Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Dinler Atlası

Brigitte Dumortier

Dinler Atlası Gönderileri

Dinler Atlası kitaplarını, Dinler Atlası sözleri ve alıntılarını, Dinler Atlası yazarlarını, Dinler Atlası yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Yahudilik, Tanrı ile onun Yasa'sma {Tevrat) uyması gereken halkı arasmda İbrahim tarafmdan gerçekleştirilmiş, İshak ve Yakup tarafmdan yenilenmiş ve Musa tarafmdan onaylanmış bir ahite dayanan tektanrliı bir dindir. Tevrat ve diğer Kitaplardan oluşan Kutsal Kitap {Tanah), hahamlarm apklamalarmm {Talmud) derlemesi ve buna eklenebilecek batmi yorum olan Kabbala ile tamamlamr
İsmaililer (Yedi İmamcılık) yedinci İmamdan sonra Şiilikteki İ mamiye (On İki İmamcılık) anlayışıııdan ayrılır. İmamiye mezhebine göre ilk on iki İmam, Peygamber tarafından birinci İmama (Ali) söylenen Kuran'ııı gizli anlamını açığa çıkarmıştır ve gizlenmiş on ikinci İmam kıyametten önce ortaya çıkacaktır. Tüm bunlardan başka, kutsal olanııı kişisel deneyimini salık veren bir Müslüman mistisizmi, yani Sufilik vardır.
Reklam
Sünnilikte, Kuran'ııı ve hadislerde toplanan Peygamberin yaptıkları ve söylediklerinden oluşan Sünnetin dinsel, ahlaki ve toplumsal yorumu okumuş ileri gelenlere (ulema) aittir. İslam içinde çoğunlukta olan Sünnilik dört fıkıh okuluna ayrılırken, Haricilikte sadece İbadiye kolu vardır. Uzun süre baskıya maruz kalan Şiilik ise, 16. yüzyılda, çok erken dönemlerde kök saldığı İran'ın resmi dini olarak ilan edilene kadar gizlilik içinde yaşayabildi
Mezopotamya'da bulunan Ali ve Hüseyin'in mezarları hac yerleridir (bkz. s. 48-49). Zaman içinde Emevi halifesinin otoritesini benimseyen herkes Sünniliğin (Sünnet'ten gelir, "gelenek") temelini oluşturur. Böylece, Şiiliğin imam (ruhani rehber) anlayışı ile Sünnilerin halife (dünyevi egemen) anlayışı birbirinden farklılaştı. Hariciler ise liderin özgür bir seçimle belirlenmesi gerektiğini savundu.
Ali taraftarlarınııı yani Şiilerin (Şia'dan ge- lir, "yandaşlar") çoğu liderlerini takip etti; diğerleri, Hariciler ("gidenler") hakemlik ilkesini kabul etmediler. 661'de Ali ve oğlu Hüseyin öldürüldü. Bu iki ölüm her yıl Aşure ayıııda Şiiler tarafıııdan aııılır (siyah elbiseler, kendini kırbaç-lama) yapar
Peygamberin ölümünden (632) sonra damadı Ali, birkaç kez dışlandıktan sonra, 656 yılında dördüncü halife olarak seçildi. Fakat meşruiyeti tartışıldı ve bir anlaşmazlık başladı. Ali, kendisi ve Emevilerin lideri Muaviye arasında alıııacak karar için hakeme başvurulmasıııı kabul etti.
Reklam
İslam, ilk dönemlerinden itibaren daha sonra dinsel bir nitelik alan siyasal bölünmeler yaşadı. Peygamberin halefleri hem müminler cemaatinin rehberi hem de fetihlerin başlatıcısı oldular. Ruhani olanla dünyevi olanın bu şekilde iç içe geçmesi İslam tarihini önemli şekilde etkiledi ve bu durumdan iki bölünme doğdu. İslam üç daldan ve on küsur küçük koldan oluşan bir ağaca benzetilebilir. Bu müslüman akımlar ya da düşünce aileleri öğreti, Kuran'ı yorumlama ve iktidarı algılama şekilleri açısından birbirlerinden farklılaşır.
"Ehli Kitap" olanlar için din değiştirme zorunlu değildi, oysa paganların ilke olarak din değiştirme ile ölüm arasında seçim yapmaları gerekiyordu. Başkenti Bağdat olan Abbasiler (750-1258) Hıristiyan saldırıları ile karşılaştılar (11. yüzyıldan 15. yüzyıla kadar Reconquista, 11. yüzyıldan 13. yüzyıla dek Haçlı seferleri) . 12.yüzyıldan itibaren tüccarlar, kara ve deniz yolları üzerindeki durak yerleri ve ticaret merkezleri aracılığı ile İslamın en önemli yayıcıları oldu.
İlk halifeler İslam topraklarını güçlendirdi ve genişletti. Emeviler döneminde (661-750) halifelik merkezi Şam'a taşındı ve yeni bir ferih evresi başlatıldı. Kuzeyde Bizans İmpa- ratorluğu bulunduğundan İslamın yayılması batıya doğru gerçekleşti ve Poitiers Savaşı (732) bu yayılmanın sonu oldu. Doğuda ise Talas Savaşı (751) ile Çin'deki Tang ha- nedanının sınırına vardılar. Halkların hızlı bir şekilde müslümanlaştırılması bazen zorlama bazen de vergilendirme ile gerçekleşti. "Ehli Kitap" olanlar için din değiştirme zorunlu değildi, oysa paganların ilke olarak din değiştirme ile ölüm arasında seçim yapmaları gerekiyordu.
610 yılında Mekke'nin saygıdeğer kervancısı Muhammed bin Abdullah çölde ilk ilahi mesajları aldı. 622'de kendisine inanan birkaç kişi ile beraber Mekke'yi terk edip Medine'ye gitti. Hicret olarak adlandı- rılan bu olay, ay hareketini esas alan takvimi uygulayan Müslüman çağının başlangıcını oluşturur. Dini lider olan Muhammed aynı zamanda siyasal ve askeri liderdi . 632'de öldüğünde, Kuran'a inananlar Arap yarımadasının büyük bölümünü kontrol ediyordu.
60 öğeden 11 ile 20 arasındakiler gösteriliyor.