Çöp Ülkesi, Umut Kasabası’nda yaşayan insanların, kasabalarına çok yakın bir yerde bulunan ve herkesi rahatsız eden Çöp Ülkesi’yle yüzleşmesini konu alan, çevre bilincini merkeze alan etkileyici bir çocuk kitabı. Hikâye, sadece sorunu göstermekle kalmıyor; çözüm üretme cesaretini de çocuklara adım adım hissettiriyor.
Kasaba halkının yaşadığı rahatsızlıktan yola çıkılarak üç kişinin bu duruma çözüm bulmak için harekete geçmesi, çocuklara “şikâyet etmek yerine sorumluluk almak” fikrini güçlü bir şekilde aktarıyor.
Kitabın en güçlü yönlerinden biri, israf etmeme, geri dönüşüm, atıkların ayrıştırılması, öğütülmesi ve kompost gibi kavramları sade, anlaşılır ve somut örneklerle ele alması. Öğretici bir dili olmasına rağmen didaktikleşmemesi, kitabı hem keyifli hem de işlevsel kılıyor. Çocuklar farkında olmadan “çöp” kavramına farklı bir gözle bakmayı öğreniyor.
Bu yönüyle Çöp Ülkesi, sınıf içinde okutulmaya ve okuma ödevi olarak verilmeye oldukça uygun. Okuma sonrası yapılabilecek etkinliklere de zemin hazırlayan kitap, çevre bilincini temellendirme konusunda öğretmenler ve ebeveynler için güvenilir bir kaynak niteliğinde.