Çukurlar | Holes
Goodreads: 4/5
1000kitap: 8,510
5/5
“Başarılı bir mucit olmak için üç şeye ihtiyacınız vardır: zekâ, azim ve birazcık da şans.”
Tek oturuşta okuyup bitirdiğim bir eserle geldim. Pek bir beklentim yoktu eserden fakat çok keyifle okudum. Kitapta “Stanley Yelnats” adının kuşaktan kuşağa aktarılmasını, bu hikayenin nasıl ortaya çıktığını ve Sıfır(Hector Zeroni) ile Stanley’in Yeşil Göl Kampı’nda başlayan arkadaşlıklarının inceliklerini okuyoruz. Bu arkadaşlığın kökü ise Elya ile Myra’nın durumuna Madam Zeroni’nin dahil olmasına dayanıyor. Madam Zeroni’nin olduğu bölümlerdeki diyalogları çok severek okudum. Madam Zeroni’nin ölmeden önce gölden su içmek isteği ile Sıfır arasındaki bağlantı duygulandırdı. Mary Lou(eşek) ile sahibi Sam arasındaki diyaloglar her ne kadar geçmişte yaşanmış olsa da Stanley ile kurulan bağ çok yerindeydi. Bir de tabii Katherine Barlow(Kate Barlow) karakterinin sonu okurken merak ettirdi. Kitapta hâkim olan düşünce; arkadaşlık. Kitabın sonunu çok merak ederek okudum ve beni tatmin eden bir eser oldu. Olaylara karşı perspektifinizi değiştiren ve oldukça düşünsel açıdan farkındalık kazandıran bir eser. ‘Arkadaşlık’ kavramını sorgulatan harika bir kitap. Kitabı okumaya karar verdiğimde filmi de olduğunu öğrendim. Fakat ben kitabın her zaman uyarlanan filme göre bir adım önde olduğunu düşünen bir okurum. Bu nedenle de tabii ki önce kitabını okudum ve ilk fırsatta filmini de izleyeceğim. Sizlere de kitabını tavsiye eder, keyifli okumalar dilerim.
Zemin her yerinden çatırdıyor, her adımda çukurlar açılıyorsa, tek bir adım atmaya cesaret verecek motivasyonu bulamazsınız. İnsanın amaçlarının olması önemlidir. Yoksa kendini çukurda bulursun…
Hikaye, toplum içerisinde tehlikeli davranışlar sergileyen gençlerin alışılmışın dışında bir kampta geçirdiği bir serüvenden bahsediyor. Kurumuş bir gölün üzerinde kurulu "Yeşil Göl Kampı" garip bir ıslahevidir. Buraya düşenler her gün mutlaka bir çukur kazmak ve kendini çıngıraklı yılan, benekli kertenkelelerden korumak zorundadırlar... Haksız yere bu kampa girmek zorunda kalan kahramanımız burada çukur kazmanın kendi kişiliğini geliştirmede pek etkin olmadığı kanısına varır ve asıl gizemi çözmeye karar verir...
İzlemek isteyenler için kitabın film versiyonu "Holes" (Kuyu) olarak geçiyor.✿
Kitabı okumaktan büyük keyif aldım. Hem gençlere hem büyüklere hitap ediyor. Yazarın dili çok akıcı, sıkıldığım bir satır bile hatırlamıyorum. Her sayfada sonunu merak ettiren bir kitaptı. Holes (Kuyu) adında bir de filmi var evet. Şimdi izlemeye gidiyorum :)
Kitabı bir kaç ay önce İngilizcesini okudum. Türkçesini bulduğumda inceleme eklemek istedim. İngilizcesini gerçekten çok beğendim, İngilizcesini geliştirmek isteyenler bence okuyabilir. Yalın bir dili var kolaylıkla anlıyorsunuz, Bir çocuğun kaza ile bir çocuk hapishanesine düştükten sonra ki hikayesini anlatan bir kitap.
