Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dedemin Uçan Dairesi

Koray Avcı Çakman

Dedemin Uçan Dairesi Sözleri ve Alıntıları

Dedemin Uçan Dairesi sözleri ve alıntılarını, Dedemin Uçan Dairesi kitap alıntılarını, Dedemin Uçan Dairesi en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Dedem köyü bırakıp da şehre gelmek istemez pek. Ne zaman onu çağıracak olsak, "Üstü alabildiğine pamuk bulut, altı yemyeşil kır bayır bu cenneti bırakayım da ne yapayım orada ben?" der durur hep.
Sayfa 7
Reklam
Hititlerde Boynuz
Boynuz, Hititlerde tanrısallık belirtisi... Başlıktaki boynuzun sayısı ne kadar çok ise, başlığı takan tanrı o kadar büyük demek oluyor.
Topkapı Sarayı'ndaki Anıtlar
Topkapı Sarayı'ndaki araç gereç depolarının önünde karşılıklı iki mermer sütun vardır. Bu sütunların birinin üstünde kenarları oyalı bir tabak içerisinde lahana, diğerinde ise bamya şekli işlenmiş. İşte bunlar, Bamya ve Lahana Anıtı diye anılır."
Lahana ve Bamya Anıtı
Süvari birliklerine verilen bu isimler sonraları unutulmuş. Ama Fatih Sultan Mehmet zamanında saraya ait askeri birliklerde Lahanacıların ve Bamyacıların adı yaşatılmış. Merasim günlerinde bir onur payı olarak, saray kapılarında sadece Laha- nacılar ve Bamyacılar nöbet tutarlarmış." "Peki ya şu Lahana ve Bamya Anıtı?" "Bamya Anıtı'nı 2. Mahmut, Lahana Anıtı'nı da 3.Selim yaptırmış.
Tarihte Lahanacılar ve Bamyacılar
"Sultan Çelebi Mehmet, biniciliği geliştirmek için, daha önce valilik yaptığı Amasya ve Merzifon'dan topladığı usta binicilerle iki bölük kurmuş. Böylece ilk kez birer spor takımı oluşturmuş. Merzifon'un büyük lahanaları ünlü olduğu için oradan gelenlere Lahanacılar, Amasya'nın da bamyası ünlú olduğu için oradan gelenlere de Bamyacılar denmiş. Lahanacılar ve Bamyacılar, sultanın önünde atlarla cirit karşılaşması ve çeşitli gösteriler yaparlarmış. Bayramlarda ve eğlencelerde de bu yarışmalar halka açık meydanlarda olurmuş. Lahanacılar kırmızı kadife şalvar, yeşil gömlek giyer; yeşil bayrak taşırlarmış. Bamyacılar da kırmızı kadife şalvar, mavi gömlek giyer; kırmızı bayrak taşırlarmış. Halk onları izlerken tezahürat yapar, 'Haydi bamya, bastır lahana... Bamyaya lezzet, lahanaya kuvvet! diye bağırırmış."
Reklam
3. Selim'in Lahanacılar şiiri
Oyle ki 3. Selim, 'İlhami' takma adıyla Lahanacılar için șiir bile yazmış." "Yaa... ilgim dedemin hoşuna gitmişti. "Ne dersin okuyayım mı sana şiiri? lyice şaşırmıştım: "Ezberinde mi dede?" Dedem büyük bir coşkuyla başladı șiri okumaya: "Kış mevsiminde çıkar ortaya lahana Gerçi biçimce Keykavus 'un topuzuna benzer Can verir insana, çünkü taze gül yaprağıdır lahana Dizilmez yüz bin, bir ipliğe bamya gibi, Aslandır o, arabayla gezer sanki lahana Hiçbir zevk ve mutluluk olmazmış onsuz Olur mu, helva söyleșileri, olmazsa eğer lahana, Lâyıktır ona, İlhami ne türlü övgüler yazsa Lahanacım, lahanacım, lahanacım, lahana."