Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çocuğunuzun Sahibi Değilsiniz

Shefali Tsabary

Çocuğunuzun Sahibi Değilsiniz Sözleri ve Alıntıları

Çocuğunuzun Sahibi Değilsiniz sözleri ve alıntılarını, Çocuğunuzun Sahibi Değilsiniz kitap alıntılarını, Çocuğunuzun Sahibi Değilsiniz en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Çocukluğumuzda tanık olduğumuz davranış modelleri, kendi ebeveynliğimizde şablon görevi görür. Ebeveynlerimizin bize hissettirdikleri hala çözülmeden içimizdeki yerini korurken bir yandan da çocuklarımızın davranışlarını yorumladığımız bir objektife dönüşür. Başka bir deyişle, çocuklarımızla etkileşimimizin büyük bölümü genellikle “bilinçaltı” adını verdiğimiz mekanizma tarafından yönetilir.
“Çocuklarımıza uygun becerileri kazandırmazsak onları başarısızlığa iteceğimizin farkına varmalıyız. Onları gerekli becerilerden yoksun bırakmak yerine, kendinlerini geliştirebilecekleri uygun zemini hazırlayabilmeleri için onları eğitebiliriz.”
Reklam
Ebeveynler aslında en çok şu soruya kafa yoruyor: “Çocuğumun beni anlaması için elinden en çok sevdiği neyi alabilirim” Çocuklarının elinden aldıkları şeyin düzeltmek istedikleri davranışla ilgili olup olmadığını sormak akıllarına bile gelmez. Ebeveyn, çok değer verdiği bir şeyi ya da hakkını elinden alarak çocuğunun dikkatini çekeceğine inanır. Bu yaklaşımın ne kadar mantık dışı olduğunu görmek için gelin yetişkin düzeyine uyarlayalım. Diyet yapmayı kabul ettikten sonra eşiniz sizi bir kutu pastayı yerken yakalıyor ve bir daha pastaneye gidememeniz için arabanızın anahtarlarına el koyuyor. Nasıl hissedersiniz Ya da bir arkadaşınızla çıkacağınız öğlen yemeğine geç kaldığınız için arkadaşınız en sevdiğiniz takınızı ona vermenizi istiyor. Şimdi nasıl hissediyorsunuz Sizi pastalardan uzak tutmak ya da geç kalmanızı önlemek şöyle dursun, bu tarz davranışların iyi bir evliliğin ya da güçlü bir dostluğun yararına olmadığı konusunda sanırım anlaşabiliriz. “Disiplin” adını verdiğimiz birçok şey de çocuklarımız için aynı ölçüde mantık dışıdır bir o kadar da yaralayıcıdır. Kendinize aşağıdaki şeylerin arasındaki bağlantıyı sorun: ️Kilo verirsen, tatile gidebiliriz. ️Yüzme takımına kabul edilirsen, gece arkadaşlarında kalabilirsin. ️‘Pekiyi’ alırsan, büyükannenle sinemaya gidebilirsin. ️Ödevini hemen yapmazsan, sana yeni ayakkabı alma yacağım. ️Benimle saygılı konuşmazsan, telefonunu alırım. ️Yalan söylemeyi bırakmazsan, üç hafta boyunca cezalı olacaksın
Çocuklarımızı eğitmek için doğal sonuçların işlerini yapmasına izin vermek yerine neden gelişigüzel dayatmalara başvuruyoruz? Yanıt oldukça basit; çocuklarımızın hayatlarının nasıl olacağını kontrol edememenin getirdiği çaresizlik. Çaresizlik duygusu, kaygıyı tetikliyor. Bu da çocuğun otonomisini elinden alıp yaşamını kontrol edersek sonucun daha olumlu olacağı yanılgısını kapılmamıza neden oluyor. Başka bir deyişle, çocuğa uyguladığımız hiyerarşik kontrol, hayatın belirsizliğini ortadan kaldırma çabasıdır. 
"Çocuklar bu dünyaya kuklalarımız olmak için gelmediler."
"Her ilişki, her etkileşim kendi yetiştirilme tarzımızın yansımalarına dayanır."
Reklam
Aslında, disiplin hayatın süper otobanına " yol kapalı" işareti koymak gibidir.
Sayfa 218Kitabı okudu
Çocuklarımız, her yaptığımızı örnek alır. Sürekli olarak ne yaptığımızı ve nasıl yaptığımızı izler, dinler ve kaydederler.
Kontrol, itaat ve uyum sağlamaya dayanan bir rejim, yalnızca ortalama olmayı ve sıradanlığı kabullenmeyi ya da diktatörlük ve zorbalığı doğurur.
146 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.