Tarihi, Antropolojisi, Mistik Yönü

Kasım 2012
Kabalcı Yayınevi

2021 339. kitabı
Okunma: 09 Mart 2021 10:23
Kitabın ismi "Dervişler", ancak anlatılanlar itibarıyla kitabın isminin "Mevlevîler" olması daha güzel olurdu. Kitap Mevlânâ ve Mevlevîlik üzerine inşa edilmiş. Alberto Fabio Ambrosio bir Mevlânâ ve Mevlevîlik araştırmacısı. Bu kitabın haricinde konu ile ilgili "Bir Mevlevînin Hayatı" isimli bir kitabı daha vardır. Yazar Hıristiyanlığın Dominiken Tarikatı'na bağlı imiş. Tarikatı biraz araştırdım, genel olarak öğretisi "madde kötü, ruh iyidir." üzerine. Ruhun iyiliği konusundan ötürü mü Mevlevîlik yazarın bu kadar dikkatini çekiyor, bilmiyorum. Ancak yazar enfes bir Mevlevîlik kitabı kaleme almış. Kitaba 'Mevlevîliğin El Kitabı" da diyebiliriz. Bazı konularda yabancı yazarları okumak gerçekten çok faydalı. Duygusallıktan öte, bilgi verme amaçlı yazılar oluyor genelde. Olaya duygusal olarak değil, akademik ve araştırmacı olarak yaklaşıyorlar. Mevlânâ ve Mevlevîlik araştırmacısı olarak toplumumuzun yazarlarında böyle güzel anlatım ve bilgilendirici yazılar maalesef nadir. Asaf Halet Çelebi'nin "Mevlânâ ve Mevlevîlik" kitabı da doyurucu bir içeriğe sahip. Meraklısı için faydalı olur. Kitap dokuz bölümden oluşmakta. Mevlânâ'nın hayatı ile başlıyor, tarikatın tarihi, coğrafi yayılışı, mimarisi; dervişin eğitimi, kültürü, tarikattaki yolculuğu ile devam ediyor, vecd hali olan "Sema"nın tarihi, tarifi ve coşkunluğu ile ilgili detaylar verilerek ve Mevlevîliğin evrensel mistisizme katkısı ve kazandırdıkları ile son buluyor. Kitapta Mevlevîlik konusu ile ilgili önemli kişilere ve eserlere yer veriliyor. Eksik yanları olmasına rağmen kitap gerçekten çok faydalı. Ayrıca yazarın üslubu ve dini değerlerimiz konusundaki saygılı ifadeleri çok hoş. Dini ve kültürel değerimiz olan Mevlânâ'nın ve Mevlevîliğin bu hoş anlatımı, kuru bir yazı olarak değil gönülde hissedilen bir yazı olarak
·234 syf.·
2021 4. kitabı
Kitap Mevlevilik hakkında çok güzel ve yararlı bilgiler vermekte özellikle bu zamana kadar ismini duymadığım dervişler ve eserlerinden bahsetmesini çok yararlı buldum ama benim için en önemli kısım Barılı biri tarafından İslam kültürünün bu şekilde incelenmesi oldu. Yetiştiğimiz topraklarda hiç araştırmasak bile kulaktan dolma bilgilerle haberdar olduğumuz bir konuyu bir Avrupalı açısından görmek beni memnun etti. Mevlana ve öğretilerinin evrenselliği medeniyetimiz için çok büyük bir zenginlik bu eserde bunu bir kere daha anladım. Ben kitabı beğendim. Sadece ikide bir Yeni Türk Cumhuriyeti’nin tekke ve zaviyeleri kapatması olayına sitem ediyor olması beni biraz rahatsız etti. Aslında dini olarak ters oldukları bir örgütü bu denli sahip çıkıp Cumhuriyete sitem etmeleri bana yapmacık geldi. Onun dışında eleştirim yok bir kaç dini yanlış vardı ama sonuçta Hristiyan birinin İslam’ı derin bir şekilde hakim olmasını beklememeliyiz. Bence kitap okuyacak kişiye yararlı bir kaynak olacaktır.
·234 syf.·
2021 60. kitabı
Kitap hakkında hoşuma giden şey tamamen tarafsız net ve öz biçimde sunulmuş olması oldu. Kitabın meraklı bir okur için yetersiz ve kısa olması ise okuruna göre bir olumsuz oluşturuyor. Yazar tek bir cümlede sıkı Katolikliği ile Mevlevilie bakışından bahsediyor. Buna rağmen yazar (diğer katoliklerin de temsili olarak) Mevlevilik öğretilerine duyduğu ilgi, sevgi ve yakınlık ile yeni küresel dünya dininin neleri kapsayacağı hakkında konunun farkındaları için bir fikir oluşturabilir.
Tasavvuf

Alberto Fabio AmbrosioYazar · 2 kitap
Prof. Dr. Alberto Fabio Ambrosio, İstanbulda yaşayan, Domeniken tarikatına bağlı bir Katolik din adamıdır ve Osmanlı Sufilik Tarihi uzmanıdır. DOSTI isimli bir Domeniken Eğitim Enstitüsünün aktif üyesidir. Aynı zamanda Papalığa ait olan Gregoriana Üniversitesine bağlı Emilia Romagna İlahiyat Fakültesinin öğretim elemanları arasında yer almaktadır. Pariste bulunan Sosyal Bilimler Yüksek Çalışmalar Okulunun Osmanlı Tarihi Araştırmalar Kurulunun (CETOBAC EHESS - Parigi) ve İstanbulda bulunan Anadolu Çalışmaları Fransız Enstitüsünün (IFEA) üyesidir.