Dîvân ∞ Dîwan

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları

Hakkârili Pertev Bey Divân'ı
·414 syf.·
2025 33. kitabı
بسم الله الرحمن الرحيم، Es-Selâmün aleyküm, Bugün Hakkârili Pertev Bey ( Pertew Begê Hekkarî)' nin divanını dilim döndüğünce anlatacağım. Ama öncelikle şunu demek istiyorum; daha önce pdf olarak Mellê Cizîrî'nin divanını bulmuştum. Matbu olarak bulur muyum? diye halk kütüphanesine gitmiştim onu ararken birçok kitaba gözüm ilişiyordu içimden "hakkıyla yazılmış ve okunması gereken kaç kitap vardır acaba şu kütüphanede " dedim. Çünkü gerçekten kağıt israfı olarak gördüğüm bir sürü matbu kitap, edebiyattan yoksun nice kitap vardı. Bunları düşünürken raflara göz gezdiyordum. Yabancı dil raflarına baktım gezdim gezdim. İkindi namazından sonra girdiğim kütüphanede akşam olmuştu. Ümidim kırılmıştı artık eve gitme vakti idi. Çıkışa doğru giderken gözlerimle rafları süzüyordum. O anda bir kitabın dış kabı ilgimi çekti yaklaştım elime aldım. Cizîrî'nin divanını ararken hiç duymadığım bir âlimin eserini bulmuştum. Hakkârili Pertev Bey.... Açtım baktım baktım, bir hazineyi ararken başka bir hazineyi bulma mutluluğu ile... Buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim, şimdi eseri anlatmaya başlayayım.. Öncelikle hayatından ve eserinden bahsedeyim; Asıl adı Mustafa Han bey olan Pertev Bey Hakkari'de doğmuş ve burada yaşamıştır. Adının sonundaki bey sıfatı onun uzun bir dönem Hakkari Beyliği yapmış olmasından geliyor Hicri 1170/ Miladı1756 tarihinde doğmuştur. Hakkari beyleri soyundan gelen Pertew Bey 1825'te vefat etmiştir. Şiirlerinde "ışık, ziya, parlaklık" anlamına gelen Pertew mahlasını kullanmışıtır. Pertew Bey'in aldığı eğitim hakkında ya da onun kimlerden eğitim aldığı konusunda aydınlatıcı bir bilgiye sahip değiliz. Şiirlerinde tasavvuf, tefsir, edebiyat ve hikmet alanında yazılmış ünlü eserlerden bahsetmiş olmasından hareketle onun iyi bir eğitim aldığı ve
Dîvân ∞ DîwanHakkarili Pertev Bey · T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları · 20192 okunma