Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur

Dünya Dinlerinde Ahlak

Mustafa Köylü

Dünya Dinlerinde Ahlak Gönderileri

Dünya Dinlerinde Ahlak kitaplarını, Dünya Dinlerinde Ahlak sözleri ve alıntılarını, Dünya Dinlerinde Ahlak yazarlarını, Dünya Dinlerinde Ahlak yorumları ve incelemelerini 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
Ailede herkes, fiziki ve entelektüel yapısına göre, bir iş yapmakla mükelleftir. İslam, kesinlikle insanların sadece ahirete yönelik münzevi bir yaşam sürmesini, diğerlerine muhtaç olmasını ya da bağımlı olmasını değil, kendi ayakları üzerinde kalmasını, hatta diğer insanlara yardımcı olmasını ister. Bu yüzden de İslam, atıl bir durumda olmayı hoş karşılamadığı gibi, münzevi hayatı ve dilenmeyi de kesinlikle yasaklar.
Sayfa 184Kitabı okudu
İnsanların hastalığı şudur: Onlar kendi tarlalarının yabancı otlarını ayıklamayı ihmal eder, diğerlerinin bahçesinin yabancı otlarını ayıklamaya giderler ve diğer insanlardan çok şey beklerken, kendileri çok az şey yaparlar.
Reklam
Budda’ya göre ahmak insan, bir düşman gibidir. O bu konuda şöyle der: “Ahmak dostlarla yürüyen bir kişi, uzun bir acı çeker; ahmaklarla beraber olmak, bir bakıma düşmanla birlikte olmak gibi olup, daima acı vericidir…” Bu yüzden ona göre, bir kişi, ayın yıldızların yolunu izlediği gibi, zeki, bilgili, azimli, görevine düşkün ve seçkin bir kişiyi izlemelidir.
227 syf.
·
Puan vermedi
·
3 günde okudu
Kitap,dünyada en çok taraftarı olan altı dini (Budizm,Hinduizm,Konfüçyanizm, Yahudilik,Hıristiyanlık ve İslamiyet) doğuş ve gelişme,evrensel ahlakî değerler, kadın erkek eşitliği, savaş ve barış, cinsellik gibi konularda karşılaştırıyor. Açıkçası kitapta bahsi geçen dinlere baktığım zaman bütün dinlerin kutsal metinleri ile uygulamaları arasında uçurum var. Bütün dinlerin temelinde savaş karşıtlığı var ama dünya özellikle son iki yüz yıldır savaşlardan kırılmakta. Yine kitaptaki bütün dinler kadını ikinci sınıf insan olarak görmekte. Sadece kadın ahlakın bekçisi konumunda -ki bana göre yanlış- Hırsızlık,adam öldürme, başka insanlara saygı, paylaşma, sevgi vs. gibi evrensel ahlakî değerler hemen hemen hepsinde ortak ama uygulama noktasında bütün dinler zayıf. Yazar kitabın sonunda ortak bir değerlendirme yaparak dinlerin 17.-18. yy.'da bilim ve teknolojideki gelişmelerle önemini yitirdiğini ancak teknolojik gelişmelerin bireyi de yalnızlığa ittiğini belirtmiş. Bütün dinlerin ortak ahlakî değerleri geliştirip gerçek anlamda da uygulayarak insanlığı içine düştüğü buhrandan kurtarabileceğini belirtmiş. Ben şahsen kitabı çok beğendim. Yazar dinleri karşılaştırırken tarafsız kalmaya dikkat etmiş.
Dünya Dinlerinde Ahlak
Dünya Dinlerinde AhlakMustafa Köylü · Dem Yayın · 201017 okunma
Karantina günlükleri
Konfüçyüs bir devletin üç şeye ihtiyacı olduğunu ileri sürmüştür: Yeterli yiyecek,yeterli askeri ekipman ve halkın devlete olan güveni. Kendisine eğer bu üç ihtiyaçtan vazgeçilmesi gerektiğinde ilk olarak hangisinden vazgeçebileceği sorulduğunda o, askeri sistemden vazgeçeceğini belirtmiştir. İkinci olarak vazgeçeceği şeyin yiyecek olduğunu, zira sonunda herkesin ölmesi gerektiğini,ancak eğer insanlar devlete karşı güvenlerini kaybederlerse yaşamın çok da değerli olmayacağını belirtmiştir.
Sayfa 100 - DemKitabı okudu
Düşüncesiz çalışma boşunadır,çalışmasız düşünce ise tehlikelidir. ~Konfüçyüs~
Sayfa 86 - DemKitabı okudu
Reklam
Budist Meditasyonu
Beni düşmanlarımdan koru Beni kötü arzularımdan koru Beni acı ve elemlerden koru Beni mutlu kıl
Sayfa 73 - DemKitabı okudu
Az şey öğrenen kişi,bir öküz gibi yaşlanır; onun vücudu büyür ancak bilgisi gelişmez.