Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Mustafa Kemal'i Atatürk Yapan Süreçler Ve Birikim

Dehanın Kodları

Ali Güler (Akademisyen)

Dehanın Kodları Sözleri ve Alıntıları

Dehanın Kodları sözleri ve alıntılarını, Dehanın Kodları kitap alıntılarını, Dehanın Kodları en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
İdadi'de yatılı ve daha üstün dereceli bir okulun hayat ve öğretim şartlarına kısa sürede intibak eden genç M. Kemal için, artık ömrünün sonuna kadar sürecek olan "aile yuvası dışındaki hayat" başlıyordu. Bundan sonra ev yaşantısı sadece izin ve tatillerde kısa süreli olabilecektir. Askerlik mesleğinin meşakkatli ve zorlu özelliklerinden de kaynaklanan bu durum, biraz da onun "bağımsız yaşama" karakterine uygun düşecektir.
Sayfa 69 - Truva YayınlarıKitabı okudu
O, daha Göktürk Kitabeleri'nden itibaren tanımlanan ve tasvir edilen, Kutadgu Bilig ve Siyasetnamelerle fikriyatı sürdürülen geleneksel Türk devlet adamı tipi içinde bir insandır. Türk devletlerinin tamamında gördüğümüz, tarihi Türk devlet anlayışının bütün temel ilkeleri ve devletin halkına dönük politikaları Atatürk tarafından takip edilmiştir. Geleneksel Türk devlet değerleri Atatürk tarafından modern değerler ile örtüştürülerek hayata geçirilmiştir.
Sayfa 19 - Truva YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Rousseau ile M. Kemal daha öğrencilik yıllarında tanışmıştır. Bu düşünürün en çok, kişi için ''özgürlükçü'', toplumda siyasal rejim olarak da ''cumhuriyetçi'' yönü M. Kemal'i etkilemiştir. M. Kemal J.J. Rousseau'nun bütün eserlerini incelediğini TBMM kürsüsünden biraz da övünerek açıklamıştır. Onun, Rousseau'nun ''Contrat Social'' (Toplum Sözleşmesi)'nin 1913'te yapılan Türkçe çevirisini çok dikkatle okuyup, işaretlediğini biliyoruz.
Sayfa 186Kitabı okudu
Yapılan bir incelemede Atatürk'ün 210'u Çankaya'da, 490'ı Anıtkabirdeki 700 kitabı işaretlediği ve notlar koyduğu tespit edilmiştir.
Sayfa 104Kitabı okudu
1918' de yayımlanan Zabit ve Kumandanla Hasbihal adlı kitabında "düşünce"nin önemi üzerinde durmuştur. Musa ve Isa peygamberlerin, Napoleon gibi kahraman öncülerin, içinde yaşadıkları toplumlanın düşünce ve özlemlerinin temsilcisi olduklarını belirttikten sonra, "düşünce"nin önce "seziş'e arkasından "inanış'a dönüşerek kişi ve toplum hayatını etkilediğini öne sürmüştür.
"Hayatta yegane fahrim (övüncüm) Türk yaratılmamdır." M. Kemal Atatürk
Reklam
Atatürk, Türk milliyetçiliğini, Türk milli davasının temel taşı yaparak, milli duygu ve hasletleri tam bir olgunluğa eriştirmiştir. Türk milletine, milli şuur, benlik ve kimliğini hissettirerek milli bir devlet kurmuştur.
Sayfa 20 - Truva YayınlarıKitabı okudu
195 öğeden 121 ile 130 arasındakiler gösteriliyor.