yarı gönüllü yarı zoraki şekilde emek pazarından çekilmelerini ve çocuk doğurup yetiştirmenin getirdiği karmaşık görevleri omuzlamalarını tazmin etmediği sürece, "çocuk bakımı köleliği emeğini" devşirmek için kadınların biyolojik rolünü suistimal ediyor demektir.
Sermaye özgürce seyahat edebiliyor, halk neden edemesin?
Reklam
Kadınlar işsiz değildir. Hiçbirimiz işsiz değiliz. Bilakis, aşırı iş yüküyle çalışıyoruz.
Bizden yukarıdakilerin acısını içimizde biriktiriyor, acısını bizden zayıf olanlardan çıkarıyoruz.
Tecavüz arka sokaklardan çok evliliklerde yaşanmaya devam ediyor.
Kadınlar şunu giderek daha iyi anlıyorlar: tek yol, topyekûn değişim.
Reklam
Ev ile fabrika arasında yaratılan bölünme, baba ile çocukları arasındaki bölünmeyi de yaratır.
Bir hareketi inşa etmenin kestirme bir yolu yoktur.
28 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.