Dehşet Miğferi

Viktor Pelevin
Tahmini Okuma Süresi:
4 sa. 56 dk.
Sayfa Sayısı:
174
Basım Tarihi:
Ocak 2007
Yayınevi:
Turkuvaz Kitap
ISBN:
9789759174804
Ülke:
Türkiye
Dil:
Türkçe
Format:
Karton kapak

Yorumlar ve İncelemeler

Puan vermedi·170 syf.··
2023 109. kitabı
·
5 günde okudu
·
Okunma: 12 Aralık 2023 16:00
Merhaba. Bu ayın bir diğer okuduğum kitabı Victor Pelevin'in Dehşet Miğferi oldu. Eski yunan miti Theseus ve Minotauros'un öyküsünü günümüzün iletişim ağı bilgisayar üzerinden internet ortamına uyarlamış yazar. Sadece diyaloglar üzerinden ilerleyen eser, akıcı bir üsluba sahip fakat biraz kafa karıştırıcı olduğunu da söylemeliyim. Sekiz genç her birinin adı da bir acayip. Bir otel odasına kapatılarak, birbirini görmeden, internet ile iletişim kurarak, bu labirentten nasıl kurtulabiliriz diye sürekli irtibat halindedirler. Arada tuhaf olaylar ve garip rüyaları da anlamlandırmaya bu gizemi çözmeye çalışırlar. Eski mit kahramanı Theseus'un onları kurtaracaklarına inanırlar. Peki onları kurtarabilecek bir Theseus var mıdır? #kitapalıntıları : ~Ugli 666 ... Derler ya “Günahsız yaşayan bir tek kul olmaz, günahsızın da ömrü tek bir gün sürer.” ~Monstradamus ...“Labirent, yaşadığımız dünyayı simgeliyor; giriş kapısı geniş, çıkış kapısı dar. Bu dünyanın zevklerinin peşine düşmüş ve günahlarını omzunda taşıyan kimse, hayatın doktrini ancak çaba göstererek yeniden keşfedebilir.” ~Monstradamus ... “Her geçen gün geçmişe doğru gitgide daha derinlere dalıyordum.” ~Nutscracker ... Gelecek geçmişten türer, geleceğe doğru ilerledikçe onu var etmek için daha çok geçmiş gerekir. Biliyorsun, yıldızlara ne kadar yaklaşırsan, toprağa daha derin bir çukur açarsın... ~Monstradamus Belki de asıl mesele budur. Çıkış yolunun nerede olduğunu düşünmeden, hayatın senin o an içinde bulunduğun kavşak olduğunu anlaman gerekiyordur. O zaman labirent de gözden kaybolacaktır. Ne de olsa yalnızca zihinlerimizde bütün olarak var, gerçekte nereye gideceğimiz basit bir seçimden başka bir şey değildir. ~Monstradamus “Per espera ad stra” diye bir deyiş var, “umutla yıldızlara doğru” demek.
Edebiyat Roman
Dehşet MiğferiViktor Pelevin · Turkuvaz Kitap · 200719 okunma
10/10
·208 syf.··
Beğendi
·
2020 248. kitabı
Ariadne, Theseus’un bir iplik yardımıyla Minotauros’un labirentinden çıkmasına yardım ettiğinde, yirmi birinci yüzyıl kurbanlarını da o labirentin kapısından dosdoğru içeri itmişti. İnternetteki forumların sonsuz labirentinde kapana kısılmış bir grup yabancı, daha önce hiç görmedikleri odalarda, Minotauros’un bizzat kendisi olan Dehşet Miğferi’nin esareti altında uyanırlar. Onlar her birine verilen tuhaf takma isimleriyle, bolca konuşma ve işe yarar bir avuç bilginin olduğu bir dünyada gerçeğe dönüş yollarını ararken, biz de kendimizi şu soruyu sorarken buluruz: Teknolojinin kendisi sadece bir efsaneden ibaret olabilir mi? Çağdaş Rus romancı Victor Pelevin’in alışılmışın dışında eğlenceli yazım tarzıyla öne çıkan Dehşet Miğferi’nde, aklın sınırları zorlayan yapısını mitolojik figürler yoluyla anlamlandırmaya çalışırken, Minotauros’un labirentinde kaybolacak, belki de yok olacaksınız.
Dehşet MiğferiViktor Pelevin · Alfa Yayıncılık · 201919 okunma
Reklam

Yazar Hakkında

Viktor PelevinYazar · 10 kitap
Çeşitli ödüllere layık görülen Rus yazar Victor Olegovich Pelevin'in kitapları çok katmanlı postmodern metinler içerir. Popüler kültür, ezoterik felsefe unsurları barındıran metinleri aynı zamanda bilim-kurgu türünü de kapsar.