Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

1950 - 2002

Darbeler Ve Gizli Servisler

Cüneyt Arcayürek

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
talat aydemir'in en büyük yanlışı
MAH'ın, Emniyet Genel Müdürlüğünün ve kuşkusuz, orduyu bilenlerin, Aydemir'i tanıyıp «yakın çevresi ile» ilişkisi olanların darbe hazırlıklarından haberi vardı ve İsmet Paşaya, çeşitli yerlerden bilgi akması, artık doğaldı. Aydemir'in hele Mayıs 1963'teki ikinci girişimi, darbe leri alaya alan filmlere benzer komedi türünden bir girişimdi. Kızılay'da bir parkta ayakkabı boyatıp «Hadi elbiseleri giyip Harp Okuluna çıkalım, darbeyi başlatalım>> türünden davranışları gazete büroları bile izlemişti. MAH' ın ya da başka bir servisin Başbakana duyuruda bulunmasına gerek yoktu. Başarısızlığa mahkûm bu darbeyi CIA, sadece izledi. Başladığı dakika, bitti.
Sayfa 79
1960 ihtilalcileri Türkiye'ye, demokratik ilkelerin tümüyle egemen olacağı bir hukuk ve siyasal düzen getirmekten yanaydılar.
Sayfa 63
Reklam
genelkurmay, siyaset ve mit
Ordu, darbe yapacaksa, askerlerin egemen ve çoğunlukta olduğu MİT gizli servisi, hareketi niçin sivillere bildirsin? Üstelik duyurması da olanaksızdı. «Gizli haberalma servisinde görevli askerlerin tayin, nakil ve terfileri», yasalar gereği tam anlamıyla «Genelkurmayın elinde, yetkisinde idi.> MİT ile Genelkurmayın kaynaşmışlığını bilen hemen herkesin üzerinde birleştiği yargıyı, Ergun Gökdeniz özlü biçimde özetledi: <Darbeyi kim yapacak? Askerler! Darbeyi kim haber verecek? Geleceği ile, terfi olanağı, atanması ile, alacağı sicil ile yani 'her şeyi' ile Genelkurmaya bağlı gizli servis MİT'te görevli subaylar! Silahlı Kuvvetlerin yapacağı darbeyi MİT'te görevli bu konumdaki asker kişiler, neden ama neden ‘önceden' başbakana haber versin?>> *Darbeleri önceden' sorumlu başbakanların öğrenememesinde»> ilk temel öğe, işte buydu: MİT'in sivilleştirilmesi isteklerinin gerçeğe dönüşmemesindeki çeşitli nedenler arasında, bu gerçek ön sırada yer alıyordu. Tabii, MİT'in sivilleştirilmesi isteklerinin engellenmesi sadece bu ana sorunla sınırlı değildi. Başka yasal ve «yasal olmayan gelenekleri» aşmak gerekiyordu. MİT'in öteki işlevlerinden kaynaklanan çağdışı uygulamaları gizli servisin askerden arındırılması isteklerini her dönemde gündeme getiriyordu. Bir bakıma MİT'in sivilleştirilmesi istekleri asker - sivil arasındaki yetki ve sorumluluk bölüşümünde «gizli bir savaşımı» işletiyordu.
Sayfa 60
"M.Ö 500 yılında Çinli filozof ve bilgin Suntzu, istihbarat konusunda ilk kitabını yazdı. 'Savaş Sanatı' kitabında yazar geleceği kestirmek için ruhlara, tanrılara başvurularak ya da geçmişe bakarak hüküm verilmemesini salık veriyordu. 'Düşmanın durumunu bilen insanlarla iş görülmesi gerektiğini' savunuyordu.
Köpekbalıkları ile yüzerken insan, kaygısını ve kuşkusunu asla belli etmemeli.
Sayfa 272Kitabı okudu
Derin devlet biziz. Devlet zaafa uğradığında el koyarız.
Sayfa 87 - Kenan EvrenKitabı okudu
Reklam
11 Eylül günü patlayan bombalar 12 Eylül günü neden birdenbire yok oldu?
100 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.