13 Temmuz 2022
The Essays of Ralph Waldo Emerson
9786254193750

2023 136. kitabı
Okunma: 18 Ekim 2023 01:33
Ralph Waldo Emerson, felsefe yazıları, hikaye ve şiir yazan birisi. Dindar ama gelenek savunucusu ve dogmatist değil. Açık görüşlü bir insan. Hinduların kutsal kitabi Vedalara ve Kuran'a yabancı değil, onlardan da bilgelik ve hakikat devşirmeye çalışmış İncil, Tevrat ve Zebur'dan yaptığı kadar. Tam kafama göre bir insan. İnsanlara insanlık ailesi gözüyle bakan, dehaya, entelekte, tanrısal hakikatlere hayran, herşeye açık bir aydın ve aynı zamanda aydınlatıcı bir büyük ruh sever. Hem büyük bir ruh hem de büyük ruhları seven birisi yani. Bu denemelerinin dili bayağı zor, retoriğin dibini sıyırmış resmen ama okuması o kadar hoş ve iç açıcıydı. Kendimi frenleyerek ve okumayı uzatarak okumaya çalıştım ve fakat sanırım yine 100% istifade edemediğim bir kitap oldu, Ethika kitabında olduğu gibi. Herşeye susamış olmanın da kötü tarafı bu, fazla derinlere dalma zamanınız yok duygusu... Büyük ruhlar ailesine mensup olan, onların kıymetini itiraf eden, insanlara örnek olarak sunan her insanı 'ailemden' biliyorum. Başka hiçbir aidiyet ve bağ tanımıyorum. Emerson da bu aileme mensup olan ve fakat henüz tanışma fırsatını yeni bulduğum bir aile ferdiydi. Hoş geldiniz zihin dünyama efendim, buyrun şöyle oturun, bir puro almaz mıydınız, yolculuğunuz pek yorucu değildi umarım? Kitapta 14 yazı var, bunlardan ikisi birer konuşmasının metniydi yanlış değilsem ve 12 tane denemeydi gerisi. İnsanlığın temsilcileri olarak gördüğü insanlardan Plato hakkında iki tane, Swedenborg, Montaigne, Shakespeare, Napolyon ve Goethe hakkında da birer tane yazı vardı. Bu güzel aileme ve üyelerine dair okumalar yapmak en büyük zevklerim arasında desem yeridir. Çünkü hepimiz bir insanlık ailesinin mensubuyuz. Bu hakikate varan ve tüm inancını, yaşam amacını, gayretini, duruşunu buna göre şekillendiren
EssaysRalph Waldo Emerson · Magnus Verlag · 198717 okunma

Ralph Waldo EmersonYazar · 20 kitap
Ralph Waldo Emerson (25 Mayıs 1803 - 27 Nisan 1882) ABD'li düşünür, yazar. Amerikan transandantalizminin en önemli temsilcidir. 1803 yılında Boston'da doğdu. Babası ve dedesi Protestan papazıydı. 1826 yılında Harvard Üniversitesinden mezun oldu. Emerson da babası gibi papaz oldu ve 1829'da bir Üniteryen kilisesinin rahipliğini üstlendi, aynı yıl Ellen Louisa Tucker ile evlendi. Eşi 1831'de öldü. 1832'da ruhsal bir bunalımdan dolayı rahipliği bıraktı. Bu kararında karısının ve erkek kardeşlerinin ölümünün payı büyüktü. Biçimsel dinin geçerliliğini yitirdiği kanısına varan Emerson 1832-33 yıllarında ilk İngiltere yolculuğuna çıktı. Wordsworth, Landor,Coleridge, John Stuart Mill ve Carlyle'ı tanıdı. Sonradan kendisini onların izleyicisi olarak görecekti. Boston'a döndüğünde kendini gezilere ve konferanslara veren Emerson böylece ülkenin tümünü yakından tanıma olanağı buldu. 1835'de Concord Massachusetts'de bir ev aldı ve ikinci eşi Lydia Jackson ile evlendi. Concord'da Nathaniel Hawthorne ve Henry David Thoreau ile dost oldu. Eskiden verdiği vaazların yerini konferansları aldı. Zamanla ünü ABD'yi aştı, Avrupa'ya kadar yayıldı.Nietzsche, "kendimi Emerson'a o denli yakın buluyorum ki onu övmekten çekiniyorum, çünkü kendimi övmüş gibi olmaktan korkuyorum" diyordu. Birkaç yolculuk sayılmazsa hep Massachusetts Concord kasabasında yaşayan Emerson 27 Nisan 1882'de öldü.