Kimse beni bu romanın bir çocuk romanı olduğuna ikna edemez. Çok katmanlı ve geçmişe dönerek anlatılan gayet derinlikli bir kurgusu var. Ortaokul için değil, 8-9 ve 10.sınıflar için uygun bir roman. Anlamak kesinlikle zaman istiyor.
Konusu kısaca şöyle, Stanley ayakkabı çalmakla suçlanır, mahkeme ona 2 seçenek sunar. Ya hapishaneye ya da Yeşil Göl Kampı'na gidecektir. Tabiiki Stanley kampı tercih eder. Fakat kamp göl yoktur, dinlenmek yoktur hatta su bile yoktur. Kampın gölü kurumuştur ve buraya gönderilen çocuklar her gün 1 çukur açmakla görevlendilir. Çocuklar neden çukur kazdıklarını bilmez, kişisel gelişimleri için bunu yapmaları gerektiği söylenir.
Yeşil Göl Kampının göl kurumadan önceki şen şakrak hikayesiyle kurumuş, çorak hali birlikte anlatılıyor. Tatlı ve mutlu bir sonu var.
Yetişkinlerin kesinlikle okuması gereken bir roman bence. Yanlış yerde yanlış zamanda olmak üzerine yazılmış güzel bir roman.
"Ah keşke, keşke ay dile gelse;
Güneşi ve geçmiş günleri yansıtan.
Cesurca arkanı dön yorgun kurdum.
Kanatlarını aç minik kuşum,
Meleğim, bir tanem."
Kitabı o kadar beğendim ki doğru kelimeleri seçemiyorum. Az önce bitirdim sıcağı sıcağına yazmak istedim. Kütüphanede kitap bakarken değişiklik olsun rastgele bir kitap seçeyim dedim. Cep boy gibi durduğu için bu kitaba karar verdim. Konusunu türünü hiç bilmeden sadece arka kapağıbilgimi çektiği için okumaya başladım.
Kitap sanırım çocuk kitapları kategorisine giriyor. Benim okuduğum İş Bankası yayınlarından çıkan bir versiyonu. Burdaki yorumlarda ingilizcesinin kolay okunur olduğu yazılmış ama kütüphanede onu bulamadım.
Yaşanan olayların birbiriyle bağlantılı olması, arada 1 bölüm geçmiş 1 bölüm günümüz(kitaptaki yani) olarak ilerlemesi ve daha bir sürü şey o kadar hoşuma gitti ki. Yaşanan üzücü olaylar da beni derinden sarstı. Kısacası sıkılmadan kitaptaki tüm olayları dibine kadar kadar yaşayarak okudum. Eğer denk gelirseniz bir şans verebilirsiniz. Her kitabın herkese önerilmediği gibi bunu da herkese öneremem ama "çocuk kitapları" kategorisindeki kitapları seviyorsanız bakabilirsiniz.
İnternette arayıp satışını bulamadığım 3 gün sonra tesadüf @tudemyayingrubu tarafından yeniden basıldığını gördüğüm almak için gün saydığım canım kitabım! Daha iyi bir zamanlama düşünemiyorum. Bazen aklıma bir kitap takıldı mı diğer okuduğum kitaplardan tam keyif alamıyor gibiyim. Mutsuz oluyorum Bu sefer uzunca bir zaman beklemek ve aramak zorunda kalmadım. Çok mutlu oldum Birazcık size konusundan bahsedeceğim
Çukurlar
Stanley ve ailesi, nesiller boyunca başlarına gelen talihsizliklerin işe-yaramaz-pis-adi-domuz-hırsızı-büyük-büyük-büyükbabasının, bir çingeneden söz karşılığı domuz almasıyla başladığına inanırlar. Bu sözü yerine getirmediği için nesiller boyu süren bir lanet peşlerini bırakmaz. Yine bu lanet yüzünden oğulları Stanley işlemediği bir suç için tutuklanarak Yeşil Göl Kampına gönderilir. Bu kampta düşünüldüğü gibi bir göl yoktur. Her yer kurumuş çöle dönmüştür ve orada her gün şuçlu erkek çocuklara “karakterlerini geliştirmeleri için” çukur kazdırmaktadırlar.
