Dersim Raporları

Faik Bulut
Dersim, isyanlarıyla bilinen bir Kürt bölgesidir. Yok sayma ve şiddet politi­kasını benimseyen gelenek, bir taraftan sürgünlerle, tenkil operasyonlarıyla Dersim halkını dizginlemeye çalışırken, diğer yandan onu geçmişinden, köke­ninden, kültüründen, geleneklerinden, yarına devredeceği her şeyinden mah­rum etmeye yönelmiştir. Öyle ki, bölgeyi anarken Dersim kelimesini telaffuz etmek bile tehlikeli sayılmıştır. Kuşkusuz Dersim’de yaşananlar diğer Kürt illerinde yaşananlardan çok da farklı değildir, buna karşın Dersim’in bu acılı coğrafyada oldukça özgün bir yeri vardır. Faik Bulut kitabında işte bu zengin mirasa sahip Dersim’in dününe eğiliyor. Yazarın yöntemi kanıtsız yorumlar getirmek değil, aksine çok kanıt, az ama özlü yorumdur. Dersim’in farklı dö­nemlerini ele alırken, Osmanlı, Rus belgelerine başvuruyor. Yakın dönemler açısından, Meclis zabıtlarının, Genelkurmay belgelerinin, devletin bölgedeki görevlilerinin hazırladığı raporların tanıklığına yer veriyor. Kendinden önceki araştırmacıların eserlerine göndermeler yapıyor. Bu yazılı belgelerin yanında, araştırmacı gazeteciliğin olmazsa olmazlarından canlı tanıkların anlatımla­rıyla eserini zenginleştiriyor.
424 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 2007
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

416 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 günde okudu
Merhaba dostlar. Rahmetlik H. Hüseyin Korkmazgil'in dizeleriyle başlayayım söze: bir akşam birdenbire bir can çıkar dağlara
Dersim Raporları
Dersim RaporlarıFaik Bulut · Evrensel Basım Yayınları · 200752 okunma
416 syf.
·
Puan vermedi
Yazar başkalarını eleştirirken, onların şoven kişiler olduğunu söylerken kendisi de aynı şeyi yapmış. Fazlasıyla yorum katmış ve tabii ki de kendi fikrini dikte ederek. Lakin bunu bir kenara bırakırsak insanın kendi ırkına ne kıyımlar, gaddarlıklar yapabileceğine bir kez daha şahit oluyoruz . Haklı haksız yok bu davada, insanlığın bencilliği var…
Dersim Raporları
Dersim RaporlarıFaik Bulut · Evrensel Basım Yayınları · 200752 okunma

Yazar Hakkında

Faik Bulut
Faik BulutYazar · 31 kitap
1950 yılında Kars'ın Kağızman ilçesinde doğdu. Gazi Eğitim Enstitüsü'nü bitirdi. 68 kuşağı eylemcileri arasında olan Bulut, 1972'de Lübnan'daki Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) kamplarına katıldı. Şubat 1973'te bu kamplara yapılan İsrail askerî operasyonu ile kaçırılarak İsrail'de cezaevine kondu, 7 yıl 2 ay tutuklu kaldıktan sonra 1980'de Türkiye'ye döndü. 1985'te gazeteciliğe başlayan Bulut, çeşitli gazetelerde muhabir ve köşe yazarı olarak çalıştı. Arapça, Kürtçe, Farsça, İngilizce, Fransızca biliyor; Türk, Arap, Batı medya kuruluşlarında siyasal analizler yapıyor. Faik Bulut 1990'lardan itibaren Alevilik, Kürtler, Filistin Devleti ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), Ortadoğu ve İslam Tarihi, İslamcı Örgütler, Laiklik, Tarih, Siyaset, Kültür vb. konular üzerine 40'a yakın tarih, araştırma, gezi yazısı ve anı kitabına imza atmıştır.
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.