7.1/10
Okunma
Beğeni
2.119
Görüntülenme
İçişleri Bakanı Şükrü Sökmensüer’in 20 Ocak 1947’de TBMM’de yaptığı konuşmaya Mareşal Fevzi Çakmak bir hafta sonra gazetelerde yayımlanan bir demeçle cevap verdi. Bu demeçte adı anılmaksızın söz edilen bir milli eğitim bakanına yönelik suçlayıcı ifadeler üzerine Hasan Âli Yücel bir açık mektup yayımladı ve bu bakanın kim olduğunu sordu. Cevap Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı Kenan Öner’in Yeni Sabah gazetesinde yayımlanan köşe yazısıyla geldi: “Evet, o Maarfi Vekili sizsiniz...” Hasan Âli Yücel bu cevabın ardından Kenan Öner hakkında hakaret davası açtı. Hasan Âli Yücel, açtığı hakaret davasındaki iddialarını DAVAM başlığıyla bir kitapta topladı. Ancak DAVAM sıradan bir hukuki belge değil, Hasan Âli Yücel’i bazı çevrelerin hedefi haline getiren ilerici niteliğini, çağdaşlaşma yolunda gerçekleştirdiği eserleri ve hümanist kişiliğini bir kere daha ortaya koyan tarihsel bir belgedir. Mahkemeye sunulan bu belgede Nâzım Hikmet, Niyazi Berkes, Behice Boran, Zeki Baştımar ve o dönemde yaşayan pek çok aydının adı geçmektedir.
Tahmini Okuma Süresi: 4 sa. 56 dk.Sayfa Sayısı: 174Basım Tarihi: 2011Yayınevi: Türkiye İş Bankası Yayınları
ISBN: 6053604112Ülke: TürkiyeDil: TürkçeFormat: Karton kapak

174 syf.
8/10 puan verdi
Eğitim sistemimiz bugün çok iyi olmamakla birlikte bir noktadaysa, bunu Hasan Ali Yücel gibi bir Milli Eğitim Bakanı'na borçluyuzdur. Kendisi Köy Enstitüleri'nin açılmasına öncülük etmiş ve iktidarın değişmesiyle birlikte solcu yuvaları olarak nitelendirilen Köy Enstitüleri sebebiyle hedef haline gelmiştir. Fevzi Çakmak'ın komünistlikle suçladığı eski Milli Eğitim Bakanını'nın kim olduğunu açık mektupla sormuş ve Fevzi Çakmak'tan cevap gelmemekle birlikte Demokrat Parti İstanbul İl Başkanı olan Kenan Öner ''Evet, O Sizsiniz'' köşe yazısıyla cevap vermesi üzerine Hasan Ali Yücel, Kenan Öner'e hakaret davası açmış. Bu kitapta dava sürecini, kendisi hakkında ortaya atılmış iddialara verdiği cevapları anlatmaktadır. Kitabı okumak için derin bir tarih bilgisi gerekli, o dönemin şartlarını bilmeyenler için ağır bir kitap. Bu kitap sayesinde Can Yücel'in Hasan Ali Yücel'in oğlu olduğunu öğrendim ve Can Yücel'in babasına yazdığı şiir bir kere daha anlam kazandı benim için.
Davam
DavamHasan Ali Yücel · Türkiye İş Bankası Yayınları · 201130 okunma
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.