Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Çocuk, Tarih ve Toplum

Bekir Onur

Çocuk, Tarih ve Toplum Gönderileri

Çocuk, Tarih ve Toplum kitaplarını, Çocuk, Tarih ve Toplum sözleri ve alıntılarını, Çocuk, Tarih ve Toplum yazarlarını, Çocuk, Tarih ve Toplum yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Bu ülkede "eğitim reformu" denilen köklü dönüşümlerin bile felsefi bir temelden, kuramsal bir çerçeveden yoksun biçimde yapılabileceği sanılabiliyor.
Türkiye’de çocukluğun tarihinin yeterince merak edilmediğini ve araştırılmadığını söyleyerek söze başlamayı artık gereksiz buluyorum; çünkü Türkiye’de çocukluğun sosyolojisi, etnolojisi, halkbilimi de yapılmıyor (örneğin “çocuk yoksulluğu” hemen hemen hiç araştırılmamıştır bugüne kadar). Dolayısıyla çocukluğun sosyal bilimlerde tamamen ihmal edildiğini söylemek daha doğru olacaktır. Çocuk nüfusunun bunca yüksek olduğu bir ülkede bu ihmalin nedenlerini mutlaka soruşturmamız gerekmektedir. Bu ihmalin arkasmda nasıl  bir zihniyet bulunduğu sorusuna benim ilk yanıtım, Türkiye’de çocukluğun sadece bilimsel  çalışmalarda değil gündelik yaşamda da göz ardı edildiği biçimindedir. Söz gelimi, “çocukları sevmek” gibi, “eğitime önem vermek” de Türk toplumunda yaygın söylemlerdir, ama daha yakından bakıldığında bu iddiaların genellikle potansiyel olarak kaldığı, davranışa pek dönüşmedigi görülebilir. Öyle olmasaydı çocuklar bu kadar şiddete uğrar, eğitimleri bu kadar ihmal edilir miydi?
Sayfa 7