Dağı Öpmeler

Sıralamalar

Berbattı
2026 82. kitabı
Okunma: 19 Haziran 2026 10:51
Kitaptaki yazılanlara şiir demek çok güç. Vaktinizi harcamak istemiyorsanız bu sözde şiir kitabını es geçin derim. Gerçekten berbattı. Zamanınıza yazık etmeyin.
2025 2. kitabı
Bir inceleme daha diyerek başlıyoruz haydi bakalımm; Dağı öpmeler şiir kitabında, her türden şiir bulabilirsiniz benim birçok sevdiğim şiir oldu bunlardan "uğurlama veya kavak ağacı" şiirini örnek verebilirim. Bu kitap içerisinde en çok sevdiğim ve çok fazla ön planda gördüğümüz özgürlük ve barış yanlısı şiirlerin ve savaşa karşı şiirlerin ön planda tutulmasıydı ve şu zamanda en çok ön planda görmemiz gereken şeyler olduğunu düşünüyorum ve farkettiğim birşeyde var, onu da sizinle paylaşmak istiyorum galiba Oğuz tansel de benim gibi Toroslara aşık bir adam ve bu beni gerçekten beni çok sevindirdi ve mutlu etti. Bunu da es geçmek istemedim Ben şiirleri genel olarak beğendim sizde bu düşündüklerime katılıyorsanız, bir bakın derim ve bu kitaba 10/5 veririm.
2026 8. kitabı
"Uzaklığın, düşleyince yapyakın, Sar bu canı, yak bu denizi Zemheri gülü ikindi güneşi Yaylaçiçeğim, karanfil saçlım, Bölüşelim, ölümcül yalnızlığı." 1940 kuşağının lirik ve kendine özgü sesi Oğuz Tansel, bundan önceki tüm şiirlerini 1986'da Sarıkız Yolu adıyla biraraya toplamıştı. Dağı Öpmeler, Oğuz Tansel'in ölümünden (1994) sonra kızı Aysıt Tansel tarafindan bir dosya haline getirildi. Salâh Birsel Oğuz Tansel için "Dostumuz bir doğa vurgunudur. Dağlarda duman duman ormanlardan, karlı uçurumlarda mavi sabahlardan geçip gider" diyordu. Dağı Öpmelerle Salâh Birsel'in bu tanımı daha da koyulaşıyor.

Oğuz TanselYazar · 32 kitap
Şair. İstanbul’da, Davutpaşa Ortaokulunu ve Pertevniyal Lisesini bitirdi. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nde okurken başladığı öğretmenliği 1969’da emekliye ayrılıncaya dek sürdürdü. İlk şiirleri 1937’de “Servet-i Fünun” ve “Varlık” dergilerinde, ilk yazıları “Halk Bilgisi Haberleri”nde yayımlandı. Öğretmenlik, halk kültürü araştırmacılığı ve ozanlığı, kişiliğinde birbirinden ayrılmaz ögeler olarak yer aldı. 1942-48 yılları arasında Amasya’da derlediği masallar ile, Profesör Pertev Naili Boratav ile Profesör Wolfram Eberhard’ın hazırladığı Türk Masal Tipleri Kataloğu’na en çok katkıyı yaptı. 1977’de masallarına Türk Dil Kurumu’nun Çocuk Yazını Ödülü verildi. Edebiyaçilar Derneği’nin onur üyeliğine seçildi.  Yapıtları İngilizce, Fransızca, Almanca ile Danimarka ve Kore dillerine çevrildi. Ardında şiir ve masal kitaplarıyla halk kültürü, sanat, edebiyat ve toplum sorunları üzerine yazılmış yüzlerce makale bıraktı.  30 Ekim 1994’te Ankara’da öldü. Ölümünün birinci yıldönümünde dostları, anısına, Üç Kanatlı Masal Kuşu: Oğuz Tansel başlıklı kitabı çıkardılar.  Eserleri:  Savrulmayı Bekleyen Harman (şiirler, 1953), Gözünü Sevdiğim (şiirler, 1962), Sarıkız Yolu (şiirler, 1986), Dağı Öpmeler (şiirler, 1999), Bektaşi Dedikleri (şiirler, Metin Eloğlu ile birlikte, 1970), Altı Kardeşler (masallar, 1959), Yedi Devler (masallar, 1962), Üç Kızlar (masallar, 1963), Mavi Gelin (masallar, 1966), Al’lı ile Fırfırı (masallar, iki cilt, 1976), Konuşan Balıkla Yalnız Kız (masallar, 1985), Çobanla Bey Kızı (masallar, 1985).  Yeniden yayınlanan kitapları:  Altı Kardesler (2003,MEB) Yedi Devler (2003,MEB) Mavi Gelin(2003,MEB) Uç Kızlar (2003,MEB) Bektaşi Dedikleri (2004,Evrensel) Mutluluk Peşinde (2005, Evrensel).