#Okudumbitti
#GeceKitaplığı
#165Sayfa
Notum: 10/10
Sevgili Kitap Dostları,
Dilek Özdemir hanımın moderatörlüğünde, Güray Kant’ın Deli Petro kitabını kalabalık bir grupla okuduk ve bitirdik. Bu eser, yalnızlığın sessiz çığlığı ve kaybın derin izleriyle örülü, insan ruhuna dokunan güçlü bir roman.
Petro, eşi Katerina’yı kaybettikten sonra ıssız bir evde yaşamaya çalışıyor. Bu kaybın ağırlığı, hem bedeninde hem ruhunda derin yaralar açıyor; zamanla sağlık sorunlarına dönüşüyor.
Kitabın içinde beni en çok etkileyen soru, Katerina’nın ölümü ve kasetlerde gizlenen sır oldu. “Kasetlerde ne var?” sorusu sayfalar ilerledikçe içimde büyüdü, merak ve gerilim hep canlı kaldı.
Deli Petro’nun ana çatışması, kendi iç dünyasında verdiği derin ve sancılı mücadeledir. Yalnızlık, kayıp ve kabullenememenin yarattığı karmaşa, Petro’nun ruhunda fırtınalar koparır. Bu mücadele, okuyucuya insanın içsel savaşlarının ne kadar zor ve karmaşık olduğunu düşündürürken, benim aklıma rahmetli dayımı getirdi; çünkü bazen en büyük savaşlar görünmeyenlerde yaşanır. Roman, sürükleyici anlatımıyla bu içsel çalkantıyı ustaca yansıtıyor.
Karakterlerin iç dünyası o kadar canlı ve gerçekçi ki, her birinin yaşadığı duygular, okuyucunun kalbine dokunuyor. Yalnızlık, umut, kayıp ve yeniden doğuş gibi temalar arasında güçlü bir denge kurulmuş.
Kitabın dili akıcı ve şiirsel. Her sayfada yeni bir duygu keşfediyorsunuz. Özellikle şu alıntı beni derinden etkiledi:
> “Her kayıp, yeni bir başlangıcın tohumudur.”
Yazarın kalemi o kadar güçlü ki, Petro’nun sessizliğine ve yalnızlığına dokunuyorsunuz. Bir yerde şöyle diyor:
> “Sessizlik, en derin çığlıktır.”
Başka bir satır ise şöyleydi:
> “Yalnızlık, bazen insanın en sadık dostudur.”
Her sayfa, her bölüm beni içine çekti;