Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Denizlerde Bilimin Peşinde

Ellen Prager

Denizlerde Bilimin Peşinde Sözleri ve Alıntıları

Denizlerde Bilimin Peşinde sözleri ve alıntılarını, Denizlerde Bilimin Peşinde kitap alıntılarını, Denizlerde Bilimin Peşinde en etkileyici cümleleri ve paragragları 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ben dahil çoğu okyanus bilimci için deniz bir tutkudur;bazıları buna bir saplantı bile diyebilir. Yalnızca belli bir nesil,evinin,ailesinin ve hatta arkadaşlarının sağladığı rahatlığı bırakıp da her defasında haftalarca denizde kalmayı seçer.
Hazır Titanikle ilgili olan denizaltı olayı olmuşken,yaz gelmişken benim de ilgi seviyemde artış mevcut olunca kitaba başlama vaktinin geldiğini anladım.E o zaman Bismillah:))Kitabı yarım bıraktı
'Her yıl yaklaşık yüz insan kıyı -deniz akıntılarına, sahilden açığa doğru su akışıyla oluşan süratli fıskiyelere yakalanıp ölüyor. Maalesef bu akıntılara yakalanan kişiler sıklıkla akıntıya karşı yüzerek sahile dönmeye çalışıyorlar ve çarçabuk yoruluyorlar. Bu akıntılar görece dar olduklarından, bir kıyı -deniz akıntısına yakalanırsanız, kıyı boyunca ya da sahile paralel yüzmeli ve sonra sahile doğru dönmelisiniz.
Reklam
'.. bilim yapmanın en kritik noktalarından biridir: iyi, tahrik edici ve yerinde soru sorabilme yeteneği.'
' Dünya genelinde artık okyanuslarda çok daha az balık yaşıyor, mercanlar stres işaretleri veriyor ve ölüyor, endişe verici ekolojik değişimler yaşanıyor. Oysa geçmişte denizleri, istenmeyen sonuçlara neden olmaksızın bir kaynak olarak kullanabileceğimiz, engin ve sınırsız oluşumlar olarak gördük; bugün ise ortada kaçınılmaz bir gerçek var. Okyanusu değiştiriyoruz ve iyiye doğru değil.
İnsanlar besin, sağlık, güvenlik, ulaşım, gezi ve eğlence, milyarlarca dolarlık ekonomik kazanç ve tabii ki milyonlarca kişilik istihdam için okyanuslara bağımlılar. Kendimizi denizlerden ayrı tutamayız; hem ona etki ederek hem de onun etkisi altında olarak, okyanus ekosisteminin bir parçasıyız.
Reklam
'.. yanıttan çok soru çıkması moral bozucu olabilir; ama bu bilim yapma sürecinin önemli bir parçasıdır.'
'Deniz ürünlerine karşı artan talebi karşılamak için artık dünyanın her yerinde kıyısal balık çiftlikleri işletiliyor; özellikle de Çin'de. Ne yazık ki bu çiftliklerden elde edilen faydalar çoğu zaman zarar verici etkileriyle dengede değiller. Mangrovlar ya da deniz çayırı yatakları gibi önemli kıyısal habitatlar, balık çiftlikleri kurmak için sıklıkla tahrip ediliyor. Konsantre edilmiş atıklar yakınlardaki sulara bırakılıyor ve bu da su kalitesini düşürerek alg patlamalarına neden olabiliyor.'
'Gezegenimiz ısındıkça okyanus sıcaklıkları da artıyor. Bunun karşılığında bazı denizsel popülasyonların doğal yayılış alanlarında da kaymalar görülüyor. Atmosferdeki karbondioksit seviyeleri arttıkça okyanus tarafından da daha fazla karbondioksit emiliyor ve suların asitliği yükseliyor. Okyanusun asitlik miktarındaki artışın etkilerini henüz görmeye başlamadık ama bilim insanları bu durumun denizdeki biyolojik süreçler üzerindeki etkileri konusunda ciddi bir endişe içindeler.'
Tüm bu durmaksızın artan teknoloji bağımlılığıyla öğrenciler, bilim insanları ve denizciler okyanus ile atmosferi anlamamıza yardımcı olan basit gözlemleri hâlâ gerçekleştiriyorlar mı ? Sisli bir denizde gözlemin gücünden ziyade aygıtlara güvenmelisiniz, ama ya havanın açık olduğu günlerde görüşümüz teknoloji tarafından perdeleniyorsa ?