Dionysosçu Nietzsche Apolloncu Sokrates`e Karşı

Sebile Başok Diş

Dionysosçu Nietzsche Apolloncu Sokrates`e Karşı Gönderileri

Dionysosçu Nietzsche Apolloncu Sokrates`e Karşı kitaplarını, Dionysosçu Nietzsche Apolloncu Sokrates`e Karşı sözleri ve alıntılarını, Dionysosçu Nietzsche Apolloncu Sokrates`e Karşı yazarlarını, Dionysosçu Nietzsche Apolloncu Sokrates`e Karşı yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Nietzsche'ye göre eğer metafizik, iki dünya arasındaki ayırımla, özün ve görünüşün, doğrunun ve yanlışın, akli ve duyusal olanın karşıtlığı ile tanımlanıyorsa, onu Sokrates icat etmiştir.
Sayfa 96 - Deleuze, 2021.Kitabı okudu
Nietzsche, bilim aracılığı ile "evrenin tüm muammalarının çözülebileceği ve derinlemesine anlaşılabileceği"ne duyulan inancın büyüsü altında kuramsal bir kültürün doğduğunu kederle anlatır. Ona göre "şeylerin en derindeki gerçek özü"nü gizleyen tam da bu iyimser yanılgıdır.
Sayfa 73 - (Berkowitz,2003: 103)Kitabı okudu
Reklam
Sokrates döneminde pyskhe sözcüğü, günümüzdekinden oldukça farklı anlamlarda kullanılıyordu. Peki, Sokrates bu sözcüğün kullanımına tam olarak ne tür bir katkıda bulunmuştur? Guthrie, bu soruyu Sokrates'in insan pyskhe'sini gerçek benlik olarak düşünmesi şeklinde yanıtlar. Sokrates'e göre yaşayan insan pyskhe'dir ve Homerosçu kahramanların kesin bir şekilde öncelik verdikleri beden, insanın yaşamak için kullandığı aletler ya da araçlardan ibarettir. Zanaatkar ancak araçlarına hakim olduğunda iyi bir iş çıkarabilir. Onun başarısı, bilgi ve uygulama gerektirir. Benzer şekilde yaşam da eğer beden pyskhe'nin emrindeyse iyi yaşanabilir. Böyle iyi düzenlenmiş bir yaşam duyu ve duyguların aklın denetimine bırakılmasını gerektirir. Buna uygun olan erdem, bilgelik ve düşüncedir. Pyskhe'yi geliştirmek, bilgelik ve hakikate özen göstermekle mümkün olur. Her ne kadar pyskhe'nin benlik ile ve benliğin de akıl ile bu şekilde özdeşleştirilmesinin İyonya bilimsel düşüncesinde ve Pythagorasçılıkta kökleri bulunsa da bu anlayı­şın geliştirilmesinde kesinlikle Sokrates'in yeni bir katkısı olmuştur. Şöyle ki o, iyi yaşamın bilgiyle, özellikle benlik bilgisine yönelik temel kavrayışla olan yakın bağlantısını açıklamıştır.
Sayfa 49 - (Guthrie, 2021: 450-451)Kitabı okudu
Sokrates, kendi döneminin Atina'sı için bir at sineği rolü oynamışken Nietzsche bu rolü modern dünyada üstlenmiştir.
Huskinson'ın da tespit ettiği üzere Nietzsche'nin gözünde Sokratesçilik bir zayıflık yaratmışbr. Sokratesçiliğin gelişiyle Apollunculuk ile Dionysosçuluk arasındaki güçlü birlik bozulmaya başlamış ve Apolloncu tek yanlılık öne çıkmıştır. Sokrates'in akılcılığı Grek tragedyasının çöküşüne de yol açmıştır. Bunun nedeni, tragedyanın bilgiye yönelik açgözlü bir arzu tarafından yolundan saptırılmasıdır. Sokrates'in bilinebilir olanın erdemli olduğuna ilişkin inancı, tragedyaya da yansımıştır ve bunun neticesi olarak Grek tragedyası içgüdüsel ve bilinç dışı olan Dionysosçu bilgelikten uzaklaşmıştır. Tragedyayı ve içgüdüleri aşağılayan Sokrates, bunların hakikatle bir ilgilerinin olmadığını düşünmüş, varoluşsal sorunların aktif, rasyonel bir zihinle çözülebileceği inancıyla diyalektik eğilimi işe koşmuştur.
Sayfa 22 - Huskinson, 2021: 52Kitabı okudu
Apollon ve Dionysos, doğanın elleridir ve doğa, bu iki kavramla yaratıp yıkmaktadır.
32 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.