Comparative Mythology

İngilizce

KARŞILAŞTIRMALI MİTOLOJİ
2022 1. kitabı
Okunma: 12 Ocak 2022 16:44
Öncelikle Karşılaştırmalı Mitoloji nedir? "Dünyadaki mitolojik motif, karakter, anlatı ve kurguları birbirleriyle karşılaştırarak inceleyen disiplindir. Temel olarak difüzyoncu ve evrimci olarak iki anlayışa ayrılır. Difüzyoncu anlayış, mitler ve anlatıların bir kaynaktan diğerine geçerek yayıldığını söyler ve benzerliklerin bundan ileri geldiğini iddia ederken, evrimci anlayış insanoğlunun kolektif bilincinin, bilinçaltının yahut birtakım bilişsel özelliklerinin etkisiyle, benzer anlatıların birbirinden bağımsız olarak farklı yerlerde ortaya çıkabileceğini söyler." Bu kitap difüzyoncu anlayış ile mitleri yorumluyor. En baştaki Mezopotamya Teogoni(Tanrı orijini) mitiyle ilgili bölüm haricinde tamamı Hint-Avrupa kültürüne odaklı. Konu başlıklarını sıralayacak olursam: Mitoloji nedir, Mit üzerine araştırmaların tarihi, Proto-Hint-Avrupa kültürü ve yayılışı, Hindu Vedic metinleri, Hindu destanları(Ramayana, Mahabharata), İran mitolojisi(Avesta, Şahname), Yunan mitolojisi, Roma mitolojisi, Kelt mitolojisi, İrlanda ve Galler destanları, Cermen mitolojisi ve son olarak da Baltık-Slav mitolojisi. Yazar her bir mitolojinin kısaca özetini yapıyor, sonra da özellikle karşılaştırma için önemli olan kısımların üzerinde duruyor. Ortak noktaları tespit ediyor, bu ortak noktalardan Proto-Hint-Avrupa halkının hikayelerine, inançlarına ve ayinlerine ulaşmaya çalışıyor. Farklılıkların olduğu yerde ise bunun sebebinin ne olabileceği hakkında fikir yürütüyor.
Mitoloji
Comparative MythologyJaan Puhvel · Johns Hopkins University Press · 19891 okunma

Jaan PuhvelYazar · 0 kitap
Jaan Puhvel, Hint-Avrupa dilleri alanında uzmanlaşmış Estonyalı karşılaştırmalı dilbilimci ve karşılaştırmalı mitologdur. Estonya'da doğan Puhvel, 1944'te Sovyetlerin Baltık devletlerini işgal etmesinin ardından ailesiyle birlikte ülkesinden kaçtı ve Kanada'ya yerleşti. Doktorasını Harvard Üniversitesinde karşılaştırmalı dilbilim alanında yaptı. Los Angeles California Üniversitesi'nde (UCLA) klasik diller, Hint-Avrupa dilleri ve Hititçe alanında profesör oldu ve burada Karşılaştırmalı Folklor ve Mitoloji Çalışmaları Merkezi'ni kurdu ve Klasikler bölümü başkanlığı yaptı. Puhvel, Hitit Etimolojik Sözlüğü'nün kurucusu ve Proto-Hint-Avrupa mitolojisi ve Proto-Hint-Avrupa toplumu üzerine birçok çalışmanın yazarı ve editörüdür. Puhvel, Estonyalı mikrobiyolog Madli Puhvel ile 4 Haziran 1960'ta evlendi ve çiftin üç çocuğu oldu. Puhvel ayrıca Filolog Martin Puhvel'in kardeşidir.