Dördüncü Togan; sahneleri zihinde net bir şekilde görselleştirmeyi mümkün kılan yalın ve akıcı anlatımı, evrenin yaradılışına dair mitolojik hikâyesi, ruhları etkileyen özgün büyü sistemi, siyaseti; farklı halkların inançlarını, kültürlerini ve yönetim biçimlerini yansıtan zengin kurgusu ile beğenerek okuduğum bir kitap oldu. Savaşlara, çatışmalara ve yol hikâyelerine geniş yer veren yüksek tempolu işleyişi, okuma sürecini canlı tutan etkenlerden.
Görünüşleri ve kültürlerine göre kavimlere ayrılmış insan toplulukları, ruhlara hükmetme konusunda hünerli kişiler, çağlar boyunca yaşayan bilge varlıklar,Orta Asya kökenli Türk topluluklarının yaşamından izler taşıyan unsurlar, mitolojik varlıklar, Tanrılar ve Toganlar, fantastik bir evrende ustalıkla harmanlanarak karşımıza çıkıyor.
Elakios Senatosu, Kansırtı Kalesi Sancak Beyi Umrul’un bağımsızlığını ilan etmesi üzerine Vael Marrus Cemiyeti’nden bir Hündar talep eder. Hündarlar, ruhları kontrol etme ve yönetme konusunda medreselerde uzun ve zorlu eğitimlerden geçen yetkin kişilerdir. Sancak Beyi ile müzakere etmek üzere görevlendirilen Hündar Hilan, ilkel bir kavim olan Annuklar’ın çevre köylere saldırdığını ve devlerle iş birliği yaptığını keşfeder. Bu durum, evrenin yaradılışından sonra sürgüne gönderilen ve son derece tehlikeli varlıkların yaratıcısı olan Dördüncü Togan’ın dönüşüne dair bir alamet olarak görülür.
Bozkır halkının akıncılarından Kutlug ise yöreyi tehdit eden korkunç bir varlığın izini sürerken vahşi Tamarru avcılarına esir düşer. Ancak daha büyük bir tehdidin ortaya çıkması, onu Tamarru avcısı Kam ile beklenmedik bir ittifaka sürükler. Bu yolculuk; savaşların, çatışmaların ve yüce Tanrılara dair uyarıların eksik olmadığı, ayinlerin ve ruhlarını kaybetmiş varlıkların gölgesinde ilerleyen tehlikeli bir