Ancak Stanley çok geçmeden işin içinde başka bir iş oldugunu anlar. Sıfır adındaki başka bir mahkumla arkadaş olur. Bu ikili birlikte, kaçılması imkansız görünen bu yerden birlikte kaçmaya çalışırlar. Stanley, son bir kez saklandıkları yerden kampa dönüp çukurun içinde ne olduğunu kontrol etmek ister. Tüm bu zaman zarfında
-Sıfır ile Stanley nin karşılaşması tesadüf müdür bilinmez ama - Stanley, büyük büyük dedesinin çingeneye olan sözünü, Sıfır ile dostluğu sırasında yerine getirmiştir.
Romanda, geçmişte yaşanan olaylar ile Stanley’nin şuanda başına gelen olaylar aynı anda anlatılır. İki farklı zaman diliminde geçen olaylar aslında birbiriyle bağlantılıdır.
Newbery Madalyasının yanı sıra Ulusal Kitap Ödülü gibi birçok ödüle sahip olan kitabımız Çocuk Edebiyatı Klasikleri arasında en çok satan
Louis Sachar’ın Çukurlar kitabının, ilk sayfalarından itibaren merak uyandıran, basit görünen ama katman katman açıldıkça derinleşen bir hikâyesi var. Gençlik kitabı diye düşünüp elinize alıyorsunuz ama bitirdiğinizde çok daha fazlasını okuduğunuzu fark ediyorsunuz.
Ana karakterimiz Stanley Yelnats, işlemediği bir suçtan dolayı Yeşil Göl Kampı’na gönderiliyor. Burada her çocuk, her gün bir çukur kazmak zorunda. Ama bu sadece bir ceza değil; bu çukurların altında geçmişe dair bir sır, lanet ve belki de bir kurtuluş hikâyesi yatıyor.
Kazılan her çukur, hem Stanley'nin kendi iç yolculuğunda bir adım, hem de geçmişin gömülü hakikatlerine bir kapı.
Kitabın en etkileyici yanlarından biri, üç zaman çizgisiyle örülmüş olay örgüsünün sonunda ustaca birleşmesi.
Geçmişin laneti,
bugünün seçimleri
ve geleceğin umudu…
Hepsi ıssız bir çölde, çukurların içinde buluşuyor.
Dostluk, adalet, aile, kader… Hepsi bu kitapta var. Ve evet, finaliyle tebessüm ettirip düşündüren güzel kitaplardan.
Anlatım dili oldukça sade . Yer yer düşündüren, sorgulatan satırlarla da karşılaşıyorsunuz. Genç okurlar için sürükleyici , yetişkinler içinse anlam dolu.
Genç okurlara , öğrencilerime önerebileceğim kitaptan biri "Çukurlar".
Sadece gençler değil, iyi kurgulanmış ve anlamlı bir hikâye arayan her yaş grubu okuyabilir.
Bu arada sinemaya da aktarılmış.Holes (Kuyu) adı ile de film uyarlaması var.Kitabı bitirince filmi de izledim ve beğendim.Küçük farklılılklar olsa da kitaba sadık kalınmış.
Kısa, akıcı ama içeriği dolu dolu.
Okuyup da pişman olmadığım kitaplardan oldu.
Gençlere okuma alışkanlığı kazandırmak isteyen ebeveynler ve öğretmenler için, sürükleyici ve mesaj dolu bir başlangıç kitabı.
(Bence 12+)
1954’te New York’ta, East Meadow’da doğdu. İlk çocuk hikâyesini lisedeyken yazdı. 1980’de hukuk fakültesinden mezun oldu, ancak avukatlık yapmak yerine kitap yazmaya karar verdi ve o günden bu yana yirmiyi aşkın çocuk kitabı yazdı.