Büyünün ve Kılıcın Gölgesinde 2. Kitap

2021
Ren Kitap

“iyi olmak” ne demek?
2025 140. kitabı
Conan, aslında tam bir asi ruh, tam anlamıyla doğanın, vahşetin içinden çıkmış bir kahraman. “Kaderim kılıcımın ucunda yazılır” der Conan. Yani, hayatında başkalarının kurallarına değil, kendi gücüne güveniyor. Kendi kaderini kendi çiziyor, kimse onun adına savaşmıyor, o kendisi savaşıyor. Korkularıyla yüzleşmekten çekinmiyor. “Bir adamın gerçek gücü, korkularıyla yüzleştiği andadır” diye düşünür. Çünkü cesaret, korkmamak değil; korkmana rağmen ileri gitmek. Conan sadece savaşçı değil, bir nevi felsefesi olan bir barbar. Conan’ın dünyası, bizim modern hayatımıza çok da uzak değil; aslında hepimizin içinde biraz var o vahşi, özgür, ayakta kalmaya çalışan taraf. Ama bence önemli olan şu: Conan’ın kılıcı sadece fiziksel bir şey değil; aynı zamanda içindeki cesaret, kararlılık ve özgürlük arzusu. Yani aslında hepimizin kendi içinde bir “kılıcı” var zor zamanlarda bizi koruyan, hayatta kalmamızı sağlayan güç. Belki de benim kılıcım sabırdır, belki cesaret, ya da merak… Ne olursa olsun, o içindeki gücü fark etmek bile büyük bir kahramanlık! Conan’ı “iyi” ya da “kötü” olarak basitçe sınıflandırmak zor aslında. O, klasik anlamda masallardaki kahraman gibi saf ve tamamen iyi biri değil ama aynı zamanda kötü niyetli birisi de değil. Conan, tamamen kendi kurallarıyla yaşayan, doğa kanunlarına saygı duyan, hayatta kalmak için her yolu deneyebilen bir adam. Vahşi, güçlü, bazen acımasız olabilir ama genellikle adaletli ve onurludır kendi değerlerine göre. Mesela, zalimlere karşı acımasızdır; zayıfları, masumları korumaya çalışır. Kendi içindeki özgürlük ve onur duygusu çok güçlüdür. Bu yüzden o, “iyi” biri olmasa da, aslında “doğru” olanın yanında duran biridir.
Büyünün ve Kılıcın Gölgesinde
2024 34. kitabı
Bu bir üçleme. Ve Yüzüklerin Efendisi / Hobbit dahil olmak üzere okuduğum en iyi üçleme. Hatta buna Şeker Portakalı/Güneşi Uyandıralım/ Kayığım Rozinna 'yı da dahil edebilirim. Eli kanlı bir barbarın çok eski zamanlarda sandaletli ayağının altında imparatorlukları ve dağınık krallıkları çiğneyerek dolaşmasını anlatır. Bayan okurlara pek bir şey söylemeyebilir ancak erkek okurların barbar kanını kaynatacağından eminim. Kılıç ve Büyü türünü aşılmaz geçilmez yeni ve kalıcı bir tür olarak basım yayım dünyasına bırakan kendi çizgi romanlarının pek çoğuna ilham veren, barbar kültür ile modern kent kültürünü ahlaki olarak kafamızda karşılaştırmamıza yol açacak mükemmel kitaplardır bunlar.
ConanRobert E. Howard · Ren Kitap · 202119 okunma
Kılıcın değil aklın yolundan giden savaşçı!
2021 31. kitabı
Okunma: 09 Ekim 2021 18:05
Sandaletli ayağıyla yürekleri ezen barbar Conan zorlu yaşamında birçok savaşa girmiştir. Bir barbarı kral yapansa saf gücü değil aklıdır. Kılıç sana yol açar ama akıl sana yol gösterir. Kimmerya'nın soğuk ve haşin topraklarında doğan Conan coğrafyada ayak basmadık yer bırakmamaktadır. Günümüzden on bin yıl evvel yaşanan olayları kılıç-büyü-fantezi üçlemesinin bir ürünüdür. Howard henüz otuzunda ölmesine rağmen son derece üretkendi. Film serileri berbat olan Conan kitapları 80'ler ve 90'lar da doğan kuşak için gazete ve fasiküllerle hayat bulan seri unutulmazdır. Teksas-Tommiks kuşağı çok iyi bilecektir. Büyünün ve kılıcın gölgesinde başlığı ile yayınlanan kitapta 6 hikaye bulunmaktadır. *Kara İblisin Havuzu *Kara Nehrin Ötesi *Kızıl Çiviler *Gwahlur'un mücevherleri *Kılıçtaki Zümrüdüanka *Kızıl Hisar 2. hikaye en gözde hikayemdi. Pictler(azılı pis savaşçılar) ile savaşan Conan'ın yanında Balthus vardır(bir de sonradan köpek eklenir). Koca bir kasabayı yok etmek isteyen azılı savaşların önüne barbarımız çıkar. Lanetli bir büyücünün etkisi altında olan savaşçılar ancak Conan'ın Zagor Sag denen büyücüyü öldürmesiyle kasaba kurtulur. Son 2 hikayede Conan'ın Aqulionia kralı olduğu zamanı konu almaktadır. Özellikle heavy metal dinleyerek okumanızı tavsiye ederim.

Robert E. HowardYazar · 41 kitap
Fantezi, bilimkurgu, tarihsel macera, western, dedektif gibi pek çok türde eserleri bulunmaktadır. Fantezide Kılıç ve Büyü tarzının yaratıcısıdır. Barbar Kimmeryalı Conan, Kızıl Sonja, Atlantis’li Kull, Pikt kral Bran Mak Morn, yobaz Solomon Kane ve İskoç Cormac Mac Art gibi pek çok karakteri hayata geçirdi. Öykülerini başta Weird Tales olmak üzere çeşitli dergilerde yayınlatarak büyük bir başarı kazandı. Hayatı boyunca tüberkülozun pençesinden kurtulamayan annesinin uyanamayacağı bir komaya girmesinin ardından, başına sıktığı tek kurşunla intihar etti. Öldüğünde 300’ün üzerinde öyküsü ve kısa romanı, 700’den fazla şiiri bulunmaktaydı.